ПРОГРАМАТА НА OPERA OPEN 2019 В ПЛОВДИВ – СВЕТОВНИ ЗВЕЗДИ, УНИКАЛНО ЖАНРОВО РАЗНООБРАЗИЕ

0
929

Мултижанровата платформа „OPERA OPEN“ на Държавна опера Пловдив посреща на Античния театър водещите солисти от най-големите оперни и балетни сцени. Имена като Паата Бурчуладзе, Хуи Хе, Ана Лукреция Гарсия, Елизабет Стрид, Доната Ломбарди, Алберто Газале, Кристиан Бенедикт, Лила Лий, изпълнители от „Фолксопер“ – Виена и Оперетата на Будапеща, премиер балетисти от „Болшой театър“ и много други са гостували през изминалите 5 години в над 45 спектакъла с публика от 70 000 зрители.

В специалната 2019 година фестивалната програма на Opera Open в Пловдив също е наситена с гастроли на световни имена. Ето и  част от програмата на летния оперен  фестивал в Пловдив – Европейската столица на културата 2019.

 

8 юни 2019 г. – ГАЛА ОТКРИВАНЕ: ОГЪНЯТ / ПРАЗНИКЪТ

Концерт, разпръскващ светлина – или как звукът се превръща в огнени езици, във инструментални фойерверки, в експлозии от цветове. Спектакълът по оригинален начин обръща гледната точка на публиката като я поставя на сцената срещу „бялото платно” от каменни седалки.
Триизмерните визуални ефекти върху Античния театър ще реагират на живо чрез отчитане на динамиката на музиката от оркестъра и изпълнителите – проект, който за първи път ще се приложи за класическа музика в България от студиото за дигитални експерименти SenseLab на Петко Танчев и Атанас Динчев. Оркестрови мистерии, екстатично танцуващи в пространството на Античния театър гласове и изображения – и вълшебната музика на Скрябин, Месиен, Верди, Ненов, Вагнер, Окегем, Спасов. Звукът обайва, лекува… И ликува.

 

15 юни – ОРФЕЙ И ЕВРИДИКА – Глук
24 август

Трагедията на Орфей, грешката на Орфей, неговата любов, неговата вина, неговото отчаяние. Един спектакъл на гениалния режисьор, художник и хореограф Стефано Пода  с невиждана по мащаб и оригиналност сценография, вдъхновена от богатото културно наследство на Траките и земите на Орфей. Визуално предизвикателство, създадено специално за Античния театър през 2019 година – мощни и здрачни видения, събудени от стряскащо искрената музика на кавалера Кристоф Вилибалд Глук. Премиерно ролята на Орфей ще бъде изпълнена от звездния контратенор Антонио Джованини – един от най-рядко срещаните оперни гласове!

 21 юни –  СИЛАТА НА СЪДБАТА – Верди
Сила на съдбата? Или съдбовна геометрия? Сляпа ли е съдбата – или сме слепи ние – за указващата й ръка… Втори знаков спектакъл на Стефано Пода, продукция на Театро Реджо Ди Парма от програмата на Верди Фестивал – Италия. Умелото боравене с текстура, светлосенки, символи и формализирано движение превръщат една от най-трудните за изпълнение опери от Верди в естетска наслада за сетивата и предизвикателство за съвременния зрител.

25 юни – ЗВУКЪТ НА СТРАДИВАРИУС
На Античния театър в Пловдив отново ще свирят 12 безценни инструмента от епохата на СТРАДИВАРИУС.  Изтъкнатите музиканти от  Камерата Страдивариус Oркестър ( Холандия), предвождани от виртуоза  Разван Стойка, ще представят нова програма в знаковата 2019 година.  Солистите на Опера Пловдив ще допълнят уникалния звук на едни от най-качествените струнни инструменти в света.

13 юли – РИГОЛЕТО – Верди
и 21 август

През знаковата 2019 година OPERA OPEN отправи специална покана към режисьора акад. Пламен Карталов – директор на Софийската опера и балет и основен създател на фестивалите на открито „Опера в парка”, „Сцена на вековете” и „Опера на върховете”, да постави на Античния театър една от най-обичаните от публиката творби на Верди.
Риголето или как една обида става проклятие. За ролята на шута през юли пристига мексиканецът Карлос Алмагер, смятан за един от най-значимите драматични баритонови гласове днес.

16 юли – JAZZ SYMPHONY: ЛИЗ РАЙТ
Концерт на нашумялата джаз певица Lizz Wright (САЩ) с оркестъра на Опера Пловдив. Албумите й са достигат №1 в класацията на списание „Билборд” за съвременен джаз през 2005 и 2006 година. Творчеството й включва бленд от джаз и поп, както и госпел стандарти. Лиз Райт изнася концерти на престижни музикални сцени като Queen Elizabeth Hall в Лондон, Рудолфинум в Прага, Weiner Konzerthaus – Виена, Линкълн център в Ню Йорк и др Проектът се осъществява в партньорство с Plovdiv Jazz Fest.

20 юли  – ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО – Чайковски
Най-известното балетно заглавие се завръща на Античния театър, този път с нова постановка на прочутия руския хореограф Константин Уралски – дългогодишен солист в Болшой театър, по-късно художествен ръководител на Балета на Айова (САЩ) и главен балетмайстор на Астраханската опера и балет в Русия. В спектакъла ще гостуват премиер солисти на Московския Академичен Музикален Театър. Лебедите са облечени от Елена Нецветаева-Долголева – майсторка на балетните костюми в Болщой театър

26 юли – ОТЕЛО – Верди
Водещия тенор Хосе Кура (Аржентина), един от най-известните изпълнители на партията на Отело, прие поканата на диригента Диан Чобанов да участва в спектакъла на доц. Нина Найденова. В Метрополитън опера той получава титлата „четвърти тенор в света” след Павароти, Доминго и Карерас. Хосе Кура е световноизвестен с оригиналните си оперни интерпретации, с нетрадиционните и новаторски концертни изяви, с хипнотизиращото сценично присъствие и с немаловажния факт, че освен блестящ изпълнител, е образован диригент и талантлив композитор.

30 август – АИДА – Верди
Най-посещаваният оперен спектакъл на Античния театър – „Аида”от Верди, традиционно ще закрие Opera Open. Към звездния състав на български солисти с международна кариера – Камен Чанев, Таня Иванова и Ивайло Джуров, за първи път се присъединява и баритонът Кирил Манолов.

Коментари

comments