И НИЙ СМЕ ДАЛИ НА СВЕТА…АЛПИНИСТИТЕ В НАУКАТА

0
821


На 6 ноември, сряда, от 13.00 ч. в заседателната зала на новата сграда Националната спортна академия ще бъде представена книгата „Хипоксия и функционален контрол в спорта“. Това уникално издание  е събрало изследвания и методики на големия наш учен проф. д-р Кръстьо Кръстев , автор на редица значими, актуални до днес постижения в българската спортна физиология. Някои от данните се публикуват за първи път, извадени от семейния архив. Част от това научно наследство до неотдавна е било обект на спортна тайна, а редица методики се използват и сега без изменения. Проф. Кръстев аргументира през 1952 г. особеното значение на подготовката на спортистите във височинни условия. С тестове и системи той доказва, че средните планински височини дават много добър ефект върху подготовката на спортистите от всички области. През 1963 г. в Рила планина се провеждат експерименти, които позволяват българската спортна физиология да изпревари значително постиженията в други страни. Край Белмекен е построена и първата височинна спортна база, благодарение на която българските спортисти постигат впечатляващи резултати на световните олимпийски игри през периода 1968 – 1988 г. Методиката продължава да се използва успешно във всички спортове – борба, колоездене, гребане, вдигане на тежести, в алпинизма и парашутизма. Проф. Кръстев създава и оригинална проба за оценка на височинната поносимост на организма. Той разработва също субмаксимални проби  за оценка на спортната работоспособност, което е едно от големите му научни постижения.

Проф. д-р Кръстьо Кръстев е бил директор на Националния център за научни изследвания в областта на спорта, заместник-ректор на ВИФ „Георги Димитров“ (по-късно преобразуван в Национална спортна академия). Книгата ще представят съставителите й проф. Даниела Дашева и проф. Борис Бонов. На представянето ще присъстват сина и дъщерята на проф. Кръстев, които са предоставили ценни разработки, съхранявани в семейния архиВ.

Книгата „Хипоксия и функионален контрол в спорта“, изд. „Болид инс“, 2019 г., включва също статии, доклади на конференции и конгреси, конкретни  резултати от изследвания, системи за тренировка по отделни спортове и при единичната подготовка на елитни спортисти. Описани са проблемите, свързани с обмена и недостига на кислород, аклиматизацията, газообмена в организма при  високопланински условия, с умората и възстановяването на спортистите, изследвания от хималайската експедиция „Еверест‘84“.

В главата  „Система за подготовка на българските алипинисти за изкачване на многохилядници“,  е показан  интердисциплинарният подход, част от научното кредо на  проф. Кръстев.

 

Коментари

comments