ЛЮБОВТА Е ТИГЪРЪТ В НАС. „ЛЮБОВТА Е! ВСИЧКО ДРУГО Е СУЕТА“

0
1070

Авторският спектакъл  „Тигърът“ на Петринел Гочев в Народния е доказателство, че театърът може всичко. Може да покаже  и най-тънките човешки трепети и най-сложните философски тези, като ги превърне в игра, в приказка за разказване и най-вече за гледане. Петринел Гочев това го може и в повече. Защото е и художник, и скулптор. Като актьорите са пластичния  материал на разказвача.

Сцената, лишена от сценография, изобилства от въздействащи, изобразителни актьорски предизвикателства, които раздиплят, събуждат, наказват, засрамват и най-вече преобръщат чувствата, страховете и несигурностите ни така, че да изкристализира живата природа вътре в нас, основната ни първична и вечна човешка същност, жадуваща единствено любов.

„Тигърът“ е спектакъл в истинския смисъл на думата, това не е пиеса, която да четеш, а зрелище, което да гледаш и в което да се потопиш. И да избереш дали да си зрител или съучастник. Станеш ли съучастник обаче, започваш да разплиташ историята на собствените си осъществени или неосъществени чувства.

Идеята за създаването на спектакъла, както обяснява самият режисьор, се породила, когато му се наложило да обясни на подрастващата си дъщеря смисъла на „истинския живот“. Тогава  дошло вдъхновението за този творчески експеримент и за създаването му съвместно с актьорите въз основа и на техни собствени пориви и вдъхновения, породени от любовта.
Любовта, която трябва да бъде споделена, разказана и предадена така, че да бъде почувствана със всички сетива.
Всяка дъщеря трябва да научи от своя баща историята на любовта между мъжа и жената. Любовта, която е събитие, произшествие, драма, страст, нежност и обратното – неразбиране, гняв, отчаяние, битка, тъй като любовта е дива  хищна, ненаситна, коварна, изобщо любовта е тигърът в нас, когото за да срещнеш,  трябва  смелост.
Смелост за да срещнеш тигъра.

Любовта е тигърът, който изкарва наяве истинската ни първична природа, която като магнит ни тегли към Другия. Единствения друг. Покорител и плячка. Тигърът  е непрекъснато край нас, само трябва да го видим и разпознаем, за да се оставим да ни води към истинската ни същност. И да му се доверим, като се разделим със страха
„Любовта е! Всичко друго е суета“- ни казва режисьорът.

Всичко друго е комедия, балаган, безмислена пародия на живот. Затова и жанрът е бурлеска*, вариете, в което участва пъстра колоритна палитра от карикатурни образи: като един психиатър, който не си обича занаята, грък, една полякиня  с претенции за французойка, полицаи, журналисти, всички вкупом преплетени като пластични скулптури – пародия на всичко чуждо на любовта. Пародия на зрителя, тълкуващ, наблюдаващ, но не смеещ да заживее с любовта.

Единствено истинското се случва между между момчето и момичето.  И ТИГЪРА МЕЖДУ ТЯХ.

Прекрасна игра, неистови превъплъщения и интерпретации от актьорския състав.
В спектакъла участват СТОЯН ПЕПЕЛАНОВ,  ХРИСТО ТЕРЗИЕВ, ПАВЕЛ ИВАНОВ, ПЛАМЕН ДИМОВ,  ЕВА ТЕПАВИЧАРОВА, ГЕРГАНА ЗМИЙЧАРОВА, СЛАВЕНА ЗАЙКОВА, АХМЕД ЮМЕР И АЛЕКСАНДЪР ЕВГЕНИЕВ
Драматург на представлението е Мирела Иванова

Фотограф: Росина Пенчева

Коментари

comments