СПАСЕНИЯТ КИНОТЕАТЪР ЛИХТБУРГ В ЕСЕН ПРАЗНУВА 90 ГОДИНИ

0
827

У нас не се случват такива неща.Тъкмо обратното. Готови сме да затрием 100 годишната великолепна сграда, родно място на българската киноистория- „Модерен театър“, строена 1908-а в София, защото не ценим паметта на града.

В четвъртък, 18 октомври, 90-ия рожден ден на този скъпоценен камък на германската киноистория празнува с приказна церемония своето спасение, в която  която участваха звезди  като Марио Адорф, и Кристоф От  и, разбира се, основният „виновник“ за оцеляването на кинотеатъра, Вим Вендерс.

Легендарният Лихтбург, разположен в сърцето на град Есен, в Рурската област, Северен Рейн Вестфалия, е най-големият филмов дворец в Германия с 1250 места. Когато киното е открито през 1928 г., е считано за най-модерния филмов киносалон в страната.

Първите тъмни облаци над сградата се задават  през 1933/1934, г  когато  кино  собственикът Карл Уолфсън-издател, предприемач, съосновател на германската филмова журналистика, трябва да продаде Лихтбург на нацистите далеч под   стойността му, за да го ползват за арийската пропаганда. Това се смята за един от ранните примери за присвояване на на еврейска собственост в Германия, защото Уолфсън получава само една десета от действителната стойност. Той избягал в Палестина през 1939 г. със семейството си.Завръща се през 1949 г. и се бори за обезщетение, но не успява да доживее края на процеса. От 2006 г. насам плакет носи името на Лихтбург на Карл Уолфсън. Той беше открит в присъствието на внука, историк Майкъл Улфсън. Той председателства фондацията “ Берлин Лихтбург“ .

През 1943 г. сградата пък е била почти напълно унищожена от бомбардировките. Реконструкцията в стила на 50-те, прави  Лихтбург един от най-елегантните кино-театри в страната. Лихтбург е повече от филмов дворец: Той е част от културна история на Германия. Стотици филмови гала спектакли, както и национални и световни премиери се провеждат там в продължение на десетилетия.

Новото начало отначало след рекострукцията е успешно. През 1950 г. Lichtburg започва нова ера под ръководството на кино-театралната компания Menz und Jaeck. Киното става мечтаният дворец на илюзиите от 50-те години.  И когато звездата на Холивуд Гари Купър отпразнува немската премиера на „12 часа“ в Есен през 1953 г., Лихтбург се превъръща  в най-важното премиерно кино в Германия. Ханс Алберс и Хайнц Рюман също са на червения килим, както и Зара Леандър и Лекс Баркър.

Но когато телевизията  и по-късно видео и DVD  се появяват, времето на кинотеатрите си отива. Идва модата на мултиплексите и докато в Есен се открива най-голямото немско мултиплексино кино с 16 зали, бащите на града мислят да продадат остарялата собственост. Разрушаването заплашва кино-легендата да се превърне в мол, както и нашият Модерен театър в моментазаплашен оот същата участ.
В Германия обаче, ентусиасти и интелектуалци, сред които Вим Вендерс, се захващат със неговото спасение. Самият Вим Вендерс е сред основните активисти на движението.
У нас също начело с  проф. Александър Грозев и сайтът www.obache.bg  подехме кампания, подписки и апели бяха разпратени до Общината и Министерството на Културата, до творческите съюзи, без особен напредък.
В Германия протестът е мощен, първо на местно, а след това на национално равнище. Културни дейци, режисьори, политици и медии се борят Lichtburg, да оцелее като концертна зала, място за събития, кино и театър.  Hanns-Peter Hüster и Marianne Menze, които ползват къщата временно, успяват да направят всичко възможно, за да възвърнат публиката и режисьорите. Когато звездата на Холивуд Пиърс Броснан е прелетява с хеликоптер през 1998 г. за премиерата на „Американски племенник“, това също е сигнал за нов разцвет на киното. Днес световните премиери и германските премиери със звезди като Катя Риман, Даниел Брюл, Тил Швайгер или Хелена Бонъм-Картър отново са част от редовната програма. И така, сега  възроденият  Lichtburg е на 90 години и заема изключително специално място в културния живот на  града и страната.

Дали да не пишем и на Вим Вендерс, да дойде и спаси и нашето най-старо кино с богата киноистория, Модерен театър?

https://www.facebook.com/groups/887871771323444/

Коментари

comments