ВОТЪТ В СКОПИЕ ПРЕДИЗВИКА ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ЗОРАН ЗАЕВ

0
1022

Отговорът на въпроса ще падне ли правителството на социалдемократите след загуба на вота в Скопие, дойде снощи, 31 ноември 2021 г., след 23.30 ч., местно време, след като стана ясно, че кандидатът на  опозицията (ВМРО-ДПМНЕ) Данела Арсовска печели убедително пред кандидата на СДСМ Петре Шилегов, досегашен кмет на столицата. Министър-председателят Зоран Заев подаде оставка, като се оттегли  и от председателския пост в управляващата партия СДСМ. Заев подава оставка за втори път като премиер след октомври 2019 г., когато повод стана отказа на Франция да подкрепи старта на преговори за влизане на Северна Македония в ЕС.  Още на първия тур на местните избори на 17 ноември бе забелязана тенденцията на спад на подкрепата за управляващите социалдемократи на Зоран Заев. Дори крепостта на партньора на СДСМ – Демократичният съюз за интеграция (ДУИ) на Али Ахмети – Тетово, падна, като градът ще бъде управлавян от Билал Касами – лидер на Беса – по-малкия партиен  партньор на социалдемократите, който подкрепи Заев в предизборната кампания, но заради разногласията с ДУИ на местния вот премина към опозицията. Ако Беса излезе и от парламентарната коалиция, СДСМ ще загуби и  мнозинство в 120-членния парламент, където в момента разчита на 62 гласа. Съкрушителната загуба на управляващите и в другите големи градове в Северна Македония, освен в Тетово, може да доведе и до предсрочни парламентарни избори, за което призова лидерът на опозицията Християн Мицкоски.

Местните избори в Северна Македония може да се окажат индикативни за перспективата пред правителството на социалдемократите (СДСМ) на  Зоран Заев. Според част от наблюдателите и политолозите, при загуба са възможни три сценария – премиерът да подаде оставка в полза на друг представител на неговата партия,  да се състави ново правителство или да се сформира по-силно управляващо мнозинство. Повечето журналисти и политици бяха скептични, че Заев може да подаде оставка. Това очевидно не бе по вкуса и на коалиционния партньор – Демократичният съюз за интеграция (ДУИ), партия, обединяваща  етнически албанци. Лидерът й – Али Ахмети, напомни, че двете партии имат коалиционен договор, Заев е вкарал страната в НАТО, а и пред държавата предстоят сериозни предизвикателства. Зоран Заев трябва да остане премиер, той все пак не се кандидатира за кмет,  има четиригодишен управленски мандат и е избързал с изявлението си, че ще се оттегли. Ще уредим и проблема с България, убеден е Ахмети. Предположението е, че с изявлението си за оставка премиерът се опитва да мобилизира електората.

Знаковата битка е за кметския пост в Скопие. Всъщност, в терминологията на страната, той не е кмет, а градоначалник. Духовете разбуни българското гражданство на кандидата на опозицията  от ВМРО – ДПМНЕ Данела Арсовска. Въпреки че досега не е потвърдено дали личната карта е истинска, спорът възбуди отново антибългарски настроения. Самият Заев заяви, че кмет Скопие е имала през 1941 г. (при българската администрация), а сега се избира градоначалник.

Премиерът заложи на кандидата на СДСМ Петре Шилегов и заяви, че  ще се оттегли, ако той загуби. Причина за този рискован ход е загубата на СДСМ от ВМРО-ДПМНЕ на първия тур на изборите. Разнопосочните настроения в албанските градове може и сега да доведат до прегрупиране на настроенията. На първия тур на местните избори бяха избрани 34 кметове, от които 22-ма бяха на опозицията. СДСМ спечели 9 кметски места, а ДУИ – 3. Затова победа или загуба в Скопие ще бъде особено чувствителна за социалдемократите. На предишните  избори през октомври 2017 г., СДСМ спечели в 47 общини, ВМРО-ДПМНЕ – в едва 5, а ДУИ – в 10. На по-предишните местни избори през 2013 г. социалдемократите претърпяха съкрушителна загуба, като успяха да спечелят в едва 4 общини.

Балотажът сега е във важни за политическата конюнктура общини – Скопие, Тетово, Битоля, Охрид, Гостивар, Кичево. Скандалът избухна, когато  депутатката от СДСМ Славянка Петровска показа българска лична карта на Арсовска с намеците за „чужда инсталация“, а по-късно бе изкарано българско гражданство и на съпруга й Ангел Арсовски. Социалдемократите дори рискуваха с досегашната си по-умерена линия в отношенията с България, за да наложат своя кандидат. Все пак дори Петровска поясни, че целта не е да се изострят отношенията с България или да се внушава за чужда намеса, а да се покаже че Арсовска лъже, като отрича. Арсовска твърди, че личната карта не е нейна, защото тя е Данела, а в публикуваната лична карта от 2019 г. пише Даниела. В документа на обратната страна на картата има една цифра повече, което го прави невалиден. Без нея обаче той е валиден.

За ключови се  смята изборите в Тетово, защото Заев разполага в парламента с 62 места в 120-членния парламент и напускането на двама депутати може да наруши парламентарното мнозинство на социалдемократите. Идеята е да се разбие Алиансът на албанците – Алтернатива, който играе с ВМРО-ДМНЕ и ако маневрата успее, Заев твърди, че може да получи даже 4 нови места в парламента. Другата албанска партия – БЕСА, която на парламентарните избори подкрепи социалдемократите, сега открито призовава за подкрепа на кандидата на опозицията в избора за кмет на Скопие. Интересен момент е, че генералният й секретар Арянет Ходжа е министър на земеделието в правителството на Зоран Заев. Причината за разногласията в лагера на албанските партии е недоволството срещу ДУИ. Противопоставянето между етническите албанци се забелязва, освен в Тетово, в Гостивар и Струга.

На първия тур на местните избори кандидатът на опозицията от ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска спечели 37.7 % от гласовете, а сегашният кмет на Скопие Петре Шлегов от управляващата СДСМ – 34.2 %. Гласуването на сегашния втори тур приключва днес в 19.00 ч., местно време.

Коментари

comments