КАК МЕДИЦИНАТА ОТГОВАРЯ НА ВЪПРОСА НА УМБЕРТО ЕКО-ЩЕ ДОЙДЕ ЛИ КРАЯТ НА КНИГИТЕ?

0
1575

С доц. Жана Казанджиева, отдаден на науката дерматолог, разговаряме за пореден път как да се възползваме от слънцето и хубавото време без да се излагаме на рискове, независимо дали сме на почивка на море или планина или в градска среда. И за пореден път  път научаваме нови неща. Защото науката дерматология, с която се занимава д-р Казанджиева, е прекрачила напред, добавила нови знания, открила е нови методи и пътища за лечение на нерешими до вчера проблеми.

-Има ли нещо по-хубаво от ху

 

бавото време за нашата кожа, д-р Казанджиева?

Хубавото време може да е хубаво за нашето настроение, но силното слънце не е най-доброто, което можем да пожелаем на кожата си. Така че, първата ни работа е, да имаме една хубава фотозащита. Многократно сме говорили за фотозащитата, така че, няма да споменавам хиляда неща, просто градският фактор е 30-това е достатъчно за да се предпазим от слънчевите лъчи в града, но планината и морето изискват фактор 50+. Независимо дали за нас, или за децата. Независимо дали сме по-мургави, и смятаме, че нямаме такава нужда. Да, по отношение на изгарянето, мургавите хора нямат нужда от фотозащита, но имат нужда от фотозащита поради фотостареенето. Така че, все едно, фотозащитата стои на дневен ред. Хубаво е тя да е издръжлива на изпотяване, на мокрене, защото лятото предлага много удоволствия в тази посока: басейни, море, СПА центрове. Фотозащитата трябва да бъде издръжлива на всичко, на което я подлагаме.  Има специална фотозащита за спорт, за деца, за хора с дерматологични заболявания,  просто трябва да се използва както трябва.

А може ли да бъде причинител на алергия непправилната употреба на фотозащита, на козметика, автобронзанти също така? От каква козметика трябва да се лишим и да внимаваме през лятото?
-Почти няма козметика, която да не съдържа алергени. На практика само стерилната козметика, която е без консерванти, без емулгатори, без парфюми, се смята за беопасна. Всичко останало, а не е възможно да произведеш фотозащита, без да имаш някакъв консервант, е потенциален причинител на алергия. Но не забравяйте, че според статистиката жените употребяват средно около 18 продукта на ден, които включват червила, одеколони, паста за зъби и пр, срещу 8 продукта на мъжете и  всички те съдържат алергени. Така че, вероятността да се алергизираме точно от фотозащитата е изключително малка. Много по-голяма е вероятността това да се дължи на новия парфюм, който със сигурност има ароматни алергени, или на новия лосион за след бръснене.
Специално за лятната козметика изискването по-скоро изискването е друго- тя да е лека, мека, да не натоварва кожата.  Предимно хидратиращи емулиентни кремове, по никакъв начин-това, което целим през измата: силно подхранване с вещества в крема, примерно-за изглаждане на бръчките, с ретинол и пр. Това са зимни кремове. Кремовете през лятото, трябва да нямат субстанции, които под въздействие на слънцето и светлината да се превърнат във фотоалергени. Така че, обърнете се към вашия дерматолог да ви препоръча лятна козметика, за вашата кожа. И много внимавайте, когато четете етикетите. Когато на кремовете пише „За през нощта“. Кой знае защо на това не се обръща внимание и хората си ги слагат и през деня, защото смятат, че това е само заради многото активни съставки. Нищо подобно. Това са точно тези кремове, които съдържат в състава си субстанции, които под влияние на светлината могат да се превърнат във фотоалергени и да направят фотоалергия! Говоря за жените, на 4- 50+ които използват много и разнообразни кремове с антиоксиданти, хиулоронова киселина, витамини. Част от тези вещества могат да се прилагат през лятото само като вечерна козметика. Същото важи и за серумите, пилинговите процедури. Не случайно ги спираме през лятото.

Това, което трябва да направим през лятото е, да оставим кожата ни да се радва на топлинния конфорт и да използваме козметка с лека и мека текстура, която да не ни изпотява, да попива бързо и да търпи нанасяне на фотозащитен крем отгоре.

-И сигурно по-малко гримове?

-Да, разбира се. Има жени, които се гримират цял живот, други не се гримират, въпрос на рзбиране, характер, на националност дори, аз винаги се очудвам когато видя италняките-те винаги, по всяко време имат перфектен, определено видим мкиаж и обратно-французойките, които изглеждат абсолютно естествени със дискретна козметика. Не се бъркам в предпочитанията, въпросът е всичко да бъде съобразено с типа кожа. Има достатъчно хипоалергенни гримове, подходящи за лятото.

-Като говорим как да се възползваме пълноценно от лятото, добре е да помислим и за душевното здраве. Как да се възползваме цялостно от почивката, така че това да се отрази и на външния ни вид? Вие самата сте духовен човек, как ще ползвате вашата почивка за релакс ?
-Тъй като в моето семейство аз и мъжът ми)член кор.проф Н.Цанков), сме дерматолози,  а синът ми и снаха ми-невролог и психиатър, ние винаги се шегуваме, че имаме много общо. Защото и кожата, и нервната система идват от ектодермата. Тоест от единия от трите зародишеви  пластове. От там излизат и двете застъпени от нашето семество професии. Свързани с кожата и нервната система. Кожата и нервната система са много близки и в тази връзка има страшно много заболявания, които обхващат и двете системи. Или, които си влияят. Например заболяването на нервната система влияе върху кожата-какъвто е случаят с паркинсоновата болест и обратното, състоянието на кожата се предизвиква от някакъв нервен стрес. Мога тук да изброя хиляди кожни заболявания. От най-фрапантните са псориазиса, атопичният дерматит. Ако говорим от тази гледна точка, за хората, които са с чувствителна и реактивна кожа, особено кожата с атопичен дерматит, те задължително трябва да се консултират с личния си дерматолог. Защото за тях препоръчваме едно хубаво високопланинско лечение там, където няма алергени. Има традиции на българската дерматологична школа, особено за децата. За съжаление, това се поемаше преди от държавата, сега се заплаща. Но така или иначе, има такава възможност на висока планина до Белмекен например.
По същия начин за псориазис се препоръчва морето. То има куп целебни свойства- морската вода, въздухът, слънцето правят един климатолечебен комплекс, който е изключително добър. България предлага такова богатство в това отношение. Имаме и калолечение.
Така че, от гледна точка на дерматолога лятото дава много. А почивката трябва да се избере специално.


Проф.Николай Цанков, доц. Жана Казанджиева,д-р Нейко Нейков- лекарите,на които вярваме.

-Какво означава, да живееш в лекарско семейство, създава ли  споделеното знание  допълнителни връзки на съпричастност и разбиране и каква е цената на това знание?
-Живея в лекарско семейство. Синът ми е трето поколение лекар. Малко или много сме обърнати към тази част от живота, която е свързана със заболяванията и съпричастността на лекарите към пациента. Свикнал си от дете да виждаш как се процедира в тази професия, че никой не се сърди, когато телефнът звъни посред нощ. И, разбира се, никой не се сърди, когато просто работиш от сутрин до вечер. Защото просто се знае, че тази професия е такава. В нея много се чете, не само се работи с пациентите, непрекъснатото четене в медицината е нещо, с което е много трудно да свикнеш, ако извън тази професия. Трябва да се знае от тия, които се насочват към нея. Тя много дава, но и много взема. Минути след като си казал хипократовата клетва, разбираш, че си едва в началото на тази професия.Трябва да се чете, да се „купува“ от добрите учители. Дори във възраст като моята, когато се смята, че много знаеш. Оказва се, че нещата, които си учил, може и да са били верни преди 50 години, но сега това изобщо не е така. Медицината върви изключително бързо. Нови лекарства и медикаменти излизат буквално всеки месец. Имаме една цяла нова генерация лекарства. Както на времето антибиоците са били нещо изключително- като пеницилина, стрептомицина, които почват да лекуват туберкулозата и пневмониите, след това 50-те години-кортикостероидите, които отново са революция в областта на автоимунните заболявания, след това противовирусните средства,когато херпесите започнаха да се овладяват. Сега, от 10-15 години е новата голяма революция и това са биологичните средства. Тепърва ще видим техния бум, но те се доказаха при псориазиса, сега навлизат в атопичния дерматит при тежките форми, за които доскоро давахме едни такива общи препоръки-да се маже, да живее в неалергична среда, да се внимава с храната, сега надеждата е на хоризонта. Там  навлизат биологичните средства. И това е само началото.Това е новото течение в медицината.


Доц. Казанджиева обсъжда с колеги нови методи в работата

-Така че, всеки който в един момент е спрял да чете и мисли, че му стига наученото, изобщо не е прав. Така че въпросът на Умберто Еко „Ще дойде ли краят на книгите?“ на практика  в медицината изобщо не стои. Има едно нещо, което много харесвам в тази книга: когато навремето човек е завършвал висшето си образование, той е изпадал в така наречената образователна пенсия. Можел е да спре да чете и знанията да му стигат. Сега, в Медицината, не можеш да си позволиш да не четеш и три месеца, зашото вълната от нови знания е непрекъсната.
Така че и почивката за мен е винаги с книга.

Доц. д-р Жана Казанджиева е Член на борда на Еевропейската академия по Дерматология и Венерология, Българското Дерматологично Дружество, Фондация „Екзема“ и е председател на секцията по Дерматология към БДД.
Има над 150 публикации в областта на дерматологията, които засягат диагностиката и лечението на екземите, уртикарията, псориазис, медикаментозните алергии, хемангиомите, лазертерапията, алергиите от козметични средства, различните видове алопеция и др.

 

 

Коментари

comments