КОЙ ДРЪПНА ШАЛТЕРА?СТИГНАХМЕ ГО!

0
1203

Да, стигнахме дъното. Заради един журналист бе прекъснато излъчването на водещата обществена програма „Хоризонт“ на БНР в цялата страна. Тя и  „Христо Ботев“ са двете програми с най-голямо покритие в страната – 58 и 68 УКВ предаватели, някои от които монтирани през периода 2008 – 2010 г. и са собственост на БНР. НУРТС, който е част от Виваком, притежава и управлява предавателната мрежа на обществените оператори БНР и БНТ. Ние сме единствената държава в Европа, при която от тотален държавен монопол се премина към тотален частен монопол в разпръскването на радио и телевизонен сигнал. За разлика от БНТ обаче, БНР разумно инвестира в собствени предаватели, за да не е в пълна зависимост от частния оператор, от неговата воля и инвестиции.

Няма драма, каза депутат от ДПС. И това ако не е драма, може би е направо трагедия. Няма драма, когато безцеремонно е свален от ефир водещ журналист като Силвия Великова. Отнет е и ресорът, който покрива тя – съдебната реформа. Което обяснява и ще дообяснява много от следващите случки. Прясно назначеният и.д. директор на „Хоризонт“ вече подаде оставка, като обясни случая с липса на административен опит. Обаче…нали не си въобразявате, че е взел решението сам. А нещата можеха да се решат по-простичко. Ако Силвия Великова и някои други нарушават редакционните правила или професионалната етика, има достатъчно механизми за корекция. Това са вътрешните правилници, Закона за радиото и телевизия, Етичният кодекс на българската журналистика, които изискват осигуряване на плурализъм, обективност, достоверност, точно разграничаване на личната позиция.

За отказа да изпълня външна воля, за каквато, явно, става дума и сега, през 1998 г. бях освободен като директор на Програма „Хоризонт“/ по време на първия мандат на Александър Велев/. Достойно постъпи сега бившият вече директор на „Хоризонт“ Ивайло Савов, който, вероятно, е отказал да изпълни поръчката. Умно постъпи приелият поръчката Николай Кръстев, който се извини с липсата на административен опит. Виси въпросът: А кой го поиска. Тук вече трябва да отговори избраният неотдавна генерален директор Светослав Костов. Той, вероятно,  няма да има възможност, защото ще трябва да отговори на далеч по-сериозни въпроси на прокуратурата и ДАНС.

В БНР по различно време мародерстваха и правителството на Жан Виденов, което уволни 7 журналисти, и правителството на Иван Костов, което анулира легитимен конкурс за избор на генерален директор и се опита да наложи свой човек.  Хората, които изпълниха волята му, след това почти оглавиха протестите и дълго време оглавяваха медийната регулация. Тогава за първи път бе „дръпнат шалтера“ на БНР. Програмата бе изключена отвътре.

И при мен, като генерален директор, са идвали познати лица с  искане за уволнение на журналисти. Спомних си случката с Диана Янкулова през 1998 г. още веднъж, когато в мандата ми на генерален директор 2007 – 2013 г. възникна конфликтът между нея и Волен Сидеров, по-късно с Лили Маринкова, Сидеров и Бареков. Най-лесно е да предадеш колегите си. Може да не сте съгласен с тях. Професията загуби достойнство заради вътрешните предателства. Днес бият „червените“, утре „сините“, после идва ред на белите. Такава е логиката на отстъплението.

Така се стигна и до тази криза, която доведе до последствия за националната сигурност на страната. Кой реши да бъде извършена „профилактика“ на цялата мрежа на Програма „Хоризонт“? Чувствам се лично обиден след всички усилия, които бяха положени за развитието на тази мрежа в интерес на националната сигурност и най-вече в обществен интерес, с пари на данъкоплатците.

 

Като бивш генерален директор и директор на дирекция „Радиоразпръскване“ на БНР, по молба и питане на колеги пояснявам:

За планови профилактики на предаватели на БНР частният оператор НУРТС, който управлява предавателите на обществените медии, съставя годишен план. Месец преди наложила се профилактика уведомява генералния директор на БНР, като посочва местоположението на предавателя, честотата на излъчване и зоната на покритие, часовете на изключване. Ръководството на БНР преценява дали да се съгласи, в зависимост от програмните акценти, за часовете и датата. След което иска съгласието на КРС и при съгласие уведомява СЕМ, който извършва мониторинг на съдържанието на програмите. Това е редът. Разбира се, може аварийно да прекъсне излъчване при токови удари, излизане на ключови модули от строя, за което и за предприетите  мерки до два часа се уведомява БНР. От своя страна, обществената медия е длъжна да уведоми в ефир и на сайта си слушателите за провежданите ремонти на предавателите и мрежата. При важни обстоятелства БНР може да поиска от НУРТС да осигури резервно излъчване от друг предавател. Случвало се е да се извършва едновременно профилактика и ремонт на няколко предаватели едновременно. Но на цялата мрежа – никога. Тя може да бъде изключена само от две точки – управляващия център на НУРТС и в самото БНР на изход сигнал. И в двата случая се иска изричното съгласие на генералния директор на БНР с писмена кореспонденция. Заради националната сигурност, тъй като с УКВ мрежа не може да бъдат покрити труднодостъпни и високопланински райони, БНР по закон излъчва още на средни и дълги вълни. Въпросът е, спирани ли са излъчванията и  в другите честотни диапазони на програма „Хоризонт“?

Никой досега не е застрашавал по такъв начин националната сигурност и обществения интерес. Драстичната некомпетност на медийния регулатор, управляван отвън, също е замесена в тази случка. Избрано бе ръководство на БНР без опит и компетентност. В Управителния съвет има само един човек, извън генералния директор, който преди много години е помирисвал радио. В СЕМ  нито една от 5-те съветнички не е виждала отвътре  радио, ако не броим някакъв 6-месечен стаж на една от тях. Слушам от време на време да дава съвети в ефир и една доцентка от Факултета по журналистика и масови комуникации, която преподава радио без никога да е работила в радиостанция. Този факултет, който съм завършил и аз, се напълни с точно такъв тип хора, които и политиканстват на всичкото отгоре кой по тяхна преценка става или не за преподавател. Не знанията, а близостта до една“демократично-протестърска“ група определя кой става и кой не за преподавател. Назначават се хора, които нямат нито медиен, нито преподавателски опит. Защо тогава се чудим какви журналисти произвеждаме. Вижте дисциплините, които се изучават там. Не искам да ви ги цитирам, за да не обидя някого.  Надникнете в сайта. Препоръчвам и на ректора на Софийския университет проф. Герджиков да надникне в журналистическите „науки“. Впрочем бащата на демократичната доцентка не беше прочут в нашите среди нито с професионализма, нито с демократичността  си. Не смея да предполагам и самата тя как се е оказала преподавател в този престижен някога факултет.

Подмяната на оперативната и аналитичната журналистика с лайфстайл и видеоигри във водещия факултет по журналистика създава тази медийна среда, в която името под текста не носи и не означава нищо. Тези необучени  хора могат да дръпнат шалтера на всеки.

 

Валери ТОДОРОВ

Коментари

comments