Нина Русева „КАРТИНИ ОТ БАЛЧИК“

0
2906

Изложба живопис
17-и септември-4-и октомври, галерия „Нюанс
Лятото не бива да свършва, лятото трябва да остане в нас. Всяко лято има своята магия и художниците са тези, които могат завинаги да я съхранят, за да ни връщат в спомените и създават нови мечти. Галерия „Нюанс“ ни дава шанс да задържим отлитащите топли дни, за да запазим красотата на усещането за безвремие, за близост със себе си, в което се наслаждаваме единствено на чувства и природа…

Изложбата на Нина Русева “Картини от Балчик” разказва за дните,  през които горещото слънце нажежава морския въздух и нагрява хладните стени на двореца в Балчик.

Всеки има свой спомен от Балчик. Но усещането „Балчик“ е разпознаваемо и общо. То е в цветовете на песъчливите белезникави скали, в черното на  крайбрежните укрепителни камъни, в синьо-зеленото на северното море, в специфичните щрихи на балчишките профили на къщите, доминирани от стилистиката на дворцовата архитектура, в контраста на пастелните им тонове със  щедростта на багрите на  цветните градини, както и, разбира се, неуловимото присъствие на местните легенди, свързани със румънската кралица Мария, които насищат атмосферата и духа на мястото с копнежи за за любов, вглъбяване и копнеж за щастие….


Ето как самата художничка описва своята връзка с Балчик и морето:

 

Още преди двайсет години, когато бях студентка, посетих двореца в Балчик, и бях много вдъхновена. Не успях да се спра да правя скици и рисунки в цвят от въодушевление. Наистина беше много очарователно това студентско преживяване за мене там. Прекарахме десет дни със моите колеги от Академията.
И когато Миналата година ме поканиха на един пленер в Двореца, аз не се поколебах дали да участвам. И историята и вдъхновението се върнаха отново.. И сега можете да видите резултата. Това е Двореца, градините, в контраст с морското безбрежие, което се вижда от архитектурния ландшафт.
Цветовете на Балчик са наистина прекрасни, тези на градините, не само на Двореца, но и на къщите, които  насищат с багри окото, защото са много добре поддържани, А контрастът им с морето е особен, самият град е особен, обичам кейовете на Балчик привечер, за да усетя контраста с морето, срещата на нощта с водата..  и ето го резултат За всички, които обичат морето, могат да дойдат и да го оценят.“

„Мястото е създадено за да бъде вдъхновение за хора на изкуството, казват галеристите – такова е останало то и до ден днешен. Румънската кралица и британска принцеса Мария Единбургска посещава мястото през 20те години на XX век, влюбва се в ландшафта и решава да построи архитектурен комплекс, който по никакъв начин да не нарушава природните дадености, а напротив – да се впише напълно естествено в тях. Архитектурата на днешния дворец, параклисите, вилите и градините му е смесица от  български, византийски, римско-арабски, мавритански и трансилвански стил. Разположен на брега на морето, комплексът въплъщава аристократизъм и летаргичен морски дух.

Местата, които изобразяват работите на Нина Русева трудно могат да бъдат объркани. Измежду живите й цветове и обобщените форми, някак си винаги е лесно разпознаваемо дали това е Венеция, София или в случая – Балчик. Произведенията й носят атмосфера, която съществува отвъд конкретното  и винаги прозира чистосърдечната и любов към рисуването. Така, с настъпването на есента работите на Нина Русева ще ни припомнят наскоро приключилото лято и ще ни разкажат за едно място, което е харизматично не само с историческата си съдба, но и с умението си да не спира да вдъхновява.“

Нинa Руceвa e рoдeнa прeз 1977 г. Прeз 2002 г. зaвършвa живoпиc в Нaциoнaлнaтa худoжecтвeнa aкaдeмия в клaca прoф. Cвeтлин Руceв. Имa рeдицa caмocтoятeлни излoжби, кaктo и учacтия в oбщи излoжби. Члeн e нa CБХ oт 2002 г.

Прeз 2004 г. пeчeли втoрa нaгрaдa зa живoпиc oт Нaциoнaлния кoнкурc зa млaди худoжници нa Фoндaция „Cв. cв Кирил и Мeтoдий”. Прeз 2009 г. e удocтoeнa c Haгрaдa зa живoпиc oт излoжбaтa „Рoдeни Нeзaвиcими“ пo cлучaй 100-гoдишнинaтa oт нeзaвиcимocттa нa Бългaрия, oргaнизирaнa oт Миниcтeрcтвoтo нa културaтa и CБХ. Нoминирaнa e зa учacтиe в кoнкурca  Нaгрaди зa cъврeмeннo бългaрcкo изкуcтвo нa М-Тeл, Вaрнa. Прeз 2015 e cрeд пoкaнeнитe худoжници в ceлeкциятa „33-мa млaди бългaрcки живoпиcци” в CГХГ.

Нeйни кaртини ca притeжaниe нa Coфийcкa грaдcкa худoжecтвeнa гaлeрия, Eврoпeйcкия пaрлaмeнт, кaктo и нa чacтни кoлeкции в Бългaрия, Фрaнция, Гeрмaния, Итaлия, Иcпaния, Изрaeл, CAЩ, Хoлaндия.

Не пропускайте да си откраднете още малко лято! Галерия „Нюанс“, София, ул. „Денкоглу“ 42.

Коментари

comments