Защита от“нашествениците“ – звънците и камерите

0
302
Paris, France - January 28, 2016: Amazon logotype printed on cardboard box side seen from above on a wooden parwuet floor. Amazon is an American electronic e-commerce company distribution worlwide e-commerce goods

Идва ли краят на „интелигентните звънци“, след като съдия във Великобритания постанови, че те нарушават личния живот на хората?Съдия постанови, че охранителните камери и звънецът на вратата, монтирани в къща в Оксфордшир, „неоправдано са нахлули“ в личния живот на съсед, като случаят може да има последици за устройствата за домашно наблюдение. Заключението е, че звънец на  Amazon нарушава законите за осигуряване на данни чрез камери и е форма на тормоз. Присъдени са и щети в размер на над 100 000 паунда на пострадалата съседка д-р Мери Феърхърст, която се е изнесла от дома си поради натрапчивото вмешателство в личното й пространство. Пред съда тя е казала, че устройствата я поставят под „непрекъснато визуално наблюдение“ и че съседът е станал агресивен, когато се е оплакала от камерите.

По-конкретно, според съдебното решение, звънецът на вратата нарушава Закона за защита на данните от 2018 г., както и Европейската директива за защита на личните данни  по отношение ​​на Обединеното кралство, тъй като изображенията и аудио файловете, заснети от него, са класифицирани като лични данни. Съседът на г-жа  Феърхърст не е успял да обработи данните й по справедлив и прозрачен начин, както се изисква от правилата.

Решението, взето от окръжен съд, не е обвързващо за други съдилища, но може да постави началото на поредица  от подобни случаи. Хората имат право да защитават собствеността си, но това очевидно не означава, че те могат да шпионират своите съседи. Освен че пораждат  опасност от съдебни дела, интелигентните звънци на вратите бяха подложени на огън и защото са лесна мишена за хакери …

Очевидно Интернет на нещата ще поставя много въпроси във връзка с намирането на най-правилните подходи за защита на основни човешки права, както и относно промяната в съществуващото законодателство.

Линк https://www.bbc.co.uk/news/technology-58911296

Коментари

comments