ЛОВЕЦЪТ НА МАФИОТИ И ЧЕРНИТЕ ДУПКИ

0
809

„Заразената столица“. Нов роман за борбата с мафията на Алфонсо Сабела.
Със съдействието на Италианския културен институт, българската публика имаше възможност да се срещне на живо с автора в книжарница „Хеликон“. Преводачката Таня Кольовска, познаваща добре личността на италианския магистрат и неговото  творчество,  го представя за читателите на  Обаче.бг.


Преди осем години Алфонсо Сабела представи в България книгата си „Ловец на мафиоти“. Започнал работа в Прокуратурата на Палермо малко след атентатите срещу магистратите Фалконе и Боселино, в тази книга Сабела разказва за седемгодишното преследване на членове и босове на Коза Ностра. За битка, в която и двете страни са заложили всичко; за време, в което мафиотската организация е обявила война на Държавата; за старта на операция „Чисти ръце“. Резултатите са категорични: „Когато Държавата иска, тя може да се справи с организираната престъпност“. Заловени са повече от хиляда мафиоти, над сто босове на Коза Ностра получават доживотни присъди. Държавата е победител.

През изминалата седмица магистрат Сабела бе отново в България, за да представи новата си книга – „Заразената столица“. В нея той разказва за опита си в администрацията на Римската община по времето, когато кме на италианската столица е Иняцио Марино, само няколко дена след големите арести при операция „Столична мафия“. Разбитите престъпни структури при тази акция говорят за сериозното проникване на мафията в общинската администрация.

Книгата „Ловец на мафиоти“ е само с десетина страници по-голяма от „Заразената столица“. Първата разказва за седемгодишен период – втората: за десет месеца. Такава е вдъхновяващата сила на администрацията. Корумпираният чиновник срещу Държавата и тук вече Сабела не се чувства победител.

Разказът му е като протокол на една дейност, имаща за цел да върне нормалността в работата на институция,  която разполага с огромен бюджет (около шест милиарда), раздут административен апарат и множество процедури за възлагане на обществени поръчки, отварящи широко вратите за корупцията.

Книгата „Заразената столица“ излезе в Италия точно преди изборите за нов кмет на столицата през 2016 година. Повечето кандидати заявяват, че това е едно ръководство за добра работа на общинската администрация. Изборите са спечелина от кандидата на Движение 5 звезди Вирджиния Раджи и „ръководството“ заедно с много от добрите постижения на администрацията на кмета Марино, отиват в кошчето.

Рецептата за добре свършена работа и правилно изразходвани средства изглежда проста: добри  професионалисти и планиране на дейностите. Но… според Сабела за сега продължават да бъдат „планирани“ единствено извънредните ситуации, които като черни дупки поглъщат не само обществен капитал, но и енергията и доберието на хората в институциите.

Преди една-две години, на Конференция, посветена на новите открития, свързани с Черните дупки, Стивън Хокинг казва: „Ако усетите, че се намирате в Черна дупка – не се предавайте“. Стивън Хокинг разбира от тези неща и понеже съм убедена, че лошият чиновник не  е специалитет на Римската община, ще повторя: „Не се предавайте“.

Таня Кольовска

 

Коментари

comments