МЕДИИТЕ И ТЕРОРИЗМЪТ. СВОБОДАТА НА ИНФОРМАЦИЯТА

0
2201

Средствата за масова информация се превръщат в основен инструмент на международния тероризъм, бе отбелязано на  международна конференция в София, посветена на противодействието на тероризма. Организатор на Форума беше Международната академия за телевизия и радио. „Терористите използват глобалната информационна мрежа, за да вербуват привърженици. Ние искаме мир, но се превръщаме в мишена, терористичните атаки са заплаха за европейската цивилизация. Повечето конфликти в света имат вече хибриден характер“, подчерта министърът на отбраната на България Красимир Каракачанов, като подчерта, че в борбата срещу тероризма трябва да се използват всички средства.

„В проблем се превръща и това как средствата за масова информация показват терористичните атаки – жертвите, пораженията, погребенията. Без да искат, те изпълняват сценария на терористите – да всеят страх, паника, неувереност, да  внушат неспособност на правителствата да се справят с терора“,  заяви на форума  заместник-председателят на сръбския парламент Веролюб Арсич. „Терористичният акт става безсмислен, ако не придобие гласност, ако не предизвика заплаха. Защото основната му цел не е толкова да убие хора, колкото да създаде страх“, заяви бившият президент на Хърватия Стипе Месич на конференцията. „Информацията, която се подава, трябва да отчита психологията на зрителя, а борбата за рейтинги на медиите в повечето случаи работи в полза на терористите. Европа се превръща във военен полигон, трупат се оръжия, възражда се студената война. За нашето поколение това е нормално, ние сме свикнали. Проблемът са младите хора, които най-често стават жертва на невярната, манипулираната информация“, посочи Месич. „Жертва на информационните войни, кибервойните са не журналистите, които изпълняват поръчки, а гражданите, които нямат достъп до достоверната информация. Сигурност в Европа не воже да бъде постигната, ако ние непрекъснато внушаваме усешането за външни врагове, за външна опасност, която непременно идва от Изток. Липсват обективни анализи, а под предлог за свобода на словото се разпространява ненавист и омраза“, подчерта бившият президент на Република Хърватия /2000 – 2010 г./ Стипе Месич. „Необходими са сътрудничество и доверие“, подчерта той, като направи препратка към Хелзинкските споразумение от 1975 г.

Анализ на германски експерти на 27 000 публикации в средствата за масова информация е показал, че 74 % от материалите на тема тероризъм на практика възвеличават терористите, 80 % насаждат враждебен език, а 4% могат да бъдат приети като инструкции за вербуване, организиране на и и т.н. Само специалните служби могат да откриват хъбовете, от които изтичат лъжливите новини. 68 % от ефира се поема за 2 часа от социалните мрежи, показва цитираният анализ. Необходими са  нови софтуерни програми за разпознаване и борба с източниците на фалшивите новини, за противодействие на пропагандата на тероризма, подчертаха експертите.
„Най-страшното в съвременния тероризъм е теорията, че всички средства са подходящи, показното убийство на мирни жители, на обикновени хора, отбеляза писателят и журналист Леонид Млечин, председател на Управителния съвет на руската Международна академия за телевизия и радио, директор на историко-публицистичните програми на Обществената  руска телевизия /ОРТ/. Средната възраст на терористите е 20 – 30 г. Това са машини за убиване, те действат като спусков механизъм. Ние се сблъскваме с ново явление. Медиите от една страна трябва да дават повече информация, да показват детайли, а от друга страна  се превръщат в оръжие на терористите.  Получава се нещо като страданията на младия Вертер – хората се идентифицират с терористите“, което е друг вид заплаха, посочи Млечин.
„Често пъти медиите неволно създават информационно прикритие за терористите.

Властта вече губи монопола си върху силата, провокира се масово неподчинение, накърнена е репутацията на силите за сигурност, накърнена е вярата в държавата. С терористите трябва да се води битка по законите на войната“, посочи професорът по международна журналистика на Московския държавен институт по международни отношения /МГИМО/ Сергей Гризунов, бивш ръководител на Департамента за информацията и печата на Русия.

„Някои от съвременните терористични движения са производство на спецслужбите, създадени в различно време за противодействие в зони на конфликти, например като „Ал Кайда“. След това обаче излизат от контрол, прихващани са от други сили и се превръщат в мощни военизирани структури“,  отбеляза Валентин Соболев, експерт по военно застраховане. Тероризмът не може да живее без публичност, той не признава компромисите, отбеляза Соболев и даде пример с Хасавюртските споразумения за Чечения, които дадоха възможност на военизираните ислямисти да се прегрупират и да нахлуят в Дагестан с идеята за създаване на Халифат в Кавказ.

Противодействието на тероризма е въпрос на сигурността на всеки от нас, отбелязаха участниците в конференцията, 13-та по ред, проведена в София от Международната академия за телевизия и радио. Отговорността на традиционните, електронните медии и социалните мрежи придобива ключово значение в борбата срещу тероризма, се отбелязва в заключителния документ на конференцията.

Коментари

comments