СТАРО ЖЕЛЕЗАРЕ И АВАНГАРДЪТ

0
719

Ако искате да видите как глобалният свят и едно българско село се срещат, поспрете в Старо Железаре.

Кога ли човек ще потегли специално натам, освен ако не се  е запътил към атрактивни дестинации като Старосел, или Хисаря. Селото обаче е решило да ти грабне ума не с луксозни СПА курортни примамки, а с необичайно изкуство. Графити по стените- не просто като украса обаче, а като форма на диалог с хората, мястото и времето. Като откровения и намигване, към преходното и вечното.

,

Още на първия дувар ти се усмихва Мерлин Монро на Анди Уорхол, а от отсрещната порутена стена надзърта присмехулно Кафка..

Откриваш, че си попаднал в нещо като  галерия на открито. От проточилите се сякаш специално строени за това тухлени огради, с които къщите на цялото село са опасани, виждаш какво ли и кого ли не- изризувани образи на световни личности, политици, артисти, литературни  и кино герои, музиканти,  картини на световни художници.

Светът от различни времеви пластове и култури се е пренесъл тук, за да обживее замиращото село.
Да му каже нещо, или да нучи нещо. Защото редом с политици, актьори и футболни звезди, са изрисувани и местните хора от селото.


„Това съм аз“-ми казва местният чешит, сочейки образа си на стената, който явно спори с папата.

Местните са предимно възрастни. Помнят Тодор Живков, Фидел Кастро, Индира Ганди- тях дори са ги посрещали. техните деца обаче, са разпръснати по света. Затова и образите на Меркел, Тръмп, Обама, има какво да им кажат.

Някой е задраскал с червена боя лика на Сталин, Кастро, Волен Сидеров, Меркел. Местните не харесват това и май не  техен човек го е напралвил, защото камерите са засекли как чужда кола и хора с качулки  слизат и пръскат с боя по стената.


Явно обаче, че и политиката спори по стените.
Кой е инициаторът на тази галерия, която си води свой живот във  времето?
Това са Венцислав Пирянков, художник и преподавател в познанския университет и съпругата му Катажина, които имат своя галерия в Познан. Те от няколко години правят фестивал в селото, като водят свои ученици, които да рисуват.


В този експеримент има и провокация към самото изкуство което, според Пирянков, е загубило донякъде смисъла на своето съществуване в големите арт центрове.  Политизирало се е, има нужда от  пречистване, от среща с първичното, с автентичното. Той това търси и намира   в родното си село.
И ето че Сезан  Гоген, Ван Гог, Салвадор Дали, Казимир Малевич, могат под сянката на асмата да подслушат приказката на местните хора…

Вярвам, че изкуството не само обогатява духовно чвоек, но го прави по-разумен и отзивчив, по-наблюдателен и схватлив, независимо  кога е създадено и каква е темата, която третира“. Този цитат на Аби Олдрич Рокфелер, създател на музея на модерното изкуство МоМА в Ню Йорк не случайно е на стената  в местния фелиал на музея.

Старо Железаре си е старо село. На 12 км от тракийския култов комплекс в Старосел. От времето на древните траки носи много история на гърба си. В землището му, на Чолакова могила е открито уникално съоръжение с религиозно и астрономическо предназначение. Кромлех с 24 каменни стълба организирани в кръг.

Обектът е проучен от Георги Китов след което не е консервиран и обещанията, които са дадени от министерство на културата и община Хисаря, не са спазени. Година след година обектът се руши и ерозира.

Благодарение на изкуството, което Пирянков със своите ученици създава, селото става световно известно, представя се по света на различни форуми и има шанс ЮНЕСКО да го вземе под своя закрила.


Не пропускатйте да се поспрете, ако ви се отдаде възможност. Шанс е и да научите нещо за себе си.

Коментари

comments