Я ДУРАК И ТЫ ДУРАК

0
482

Знаете ли стария съветски анекдот за сблъсъците на съветско-китайската граница: „Китайскиe войска напали на мирно пахавшие советскиe трактора. Трактора ответили на огня. Завязался бой… После боя  советские трактора улетели…“. Руско-украинскиат инцидент в Азовско море силно прилича на този анекдот. Явно двата украинските артилерийски катера и влекачът, които бяха атакувани от руски гранични кораби, са знаели, че влизат без разрешение в руски териториални води през моста в Керченския проток. Всъщност тези води  са и украински, защото има  споразумение за свободно корабоплаване и съвместно използване от Русия и Украйна на акваторията на Черно море. Но след присъединяването на Крим, Керченският проток се контролира от Русия и преминаването през териториалните й води става с разрешение. Явно това с пълна сила важи за бойните плавателни съдове. Това няма как да не са го знаели украинските моряци и особено техните командири. След като Украйна заяви, че има намерение да изгради своя военна база в Азовско море, Русия е нащрек. Украинските катери са решили да покажат, че са в свои води, а руските гранични кораби – че са в руска акватория.

Опозицията в  Украйна заподозря президента Пьотр Порошенко, че използва инцидента за да отложи  срока на президентските избори в страната, които по конституция трябва да се състоят не по-късно от 31 март 2019 г. Опозицията в Русия пък подозира президента Владимир Путин, че иска да поизправи разклатения си рейтинг. Опозицията в долната камара на Върховната рада не позволи на президента Порошенко да стигне до трибуната, където той имаше намерение да обяви извънредно положение за 60 дни. В крайна сметка в телевизионното си обръщение той обяви военно положение за 30 дни в 10 гранични области с Русия, включително сепаратистката Донецка, както и по крайбрежните зони. Порошенко обеща, че няма да мести срока на  президентските избори и ще внесе предложението си за дата в началото на декември, преди да изтече срокът на военното положение. С това отпаднаха и съмненията, е  той може да удължи военното положение и да отложи изборите. В навечерието на президентските избори тревогите на украинския президент са свързани с растящия рейтинг на „газовата принцеса“ Юлия Тимошенко, бивш вицепремиер, вкарана в затвора след скандалите със своя бивш съратник президента Виктор Юшченко. Впрочем той, заедно с двама други предишни президента на Украйна – Леонид Кравчук и Леонид Кучма, се възпротивиха на идеята на Порошенко да въведе извънредно положение. Украйна поиска от Запада да въведе нови санкции срещу Русия, а Русия и Украйна едновременно поискаха свикване на Съвета за сигурност на ООН. Руската позиция бе подкрепена от Китай, Казахстан и Боливия, а Украинската – от Полша, Холандия, Швеция и Великобритания. До резолюция на се стигна, а и тя би  била блокирана от Русия като член на Съвета за сигурност. Българското външно министерство призова към сдържаност Русия, а президентът Порошенко бе  посъветван да не нарушава правата на гражданите, което не е ясно как ще стане при военно положение. Президентът Владимир Путин изрази загрижеността си пред германския  канцлер Ангела Меркел от възможни „безумни действия“  на Украйна, но министрите на външните работи и отбраната на Германия остро осъдиха действията на Русия и поискаха от нея да освободи украинските моряци, които ще бъдат под арест 30 дни. Българският президент Румен Радев на срещата с полския президент Анджей Дуда в София също поиска да бъдат освободени украинските моряци.

Инцидентът вкарва Европа и САЩ в нова дилема – кой кой и кое чие е в района на Азовско море и кой как контролира преминаването през Керченския пролив. Предстои среща на Г-20 в Буенос Айрес и предположително там Доналд Тръмп и Владимир Путин ще се срещнат отново.  Може да се предполага, че УкРайна отново иска да върне вниманието към себе  си след сирийската криза. Нови санкции към Русия биха направили Кремъл по-сговорчив за енергийните коридори, които избягват Украйна, предполага Киев. А и изострянето на  вниманието може да бъде своеобразна защита за Порошенко на предстоящите президентки избори. Вероятно за Москва нещата изглеждат по-просто – ние сме тук и вие ще се съобразявате с нас. На Запад също има политици, които смятат, че руската юрисдикция над Крим вече е свършен факт. Сега Киев и Москва са в нелепа ситуация – може би не си струваше украинските катери да пробват с „пробива“ в Керченския пролив, а може би не си струваше и Русия да прекалява с твърдостта си. Има една руска поговорка: „Я дурак и ты  дурак“. В смисъл, ако аз съм такъв и ти си такъв. Каквото и да става там, не ми харесва, заяви мъдро по повод инцидента американският президент Доналд Тръмп.

Валери ТОДОРОВ

 

Коментари

comments