ДА ХАПНЕШ В КОМПАНИЯТА НА РИБЕРА

0
879

и други необичайни преживявания предлага Музеят на изящните изкуства в Бостън,(МFA), към който ни повежда с поредното си писмо Мариана Тончева, обещавайки ни „малко радост за очите“, без да пропусне да отбележи:„Какво правят големите пари на старите фамилии, които все още управляват САЩ и света.“
Защото MFA e не просто музей, хранилище на ценни експонати, а и образователна и културна институция, която има за цел е непрекъснато да развива възможностите си да популяризира и възпитава.

Музеят на изящните изкуства MFA в Бостън отваря врати на 4 юли 1876 г сигурно не случайно. Както не случайно Бостън е любимият град на интелектуална Америка. Да споменем ролята му за извоюването на независимостта, да си спомним  Чаеното парти за да проумеем, защо  съхраняването на паметта и връзката с историята и културата  е  характерен белег на начина на живот в града.
Музеят  има  оповестена мисия, приета от Съвета на настоятелите 1991 година, мисия, чиято цел е не само да съхранява произведения на изкуството, а да ги популяризира, за да приобщава най- широка публика към тях.
Ето извадка от Декларацията :
„Музеят е място, където можете да видите, но и да учите. Той стимулира в своите посетители чувство на удоволствие, гордост и откривателство, на   естетическо предизвикателство, което и води до по-голямо културно съзнание и разбиране.
Музеят създава възможности за обучение на художници на бъдещето чрез своето училище, където те могат да експериментират и разработват своите новаторски идеи.
Крайната цел на музея е да насърчи изследователската работа в областта на изкуствата, както и да повиши общественото разбиране и оценяване на визуалния свят.“ 

 

В музея, който вече разполага с над 500 000 експонати,  можете да се насладите на творби на Рембранд, Белини, Гоген, Ван Гог, Дега, Реноар, Моне, Сезан, Стюарт,   Копли, Сарджент и др

Особен интерес представлява колекцията от японска керамика, принадлежала на американския зоолог и изтоковед, Едуард Морз.


the collection

За да научим как Музеят приобщава посетителите и какви разнообразни форми на комуникация с изкуството предлага, да вървим по стъпките и разказа на Мариана:

 

 „ В една от любимите ми зали, с картината на Рибера на стената, в четвъртък вечер може да вечеряш, заобиколен от шедьоври. Един ден в седмицата музеят е отворен до 10 вечерта. В този ден след три часа входът е безплатен. Кафенетата и ресторанта се изпълват с народ, а на всеки час има безплатни турове из различните зали, разделени на периоди, стилове, история на музея и пр. В сряда за няколко часа е разрешено да си донесеш папките или триножника и да рисуваш пред картина по избор. За семейства с малки деца, веднъж седмично сутрин  входът е безплатен. Децата рисуват или слушат приказки за художници и картини. „


„Важно: входът за учители е безплатен. Иначе билетчето струва $25 с два долара отстъпка за пенсионери. С един билет може да се влезе два пъти в рамките на десет дена. Въобще, помислено е и за хазната на музея, и за културата на гражданите на Бостън.“

„П.с. Мураками на плаката не е прочутият писател, а сравнително млад художник, поп-звездата на Япония и ако слушаш арт-критиците, това е геният, събрал на куп цялата японска традиция в живописта.“

( Стилът на Мураками, наречен Superflat, e нещо като японски поп-арт –  съчетание на аниме и манга.   .За да плати за неговите инсталации, администрацията  е трябвало да даде под наем на други музеи всичко от Хокусай, а в Бостън е най-богатата колекция на художника извън Япония. )

В непосредствена близост до музея е училището на Музея за изящни изкуства, Бостън , създадено през 1876 г. През 2016 г. училището става част от Университета за изкуства и науки „Туфтс Университет“.
За да видите вътрешните изгледи на  галериите,можете виртуално да ги посетите MFA в Google Arts and Culture .
Мариана Тончева   (снимки авторката)

 

 

Коментари

comments