СРЕЩАТА НА Г 7 В ТАОРМИНА: INCANTO.

0
911

„Изглеждаше невъзможно, но беше една демонстрация на красота и вълшебство“ – така определи в Туитър срещата на Г7 в Таормина Мария Елена Боски, член на Демократическата партия,  министър без портфейл в правителството на Паоло Джентилони.


Наистина силите на реда се справиха доста успешно с тридесетината противници на срещата, решили да провокират кортежа на гостите. ( По този повод Франко Габриели, началник на полицията, бе категоричен: „Да, наложи се да хвърлим шест сълзотворни гранати срещу тези идиоти. Почти по граната на човек“.)  Иначе мирната демонстрация от около хиляда човека-антиглобалисти, срещу Г 7, премина точно в рамките на предварително заявения маршрут, а инструкциите на началника на полицията бяха абсолютно ясни: максимална толерантност за мирните манифестанти. Магазините и ресторантите бяха затворени, тъй като жителите на Таормина действително очакваха да се стигне до  по-сериозни сблъсъци, още повече тук бяха пристигнали и групи от Палермо и Неапол – противници на срещата Г 7.
В мирното шествие участваше и нестандартният кмет на Месина, Ренато Акоринти; предишната вечер, след концерт в Античния театър, на който присъстваха делегациите, той извика на Тръмп: „Не правете война. Всички сме емигранти. Стените не са решение“.
И докато светът на политиката се вслушваше в това, което си казват „седмината големи“, жителите на Таормина се наслаждаваха на срещите си с Мелания Тръмп и Брижит Макрон. Да, от всички Първи дами, те бяха най-наблюдаваните: от това, какво ядат (менюто бе изцяло сицилианско), до начина, по който се обличаха. Изящната, непринудена Брижит Макрон, която на разходките из столицата на сицилианския туризъм се появяваше с джинси, тенска и обувки без ток и Мелания Тръмп, която още първия ден показа категоричното си предпочитание към италианската висша мода с манто на Долче е Габана за повече от петдесет хиляди долара. Освен сериозната охрана, улиците, по които минаваха двете дами бяха изпълнени и с жители на града. Успокоили страховете си от антиглобалистите, те поздравяваха с весела непринуденост гостенките. На въпрос коя иска да види повече – Брижит или Мелания, възрастен сицилианец се усмихна широко и отговори: „И двете!“
Краят на срещата отвори отново историческия център на Таормина за турстите и,  противно на очакванията, се оказа, че те са много повече от предишните години. Градът се връща към своята нормалност, но коментарите за тази среща ще продължат още дълго. И да, права е Мария Елена Боски, всичко мина много добре. Между другото, думата, която тя използва за „вълшебно“ – “incanto”, на италиански означава още „търг“. Но не вярвам милата госпожица да е имала това предвид.

Т.К.

 

 

 

 

 

Коментари

comments