ИЗКУСТВОТО КАТО ДИПЛОМАЦИЯ: ХЪРВАТСКА ЖИВОПИС В НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ

0
1312

По случай честването на 25-ата годишнина от международното признаване на Република Хърватия и 25-ата годишнина от установяването на дипломатически връзки между София и Загреб, Националната галерия- Двореца, е домакин на  музея  от град Вараждин. ВЕЛИКАНИ НА ХЪРВАТСКОТО ИЗКУСТВО-е надсловът на изложбата, която
ни  предоставя възможност не само да видим най-доброто от хърватската живопис и скулптура от 20 21-и век, но и да научим нещо повече и за себе си, и за съседите, чрез изкуството. Да открием родствата в духа и културата на два народа, с  родствена съдба тук, на Балканите, да се припознаем чрез  взаимния стремеж към културна идентификация с Европа.


Музеят на Вараждин,разположен в бароковия  Serмаge palace., е създаден е през 1947 година с голям ентусиазъм от художници родом от Вараждин, учили в европейски столици, които завръщайки се, са искали да подсилят културната атмосфера на града. „Такива са особено Томислав Кризман, Иво Режйек и Павел Войкович. Основател на галерията е проф. Крешимир Филич. Колекционирането и събирането на платна и произведения продължава до ден днешен. Значими дарения са постъпили неотдавна и от Ружа Мещтрович, които могат да се видят и в експозицията в София.“
Това научаваме от брошурата, в която с гордост и благодарност се разказва историята на музея, превърнал се в неразривна част от историческата памет на града. Както и в нагледен пример как се обгрижва и съхранява национална култура.

Атмосферата на вараждинския музей бе пренесена и у нас като кореспондира успешно със софийския дворец.

Отон Ивекович

Софийската публика ще има възможността да види за първи път произведения на изключителните хърватски творци Отон Ивекович, Влахо Буковац, Фердо Ковачевич, Любо Бабич, Емануел Видович, Отон Глиха, Златко Каузларич – Атач, Едо Муртич и други. Ще бъдат представени 15 скулптури и 40 картини.
Като специален гост на откриването присъства заместник министър-председателят и министър на външните работи и европейските въпроси на Република Хърватия Давор Иво Щир. Изложбата е подкрепена от Министерството на външните работи и европейските въпроси и от Министерството на културата на Република Хърватия.

 

 

Откриването  беше обект на особено внимание не само  от страна на дипломатическите среди, но и от  редовата публика. Събитията, организирани от  Националната галерия, я превръщат във все по-желано за посещения  място както от софиянци, така и от гостите на столицата.

Коментари

comments