ЗА ПЪРВИ ПЪТ БНР ОСТАНА БЕЗ ПРАЗНИК

0
3499

Както вече предсказах, СЕМ вкара БНР в поредната криза. Създаден бе поредният прецедент.Отменен бе годишният празник на обществената медия, на който обикновено се връчват традиционните награди „Сирак Скитник. Заради липса на пари или заради цената на тържеството . И това не беше се случвало! Случи се на 85-та годишнина на първото и най-голмо радио в страната.

Изборът от  СЕМ на генерален директор на БНР ще продължи да произвежда кризи и проблеми. Причините са много. Скандалът тръгна, когато, за да се застрахова, СЕМ ме отстрани от конкурса за генерален директор. Под предлог „наличие на фирма“. Обаче, още на 2 декември 2019 г. с решение на Общото събрание, аз съм освободен от участие във фирмата. На същата дата, с нотариално заверен договор,  съм прехвърлил дяловете от фирмата на друг човек и съм ги подал в Търговския регистър. Документите за конкурса за генерален директор на БНР съм подал следобед на 5 декември 2019 г. Вписването в Търговския регистър излиза на 6 декември в 8.44 ч., на петия ден. По принцип, вписването в Търговския регистър става за три дни. Подчертавам, че то е за лицето, придобило дяловете.

Въпреки това, СЕМ решава да ме отстрани от конкурса. Преди това обаче разпраща искане до участници в конкурса за разяснения по представените документи. Без мен, разбира се.

На въпроси от колеги , членка на СЕМ заяви: „Ние не сме следователи“. Не се изисква обаче особена грамотност, за да влезете в Търговския регистър и да проследите кога са предприети мерките за излизане от дадена фирма. Стига да искате. Защо обаче не е направено? От незнание, неразбиране, некомепентност или съвършено съзнателно?

Но,

възниква следващият въпрос: Как са приети документите на новоизбрания генерален директор Андон Балтаков? Изискване за конкурса е заверена трудова книжка. Ако е изгубена, защо не са предприети мерки, за да бъде възстановена? Извършена ли е проверка чрез Инспекцията по труда за уверенията за стаж и управленски опит? Проверено ли е  дали избраният генерален директор има фирма, каквато той наистина има. Ако е печеливша, как така човек изоставя печеливша фирма? Ако не е печеливша, защо не е закрита в момента на подаване на документите за конкурса? Проблемът е,че нито една от членките на СЕМ не е била поне среден мениджър, за да знае елементарни неща от административната практика. Нито една от тях не е на „ти“ с програмите, технологиите, дейността на БНР.  Какво е това безотговорно чиновническо поведение в обществения регулатор? То нанася преки щети на данъкоплатците.

Ако избраният генерален директор, държа да подчертая че нямам нищо против него, е чужд гражданин, той няма да може да работи с класифицирана информация. Неколцина са хората в БНР, които го познават или подкрепят.  Как ще набере екип? Кое или какво най-напред трябва да научи? Или ще бъде на „ръчно управление“, както е заявила пред „персонал“ от БНР една от членките на СЕМ? Кой ще държи волана и кой скоростите? А как ще подбере екип човек, който не е живял 20 години в страната и не познава нито медията, нито обстановката, нито пък има опит от програмите. На въпроса какви нови предавания ще има, той говори за рубрики. Рубриката е част от предаване. /Това е за дообразоване на пиарките от СЕМ/. Питам, кой ви манипулира, от кого зависите? И не чувствате ли необходимост след серията скандални прецеденти да си подадете вкупом оставката? Заверяването чрез избор на кандидат на документи с невярно съдържание носи наказателна отговорност. Току-що избраният генерален директор вече поиска месец отпуска, за да си уреди нещата в САЩ. Колко ще му трябват след това?

Такъв хаос в БНР не е имало, признават всички.

След проваления празник за над 100 хиляди лева, колко ще струват неустойките. Кой ще ги плати? А кой ще понесе отговорността за дефицита, с който за първи път обществента медия посрещна Новата година?

За първи път от осем десетилетия насам БНР няма пари дори за празника си.

Вие от СЕМ лишихте работещите и „персонала“ от БНР от празник. Вкарахте ги в поредната криза. С арогантността и некомепетентността, със зависимостите си вие сте най-тежкото петно върху медийната среда в България. Отидете си, за да могат колегите да празнуват следващите празници.

Честит празник, колеги!

Поздрави,

Валери ТОДОРОВ

 

Коментари

comments