ВИОЛЕТА БАХЧЕВАНОВА СИ ОТИДЕ. Поклон и аплодисменти

0
352

Напусна ни легендарната със своя талант, характер и творческа сила ВИОЛЕТА БАХЧЕВАНОВА.

Виолета Бахчеванова отдава 33 години от живота си на сцената на Народния театър „Иван Вазов”, където създава емблематични роли в повече от 50 спектакъла в класически и съвременни, чуждестранни и български пиеси под режисурата на водещи имена в българския театър.

Със сигурност паметни и незабравими със своето мощно сценично присъствие и драматично внушение са нейната Мария Десислава в „Иван Шишман“, Глафира в “Егор Буличов и другите”, Маркиза Спина в “Хенрих ІV” или Мария Стюард в “Мария Стюард”, Лейди Бритомарт в “Майор Барбара”.

Огромна е и комедийната сила на таланта й, която вдъхва неповторим дух в забележителните с яркостта и категоричността си роли в националната ни класика, като г-жа Трифкович в “Двубой” и Селямсъзката в “Чичовци” от Иван Вазов или Костанда в “Свекърва”от Антон Страшимиров, г-жа Илиева в „Големанов” от Ст. Л. Костов.

Виолета Бахчеванова завършва „Актьорско майсторство” във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” през 1959г. в класа на проф. Филип Филипов. След дипломирането си е поканена в Драматичен театър „Адриана Будевска”, Бургас, заедно със състудентите си Васил Стойчев, Вълчо Камарашев, Живко Гарванов, Лили Райнова и Асен Кисимов, където само за един сезон (1959/1960 г.) изиграва четири главни роли под режисурата на Юлия Огнянова, Леон Даниел и Вили Цанков.

След първия сезон в професионален театър Виолета Бахчеванова е поканена в Народен театър „Иван Вазов“. Публичният ѝ дебют на първата ни сцена е през 1961 г. с ролята на Мария Десислава в „Иван Шишман“ от Камен Зидаров, постановка на Николай Люцканов. Представлението се играе 315 пъти – своеобразен рекорд за най-дълго играната главна женска роля в историята на Народния театър.

Един мъдрец е казал: Не е важно колко дни има в живота ти, важно е колко живот има в дните ти. За актриса от класата на Виолета Бахчеванова тази мъдрост би изглеждала така – не е важно колко роли има в живота й, важно е колко живот има в ролите й. Ние само можем да добавим, че във всички роли на Виолета Бахчеванова има толкова истинност, човешка и художествена правда, че да изпълнят с удовлетворение и творческа радост повече от един живот.

ПОКЛОН И АПЛОДИСМЕНТИ!

Поклонението ще се състои на 26 август (четвъртък) 2021 г. ,

от 12:00 ч. в Народен театър „Иван Вазов“.

Коментари

comments