ШЕСТ СЪВЕТА КАК ДА РАБОТИМ ДИСТАНЦИОННО

0
1829

Какво да правим по време на карантина?  Най-тиражният руски вестник „Комсомолская правда“ дава шест съвета, които ще ви помогнат да работите ефективно в  къщи. Репортер на вестника се е допитал до своите колеги и е събрал  шест важни правила в момент, когато стотици корпорации в цял свят са изпратили своите сътрудници на работа в къщи. Кореспондентът на вестника е решил да изпробва върху  себе си домашния режим и ето неговите изводи след като е събрал и мнения на коррегите си.

Най-напред той решил да изпробва дистанционния начин на работа извън града. Докато жена му с детето се разхождали из парка, той се опитвал в близкото кафене да се съсредеточи върху работата. Странно, обаче. Мозъкът му отказва да включи на работна вълна. Едновремено му се иска да спи, яде, да се разхожда. Оказва се трудно, дори невъзможно когато другите си почиват, ти да се опитваш да работиш. Тъкмо се съредоточи и в кафенето нахлува шумна компания. Седне да работи в стаята, детето трябва да спи. А вечерта пред камината или на дивана – каква ти работа. И всичко се отлага за утре. Наложило се да стане в 4 часа сутринта, за да успее в тишината и без отвличащи фактори да си свърши работата. Като се върнал в редакцията, с колегите решил да анализира грешките си. Ето и неговите 6 съвета при работа в домашни условия.

Съвет № 1: Никакви чехли и долно бельо. Основен недостатък на работата от къщи е отсъствието на граница  между дома и офиса. Може да работите по пижама или долно бельо, да не се бръснете и дори да не се изкъпете. Опитните хора, които са на свободна практика обаче са категорични, че в този вид работа няма да свършите. Все пак, журналистът си е изработил  три собствени правила: Никога не работи, където спи. Никога не работи, където се храни. Колегите му допълват: Никога не работете по пижама или в домашно облекло. Ако искате да си създадете работно настроение, трябва да се подготвите като за отиване на работа. Вземете душ, облечете се като за излизане навън. Дайте на мозъка да разбере, че се готвите да работите.

Съвет № 2: Разберете се със семейството. Главният отвличащ фактор са домашните  – съпруга, деца, родители, казва негова колега. Когато работя, изисквам никой да не ме закача, отбелязва тя. В останалите часове съм готова да изтърпя всичко.

Съвет № 3: Затворете се в отделен кабинет. Според друг негов колега, консултант по трудово право, задължително една стая трябва да бъде отделена за кабинет. Обстановката там трябва да е делова – без дивани и кресла. Атмосферата е работна, в неработно време не се влиза. Хората на свободна практика съветват и да не се глезите с удобен стол, красиво бюро. Пред вас е само онова, което ще ви е най-необходимо за работа – компютър, телефон, химикалка. От домашните се скрийте поне зад завеса и работете само на масата, не на дивана. Главното е да си създадете малко подбие на офис, дори когато нямате много пространство, съветва друга колега, блогер и пиар консултант.

Съвет № 4. Създавайте се точен график на работа. В 8 ч. ставане, 8.30 закуска. От 10 до 14 ч. работа. Дистанционната работа само изглежда рай. Истината е, че когато има работа, тя трябва да се свърши през деня, иначе ще стоите до 4 часа сутринта.

Съвет № 5: Правете гимнастика всеки половин час. В офиса вие ще отидете до кулера за вода, до кафенето. Дневно изминавате  5 – 10 000 крачки. В къщи можете даже храна да си поръчате, но това е път към напълняване и болести. Затова, кратка почивка на всеки половин час, упражнения с протягане, присядане и по възможност – кратко излизане навън.

Съвет № 6. Научете се да почивате. Този съвет е на специалист по комуникациите.  Главното е да работите по график. В 17.00 ч – край на работата. Все пак е необходимо да излизате от къщи, да спортувате, защото иначе ще ви настигнат депресията, социопатията. Най-големият недостатък на работата в къщи е липсата на общуване с колегите, твърди Кирил Аношин, директор на Националната гилдия на работещите на свободна практика в Русия. Не всеки обаче може да оцени адекватно работата си и да работи дистанционно. Не винаги успешно можете да си поставите приоритети и да следите за изпълнението им, подчертава той в позицията си пред в-к „Комсомолская правда“.

В задаващата се пандемия обаче правилата и имискванията към всеки са дисциплина и не излизайте без повод от дома. Ползвайте маски, ръкавици и дезинфектанти! Обаче.бг  ви здраве и кураж.

Коментари

comments