ГЕНИЯТ ПОГОРЕЛИЧ : МУЗИКА, РОДЕНА ОТ СТРАСТТА

0
775

Неделя, 26 януари 2020 г. от 19:00 ч. Софийската филхармония свири с легендата Иво Погорелич. Да се подготвим за незабравимо преживяване.

Критиците са единодушни – Иво Погорелич е непредсказуем, но гений.
Екстравагантен пианист, чието поведение може да изглежда странно, но интерпретациите му доставят „божествена наслада“. Той харесва изненадите и смело руши всички стереотипи.  Публиката го обожава, концертите му предизвикват истериия сякаш е поп звезда, сам той отдавна е със статут на легенда.

Иво Погорелич е роден на 20 октомври 1958 година в Белград, в музикално семейство. Свири от шестгодишен. Когато баща му, контрабандист, го води при музикален критик за мнение, констатацията е:: „Изключителен талант. Феноменална музикалност!“ Първите си уроци по пиано получава на седем годишна възраст. На 11 заминава за Русия като стипендиант. Там завършва Централното музикално училище към Московската държавна консерватория „Чайковски”, а след това и самата консерватория. На 16-годишна възраст заема първо място в Конкурса за млади музиканти в Загреб. На 19 с лекота побеждава на италианския конкурс „Казагранде” в гр.Терни, а през юни 1980 г. печели първа награда на международния конкурс в Монреал.

Съдбата на Погорелич също е нестандартна, белязана със знака на уникалността. Много млади пианисти започват бляскаваната си кариера, спечелвайки видни международни конкурси. Не и той. Той започва с елиминация на престижния шопенов конкурс във Варшава 1980 г., въпреки че свири със зашеметяваща виртуозна техника. Един член на журито напуска, самата Марта Аргерич, заявавайки че той е гений. Но какво се случва и каква е прибината за скандала?

Причината  е  нестандартната, според консервативните разбирания, любовна връзка, която скандализира журито. Докато Иво учи в Москва, се влюбва в учителката си Алиса Кезерадзе, която е не само два пъти по-голяма от него, но и омъжена за висш съветски служител.

Тя напуска съпруга си, луксозения живот, който има с него и се омъжва за младия Погорелич. Затова и членът а на въпросното жури на конкурса във Варшава,  представителят на СССР Сергей Доренски, му постави нула точки. Състезанието  бива спряно за два дни, полските власти полагат усилия да успокоят  журито. Организирано е друго събитие, на което Погорелич изнася концерт, младите хора се тразбиват вратите, за да могат да преживеят невероятното изпълнение,  динамиката и артистизма аплодиран е като рок звезда..


https://vk.com/topic-19213296_32035311

Само година по-късно, през 1981 г., Погорелич с голям успех изнася рецитал в Карнеги Хол, с което стартира международната му изпълнителска кариера.  Дебютите на Иво Погорелич в Лондон, Пaриж, Мадрид, Брюксел, Амстердам, Милано, Рим, Тел-Авив, Ню Йорк, остават легендарни. Той създава истинска сензация навсякъде, където свири.

През 1994 в Пасадена, Калифорния създава фестивал на свое име но той се случва само веднъж, защото1996 умира неговата любима, Алиса Кежерадзе.

Любовта на Погорелич всъщтност е част от неговата белязана  с изключителност личност. Както и  основопалагаща за изявите на неговия талант.

След нейната смърт Порогелич преживява срив, от който трудно се възстановява. В интервю „Die Welt“ през 2006-а споделя  „Без нея нищо не искам, не искам да свира, не искам да живея“ ..   Тя беше унивесална.Тя  притежаваше всичко:   класа, образование, красота, талант, очарование. Осветяваше всичщо като комета..дори в смъртта тя беше принцеса, каквато се беше родила..“

На сцената се връща  години  по-късно.  „Не можех да докосна пианото защото спомените нахлуваха като ниагарски водопад“ Споделя за това време той… „Трябваше ми време, защото тя ме беше формирала така, както вие точите ножа-всеки ден.

Погорелич  е виртуозен пианист, който притежава широка звукова палитра   и оригинално усещане за темп. Репертоарът му се простира от музиката на Бах и Скарлати до Прокофиев .  Критиците, признавайки безупречната техническа способност на Погорелич, в някои от неговите интерпретации отбелязват свободното използване на оригинала, наричат ​​пианистичния му стил „ексцентричен“, „маниеристичен“.

Пианистът има  сравнително малък брой аудио записи (16 албума).
Той провежда активни социални дейности, помага  на млади музиканти, организира фестивали, конкурси и летни курсове. Посланик на добра воля на ЮНЕСКО (1988).

По време на концертното си турне в Китай и Япония между 23 ноември и 8 декември 2018 г. Погорелич изпълни настоящата си рецитална програма включваща  Моцарт, Лист и Шуман.

Маестро Погорелич  проведе последния концерт от това турне в Сънтори Хол в Токио (8.12.), Където се срещна с известния японски писател Харуки Мураками който е и един от любимите му писатели.. Мураками, голям почитател на класическата музика,( има дискове с музиката, която звучи в романите му),  спомена Погорелич   в един от най-продаваните си романи „След  здрач“ от 2004 г.

Програмата на концерта:

Роберт Шуман – Концерт за пиано

Коментари

comments