„ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ” ЗА 25-и  ПЪТ

0
319

Фестивалът на любовна тематика, който ще се проведе от 25- август до 03-и септемри във Варна, навършва четвърт век. През годините, като всяка любовна история, той е бил съпътстван от кризи и трудни моменти, както казват учредителите,  но винаги е отстоявал високата класа на престиж и добра визия. Защото любовта към киноизкуството е побеждавала.
Не случайно името му е знаково. То, всъщност, е заимствано от заглавието на първия запазен в историята на българското кино филм на Васил Гендов,  „Любовта е лудост”. Юбилейната си годишнина фестивалът с емблематичното име ще посрещне не само с равносметката на изминалите години и поклон към историята на любовта към киното, но и с нови идеи и перспективи за развитие. На фокус са младите публики. И киното на младите.
Ще има и изненади. За предстоящото събитие разказва  кръстникът на фестивала и негов директор, проф Александър Грозев.

проф. Александър Грозев:
-Ние винаги сме се обръщали към младите, но тази година, във връзка с обстоятелството, че Варна е европейска столица на младежта, направихме един отделен конкурс за  филми от млади автори с младежка проблематика. И, което е може би по-важното, създадохме една филмова Академия за млади хора във Варна, която съществува от месец май.

На базата на тази академия ще бъде излъчено младежко жури, което ще даде своите награди , независимо от другите награди. Така че това е новият акцент, който ще продължим и във бъдеще по една проста причина: в киното навлиза едно младо поколение и това младо поколение идва не само с някакви свои си художествени пристрастия, но най-вече с проблематика, която тях ги засяга и мисля, че това ще бъде един сериозен момент в бъдещото развитие на фестивала.

Иначе, през този четвърт век, в който „Любовта е лудост” съществува,  сме отдавали внимание на всичко онова стойностно във киното, което се появява в рамките на една календарна година. В този смисъл Варна отгледа една специфична аудитория, която не само свикна със фестивала, тя го очаква, тя търси и намира в него своите любимци. В интерес на истината, през Варна са минали  произведения на световно известни кинематографисти. Наши гости са били едни от най-изтъкнатите представители на съвременното европейско кино.
Българското кино винаги е присъствало като елемент от фестивалните програми. През последните години ние редовно правим един цикъл със класически български филми, които показваме във залата на Община Варна със свободен вход. Една инициатива, която се радва на огромен успех, защото освен с любими филми, хората могат да се срещнат с творците. Защото Варна е преди всичко средище на кинематографичната общност. Гостуват най-изтъкнатите актьори, режисьори и драматурзи, изобщо, професионалисти, които имат рядката възможност да контактуват ви-за-ви със своята публика. Това е нещо, което се посреща с много голям интерес и то представлява един от елементите на фестивалния живот.

Тази година един от акцентите е свързан с юбилея на голямата наша филмова и театрална актриса, Емилия Радева, която навършва 85 години. И в тази връзка тя ще получи почетната награда за цялостен принос в развитието на българското кино. Подготвили сме една подборка от най-характерните нейни роли в киното, в това число един неин филм, който, смея да твърдя, е непознат и за широката публика , и за специалистите, защото  е показван единствено в продължение на една седмица, в далечната 1957-а. Това е една българо-чехословашка продукция „Легенда за любовта”. Там Емилия Радева си партнира с Апостол Карамитев. С огромен труд успяхме да намерим копие на този филм, който, между другото не фигурира и в колекциите на Филмотеката.  Оказа се, че Момчил Карамитев, синът на Апостол Карамитев, е съхранил копие. Това е голямата изненада. Надяваме се и самата Емилия Радева да се изненада.

Иначе, традиционно в програмата на Фестивала са включени програми-панорами на национални кинематографии. Тази година сме отделили специално място на Датското кино, на Унгарското  кино, на киното от Индонезия- малко познати и екзотични кинематографии и една доста голяма панорама на руски филми. Така че, наред с  конкурсната програма, която обикновено привлича интереса на публиката, тези странични панорами дават възможност да се разшири погледа към съвременното кино и вярвам, че те ще  донесат удоволствие на кинолюбителите.
Журито е много компетентно, композирано от изтъкнати кинематографисти, петчленно жури, от  което „пет разгневени мъже”и една жена със силен хараткер и талант- Иглика Трифонова, председател.   Не се съмнявам че те ще отличат най-добрите филми. По традиция дваме 4 награди. Голямата награда  Специалната награда на жерито и награда за най-добра мъжда и най-добра женска роля.
Празничният ден е свързан    с друг юбилей-100 годишнината на патрона на нашия фестивал, филмът Любовта и лудост”. Ще го покажем на специална прожекция пред варненската публика пред входа на Морската градина.

 Този филм бележи един етап в развитието на българкото кино, това е най-старият запазен български филм. Защото знаем, първият” Българан е галант”, не е запазен. За щастие, копие от този филм е запазен.
Струва ми се, че той представлява интерес със самия факт, че такъв филм съществува. Там ще видят образите, на създателя нафилма, Васил Гендов и неговата съпруга-Жана Гендова, които изпълняват цетнралите роли, както и една от големите актриси на Народния театър тогава, началото на 20-и в., Мария Тороманова-Хмелик, която изпълнява другата централна роля.
-Трябва да подчертаем, че Вие, като филмов анализатор и историк, автор на най-прецизната „История на българското кино”в 2 тома,  имате специални изследователски пристрастия и пиетет към съхраняване на филмовата памет и нейната популяризация.  Вероятно заради това сте дали като учредител на фестивала и това име, което малко хора разгадават от пръв поглед,но то отключава възможности за нови познания и „любовни връзки” на публиката с   историята на българското кино.
проф.Алескандър Грозев:
-Това заглавие наистина предизвиква огромен интерес, защото то е необичайно за фестивал. И  навсякъде по света, когато ме запитат защо се нарича така, обяснявам подробно и всички са впечатлени, защото няма фестивал, твърдя със сигурност, който да носи наименованието на някакъв класически национален филм. Избрахме това име първо , като дан на уважение към първомайсторите на българското кино и второ, защото смятам, че трябва да продължаваме тази традиция, започнала преди повече от сто години.
И друго нещо, което бих искал да отбележа, че в рамките на фестивала, ние, освен показването на филми, сме подбрали доста интересни неща, които да заинтригуват публиката. Така например сме поканили един камерен състав на Петербургската филхармония, които ще изнесе един специален концерт с филмова музика, ще има премиери на две книги: едната е посветена на Никола Анастасов, другата на Емилия Радева. Това ще бъдат срещи на читателите с авторите, като мисля, че по този начин се разширяват рамките на Фестивала и „Любовта е лудост” се превръща в едно културно събитие което надхвърля тесните рамки на едно специфично кинематографично събитие.
В тези нови, разширени рамки, в каква сптепен  освен насочването към младите и бъдещето на киното, ще присъства и идеята за съхраняването на паметта?
-Ще издам една тайна, във Варна ще бъде пусната една подписка между хората, гости на фестивала със открита петиция към ръководството на Столична община за запазване на Кино „Модерен театър”, мястото където българското кино е направило  своите първи стъпки, а сградата, вече толкова години се руши. И смятаме, че с усилията на обществеността, тя ще бъде съхранена, ще бъде реставрирана и ще се преврне в едно културно средище.
-Където „Любовта е лудост” ще може да бъде гледана от младите зрители и кинолюбители.
-Но по-важното е, там да се правят премиерите на всички нови български филми.

Коментари

comments