САТИРИЧНА АНТИУТОПИЯ ПО КАФКА И ОРУЕЛ ПОД МУЗИКАТА НА ШОСТАКОВИЧ И ШНИТКЕ

0
404

Такъв спектакъл все още не сте виждали на наша сцена. Сатиричният танцов спектакъл “The Bingo Project”  представен от  балет“Арабеск” и актьора Ники Станоев, със специалното участие на Bingo Symphony Orchestra, ни захвърля  в  една абсурдна антиутопия. Тя е амалгама от драма, трилър, екшън, комедия и романтика, съвременна притча с вкус на Кафка и Оруел, пренесена на сцената чрез театър, музика, танц. Въздействието се засилва от  модерния прочит на произведения на Стравински, Шостакович, Прокофиев, Барток, Чайковски, Пиацола,  Шнитке.

Сюжетът се разгръща  в неопределено бъдеще. Глобалното затопляне вече е факт. Бюрокрацията, чиновничеството диктуват всяка стъпка на обществото…Всички традиционни институции са преживели развитие и дори метаморфоза: управлението, администрацията, бракът. За да оцелеят в чиновническия ад, героите трябва да печелят проекти. Една Бинго зала, която се преобразява в сватбен салон или балетна сцена, става арена на комични ситуации, горещи страсти и съперничество. Разковничето на тази история се крие в танца и в любовта.

Създаването на Bingo Symphony Orchestra, изпълнители на музиката в спектакъла, е свързано конкретно със сюжета на балета “The Bingo Project”: Главните герои участват в проект за създаване на балетна постановка, за която е необходим и оркестър. Тъй като обаче не разполагат с необходимите средства за такъв, те създават малка музикална формация с гръмкото име “Bingo Symphony Orchestra”. Шестимата участници в групата –  Евден Димитров, Орлин Цветанов, София Радилова, Младен Тасков, Стефан Горанов и Георги Маринов са известни джаз, рок, ъндърграунд и класически музиканти, чиито творчески търсения се обединяват около изключително разнообразния репертоар, включен в спектакъла: от популярни и танцови пиеси до произведения на Стравински и Барток. Някои от тях са част от състава на камерен ансамбъл “Софийски солисти” и симфоничния оркестър на БНР, други принадлежат към ъндърграунд групите “Wozzeck & Чугра”, “Slav de Hren” или фънк и фюжън формацията Funky Miracle,  концертират и преподават у нас и в чужбина.

Спектакълът ще бъде представен от трупата на балет “Арабеск”, които вече 50 години са безспорен лидер в модерния танц. Артистичният им директор Боряна Сечанова, хореографът Асен Наков, както и авторката на сценографията и костюмите Елица Георгиева са носители на редица престижни награди сред които “Кристална лира”, Наградата на столична община,  “Аскеер”, “Икар” и др.,

В ролята на Чиновника ще видим талантливия комик Ники Станоев, познат от сериала “Домашен арест” и много други постановки.

“The Bingo Project” е нетрадиционно представление, истинско предизвикателството пред  всички участници поради многостранното съчетание на неговите елементи.

Усилията на целия екип са насочени към това да развие хуманистичното послание на спектакъла и да се предаде то на публиката със средствата на музиката, танца и театъра.

Премиера 24 октомври, 2 ноември, 28 ноември, 12 декември 2018 г.

Билети на: https://epaygo.bg/epaygo

Коментари

comments