РАЗГОЛВАНЕ НА САКРАЛНОТО

0
715

Тазгодишният фестивал Фотофабрика с подкрепата на Мтел ни поднася интелектуална наслада от висок ранг. Среща с визуалното изкуство на Ървин Олаф. „Скандален”, „хулиган“,“ воайор“,“Маг“, „Демон“ и как ли не наричан, холандският фотограф е изключителна провокация  не толкова за сетивата, колкото за ума. Първото нещо, което си казваш, заставайки пред платната му е, „Не, това не са фотографии.” Това е  живопис, поезия, литература  и най-много- театър. Усещането е  за проникване в сценично пространство в което обектите са актьори, уловени в миг, пресъздаващ цялата история на драмата. Контрастът, черно-бялата фотография са от особено значение за автора. „Защото-както казва в едно интервю- „тогава влизаш в тъмната стаичка.” Тъмната стаичка на неизказаното, скритото, потайното. И, умението е,  да го проявиш.
erwin-olaf Ървин Олаф гостува с  „Четири серии”: ”Изгрев”, „Здрач”, „Мъка” „Черни”- емоционални човешки колизии от фундаментален харктер. Любов, раздяла, неравенство, самота. От най-интимното до откровено  социалното -всеки може да насложи своите тълкувания, за да си помогне и разбере по-добре както света, така и себе си.
Това,  което прави Ървин Олаф  уникален, е проникването в недоизказаността, свалянето на маските, разрушаването на табутата.

img_5937img_5930

Всъщност, Ървин Олаф сякаш сам е олицетворение на възможностите на новите технологии да създават и надграждат светове, да сочат нови пътища за развитие на познанието и смопознанието. Както и да творят нови митове и фантазни светове.
Може би затова има  особено отношение към модните послания.  Разконспирирайки тяхната повърхностност, ги превъплъщава в изкуство.
img_5926Работил е  и работи за рекламни кампании на  Levi’s, Microsoft, Nokia, Diesel, Bottega Veneta,  Coniac Hennessey, Camel, Heineken, Audi, BMV, iphone, Lavazza, Тhe New York Times Vogue. Носител е на „Сребърен лъв” за рекламната си фотография.

Творбите му са изложени в център Помпиду в Париж, проектът му „Очакване” е намерил място  в сърцето на Париж-  галерия  Rabouan  Moussion в Маре , произведенията му могат да се видят  в модния институт на технологията в Ню Йорк в артцентъра в Билбао, в  Москва,в  Хага,  Амстердам..

Самият Ървин Олаф ще се пови в София на 18-ти октомври, като специален гост на церемонията по раздаване на наградите на спечелилите журналистическия конкурс за технологии и иновации Mtel Media Masters.
Тогава въпросите, породени от провокациите на неговите произведения,  ще могат да потърсят повече отговори.
Очакваме.

Паулиана Новакова

 

Коментари

comments