ДА ПРЕГЪРНЕШ ДЕТСКО СЪРЦЕ

0
1256

Благословен е този, който е предпазил от отчаяние детското сърце.“ Жорж Бернанос
В навечерието на 1-ви юни, Галерия НЮАНС  е подредила невероятна изложба: “Големите и малките“. Малки художници рисуват картини на големи майстори, като самите те са от един малък свят, който стои встрани от големия, обичайния, в който ние пребиваваме.

Тази изложба ни вкарва в една паралелна реалност, за която малко знаем защото се страхуваме от собствените си чувства ако се сблъскаме с нея. Светът на изоставените деца. Как се изживява самотата, болката, недоверието, копнежът и мечтите какви са, когато няма с кого да ги споделиш, когато няма на кого да се довериш?

Тези децаизразяват себе си, разказват чрез картините, чрез езика на изкуството което познаваме, и ни дават възможност да се доближим до техния свят и да ги разберем. За да им протегнем ръка и да ги спасим.


Кои са хората, които са създали  възмижност за за деца,  да изразяват и намерят себе си? Да намерят бъдеще?
Това е  Ателие „Прегърни ме”, което  отваря врати през лятото на 2005 г. Създателките му са Милена Нейова и Калина Колева. Там работят и много доброволци- видни актьори,  художници и интелектуалци, които извършват уникална и безкрайно полезна работа за социализирането на деца, лишени от родителски грижи.


Първите четири години ателието провежда  курсове по тъкачество и шивачество, постепенно през годините се добавят различни и увлекателни занимания по изобразително и приложно изкуство, четене, дописване и илюстрация на приказки, разкази и стихове, театрални работилници, литературни и кино срещи. Започват да създават  „детски копия” на творби на известни художници като Пикасо, Гоген, Матис, Дега, Анди Уорхол, Хундертвассер, Климт и т.н.

 


По Димитър Казаков и Лика Янко
Всяка година в заниманията на ателието се включват около 30 нови деца и младежи, настанени в социални домове и социални институции.

„ Създадохме ателие „Прегърни ме”, за да дадем шанс на изоставените ни деца, за да им покажем живота, който им е отказан. Ателието е уютно и красиво място, което те посещават с радост. Тук са техните приятели – художници, артисти, писатели и журналисти, с които заедно рисуват, четат книги, илюстрират приказки, майсторят парцалени кукли и копринени ангели. В ателие „Прегърни ме“ децата се учат да могат. Учат се да вярват. Учат се да имат бъдеще.“

Теодора Димова: “ Малко хора имат душевните сили да вършат онова, което хората там вършат – да общуват ежедневно със същества от домовете за изоставени деца. Да общуват с тези същества като с нормални, здрави, радостни хора. Нарочно употребявам думата същества – защото страданието, което идва от тях, е много голямо, много тежко, много трудно поносимо. Необходимостта им от любов, от ласка, от прегръдка, от разговор, е толкова голяма, че човек вътрешно се срутва, разплаква се, не издържа.“

Стефан Тафров:“Поразен съм от способността на Милена и Калина и техните приятели да откриват талантливите деца, да развиват способностите им, да им вдъхват вяра в собствените си възможности. Нееднократно съм се възхищавал на рисунки, на театрални постановки, на изделия на приложното изкуство, създадени от децата на ателието, които са истински постижения и доказателство за пробив извън мрачния и безрадостен свят на институциите, в които се отглеждат.“

Стефания Колева:Ателие „Прегърни ме“ е място, където изоставените деца се срещат с необятния свят на изкуството. Там те откриват магията и удоволствието да изразяват себе си – като рисуват, майсторят ангели, играят на театър, гледат кино и разговарят, илюстрират приказки и още много вълшебства, които само въображението може да роди.“

Мартина Вачкова:  „От години имам приятели сред децата на ателие „Прегърни ме“. Следя развитието на някои от тях, затова знам, че техният шанс е това място. Защото там изкуството и любовта осветяват пътя. Това е техния шанс. А шансът за нас – българите, е да помагаме на това магическо ателие да съществува. Там хората стават по-добри, там се учим как да бъдем Човеци“.

Вдъхновени от възхитителното със своята безкористност дело на ателие “Прегърни ме”, галерия Нюанс открива изложбата „ГОЛЕМИТЕ и МАЛКИТЕ“, дело на талнтливите творци част от него.
Поразително е да видиш картини на художници, които са присъствали тук в Галерията изложени от техните автори, сега нарисувани от тези изключителни деца“-казва собственичката на галерията, художничката Лили Владимирова.

„Така че, заповядайте до 5-и юни ще можете да си купите детска рисунка по произведения  на Пикасо, Любен Зидаров, Кольо Карамфилов, Иван Милев, портрет на Фрида и много други сюжети и картини от ГОЛЕМИТЕ И МАЛКИТЕ художници!“

Коментари

comments