УХАНИЕ НА ПУРИ И ДЖАЗ В МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР

0
112

Първата премиера  за новия сезон на Музикалния театър, на 30 и 31 октомври е  българският мюзикъл „Ухание на пури и джаз“ по „Великият Гетсби“ на Фицджералд и Сонетите на Шекспир. Режисьор и автор на либретото е Бойко Илиев, композитор – Сашо Младенов. Това е пети мюзикъл на сцената на Музикалния театър след култовите заглавия на театъра „Исус Христос Суперзвезда”,”Зоро”,”Чикаго” и други, които поставя Илиев. „Обичам да се връщам в Музикалния театър, защото той има капацитета да създава мюзикъли – такъв капацитет, какъвто дори няма и на Бродуей и на Уест Енд. Благодарен съм, че е възможно да се състои тази симбиоза между солистите, хора, балета и оркестъра, за да може да се направи този синтетичен жанр, какъвто е мюзикълът” – казва Бойко Илиев.

Точно сто години след написването на романа, темите в него кореспондират с днешната действителност, убеден е режисьорът. „Времената се повтарят, като че ли се опитваме отново да се родим. Аз се опирам на мечтата на Гетсби за любов, за връщане на времето, за отиване в едни като че ли нереални измерения, но толкова истински за човека. Така че времето, в което създавахме мюзикъла, ни накара да го мислим като по-необходим и все повече искаме да се случи, въпреки ситуацията,в която го правим” – убеден е Илиев.

Композиторът Сашо Младенов определя музиката в „Ухание на пури и джаз” като джазов рокендрол. В нея има и много други елементи като латино ритми, типичен филмов холивудски звук, дори и предкласика.Оркестърът е своеобразен главен герой в спектакъла, заради постоянните партита, които се случват, и неслучайно е разположен на сцената. Музикален ръководител на спектакъла е Юли Дамянов, диригент-постановчик – Огнян Митонов, хореограф – Татяна Янева,сценограф – Георги Златанов, художник-постановчик на костюмите – Исидора Молес, хормайстор – Людмил Горчев.

В ролята на Гетсби гледаме Денко Проданов, като неговата възлюбена Дейзи – Боряна Йорданова, Елица Красимирова и Християна Лоизу. Приятелят на Гетсби – Ник – се изпълнява от солистите Тодор Велков и Георги – Маноел Димитров. Участват още: Владимир Грудков ,Александър Панайотов в ролята на Том; Илона Иванова,Десислава Николова и Теменужка Трифонова като Джордан. Александър Мутафчийски и Богомил Спиров изпълняват ролята на Водещият в партьорство с Олга Михайлова-Динова,Людмила Козарева и Златомира Драголова като Певицата. Доайените на театъра Христо Сарафов и Николай Борисов влизат в ролята на атрактивния мафиот Улфсхайм. Участват Хорът, Балетът и Оркестърът на Музикалния театър с диригент Огнян Митонов.

Билети на сайта https://tickets.musictheatre.bg/bg/calendar/2021-10 и на касата на Музикалния театър (тел. 02/ 943 19 79).

Коментари

comments