КУЛТУРАТА НА СВОБОДАТА И СВОБОДНИТЕ МЕДИИ

0
939

По повод спора около  „Денят започва с култура“  е добре да знаем, че културата е територия на всички. А не само за избрани от нас самите. Свободата на словото е двустранен процес.

Ако допуснем, че назначеният неотдавна  за програмен директор в БНТ Емил Кошлуков тепърва ще научава за правилата  в обществените медии, не е зле все пак да вникнем в мотивите му и да видим дали наистина не е ограничен кръгът от събеседници не само в това предаване на обществената телевизия. Ефирът не е само за приятели. Спомням си  как в  културната програма на националното радио „елитарни“ журналисти  бяха разделили културата на наша и ваша.

В същото време си мисля, че ако не бъде спрян частният натиск върху обществените медии, ние ще се окажем не на 109, а на 209 място от 180 възможни в рейтинга на „Репортери без граници“

С извинение и без, не може програмен директор да води предаване. При това политическо. Нарича се конфликт на интереси. Програмният директор управлява програмното време на медията. Става като питката на Коледа – отчупва най-голямото парче с късмета и го слага пред себе си. Не може и да си директор, и да си водещ. Това концентрира прекалено много влияние за обществена медия  и не е добра практика. Преди това друг програмен директор на обществената телевизия нагло се правеше на независим продуцент, консултант и какво ли не в условията на трудов договор с медията. По чудо не се оказа и режисьор. Предишен генерален директор на БНР пък водеше предаване „Часът на директора“, в което спокойно нападаше журналистите, които ръководи.  Медийният регулатор, какъвто би трябвало да бъде СЕМ,  безпомощно кършеше ръце. А един от дългогодишните му председатели  даже роди брилянтната мисъл, че правилата, които важат за обществените медии, не важат за частните. Значи, едното е медия, а другото е  бухалка. И после ще се чудим  защо има толкова омраза, фалшиви новини, фалш и манипулации в медиите. Затова.

Ще си изкривим душата, ако не признаем, че в някои предавания и на електронните  медии достъп имат само избрани или по-точно подбрани събеседници и теми. Като чуя гласа на водещия и темите в някои медии, знам кои ще  са събеседниците. Знам и кои няма да бъдат. И за съжаление това се случва и в двете обществени медии – БНТ и БНР. Някога имаше списъци, сега има съображения.

И досега има медии, на които никой не знае собствениците. Ориентираме се по публикациите по различни теми. Някой купува на едро медии. Кой е той и защо го прави?

България пое председателството на Европейския съюз. Не беше ли състоянието на медиите една от темите за дневния ред, заедно с цифровизацията? Защото цифровизцията на телевизията у нас забуксува, а на радиото изобщо не започна. Цифровите мултиплекси станаха ненужни още преди да са заработили. Само у нас от държавен монопол разпространението на сто процента стана частен монопол. Кой е виновен?

Всеки ден конкурентните медии си мерят рейтингите. Ако вярваме на тях, българите гледат по едно и също време по няколко телевизии. Всеки си наема свои рейтинги, социологически агенции. Как стигнахме дотук и защо?

Участник в административно-творческия конфликт  в БНТ е един от фаворитете от конкурса за генерален директор. Не го избраха за генерален, но той вече е в БНТ и се разпорежда като изпълнителен. През цялото време на конкурса някои медии упорито насаждаха две от кандидатурите. Сега вече и двамата са в БНТ. Ние, изглежда, сме страната на чудесата. Каквото ни предскажат, това и става. Може би СЕМ трябва да ни обясни защо така става.

В същото време, когато обществената телевизия се чуди по кой път да поеме,  частните телевизии вече създадоха първите мултифункционални платформи за услуги по заявка. Това става  години след като БНР създаде такава хибридна платформа – интернет радиото БИНАР. А обществената телевизия, която с мъка си направи интернет сайта, е твърде далеч от подобно намерение. Преди твърдяха, че БНР било свръхфинансирано, а БНТ – недофинансирана. Сега, за радост на ръководствата, и двете медии са недофинансирани. /А всъщност бюджетът им е един и същ/. Никой не каза с какъв дефицит това ръководство пое медията и защо. И защо се твърди, че една частна телевизия ще става официоз, а нещастната БНТ ще прави лайфстайл журналистика. Каквото и да разбирате под  това.

Затова кадри на БНТ обилно се изливат в частната Нова телевизия. Слуховете твърдят, че тя ще става официоз. Като гледаш новините им, може и да повярваш.

И може и  да не се позовавате на мен. Защото казах нещо, което не е тайна за никого.

Валери ТОДОРОВ

Коментари

comments