ОТТЕГЛЯНЕТО НА АЛЕКСЕЙ ВЕНЕДИКТОВ – ЕХОТО НА НЕПРИМИРИМАТА РУСКА ЖУРНАЛИСТИКА  

0
747
Алексей Венедиктов, снимка ТАСС
Алексей Венедиктов, снимка ТАСС

Снимка ТАСС. Една от знаковите и колоритни фигури в руската радиожурналистика –  Алексей Венедиктов, е напуснал борда на директорите на радиостанцията „Ехото на Москва“. Причината, според неговите думи, е възникнал „конфликт на интереси“. Лицето на една от най-популярните радиостанции в Русия, Алексей Венедиктов представляваше интересите на минотарните собственици. Сега те държат 34 % от акциите на радиостанцията чрез компанията „ЕМХК“, а останалите 66 % държи „Газпром-медиа“. 49 % от „ЕМХК“ контролира Алексей Венедиктов, 46 % принадлежат на бившия генерален директор на радиостанцията Юрий Федутинов, а 5 % притежава юристът на радиостанцията Иля Куртов. Американската компания „ЕМ-Холдинг“, контролирана от предприемача Владимир Гусински – бивш собственик и на Независимата руска телевизия НТВ, която държеше 34 % от акциите на „Ехото на Москва“, се оттегли през 2016 г. заради приетия от Държавната дума закон, който забрани на чужди компании да притежават дял в уставния капитал на руски медии. Мястото й бе заето от „Газпром-медиа“. Венедиктов отрича да е упражняван натиск върху него, въпреки ме президентът Владимир Путин преди време го определи като „враг“. Внедиктов, като главен редактор, ще продължи да защитава нтересите на минотарните собственици, но негов представител в борда на директорите ще бъде заместничката му Екатерина Голдина. Тя по-добре от мен се ориентира във финансовите въпроси, посочи Алексей Венедиктов.

Снимка РИА Новости. През юни т.г. избраният нов съвет на директорите преизбра Екатерина Павлова за генерален директор, срещу чиято кандидатура Венедиктов възрази от името на минотарните собственици. Същевременно той не представи своята кандидатура за поста, а и името му не е било включено в списъка с предложенията. „Газпром-Медиа холдинг“, който владее  66  % от акциите на „Ехото на Москва“,  подкрепи Павлова и предложения от нея бюджет преди месец. Тя получи нов мандат, след предишния от юни 2015 г.

Генералният директор предложи бюджет, срещу  който аз възразих, обясни Венедиктов. Мнозинството обаче подкрепи бюджета и аз изпаднах в конфликт на интереси, защото освен член на борда съм и главен редактор на радиостанцията. Няяма смисъл да задълбочавам конликта. Според него, минотарните собственици  не са били уведомени за заемите от банка на „Газпром“. Макар че това не е пряко финансиране, а кредит с приличен процент, все пак възниква конфликт на интереси. Аз ще продължа да представям интерсите на минотарните собственици, но в борда ще бъда представен от заместничката си, разясни ситуацията Алексей Венедиктов. В новия борд на директорите са още генералният директор на „Газпром – Медия“ Дмитрий  Чернишенко, неговата заместничка Татяна Доброхвалова, генералният директор на „Газпром-медия Радио“ Юрий Костин и генералният директор на „Ехото на Москва“ Екатерина Павлова.

На среща в пряк ефир с руската аудитория през юни  т.г. президентът Владимир Путин заяви, че финансирането на „Ехото на Москва“  от „Газпром“  говори за свободата на медиите в Русия. Алексей Венедиктов заяви тогава, че като главен редактор и акционер не е бил информиран за финансирането от страна на държавната компания. Излиза, че Путин е бил прав, а аз – не съвсем. Така че решението ми назря още тогава, обясни журналистът. Все пак, след  като президентът Владимир Путин е прав, отново се появява въпросът, който покойният Михаил Лесин зададе през 2014 г. на генералния директор „А къде са парите на „Газпром“ – отбеляза Венедиктов. Лесин, една от най-влиятелните фигури в руския медиен бизнес, управляваше „Газпром – медиа“ през 2013 – 2015 г. От 1999 до 2004 г. той бе министър на печата, след това медиен съветник на президента Путин. На 5 нември 2015 г. бе намерен мъртъв с многобройни наранявания по главата и тялото в хотелската си  стая във Вашингтон. Смъртта му бе обявена от американските власти за нещастен случай след прекомерна употреба на алкохол. Михаил Лесин помогна за лансирането на англоезичния канал Russia today. Генералната директорка на „Ехото на Москва“ Екатерина Павлова отказа да коментира думите на Лесин, но заяви, че Венедиктов като акционер и главен редактор е бил в течение относно финансирането. Венедиктов обаче твърди, че едва след проверка е разбрал. И ако Павлова е вземала заеми от „Газпромбанк“, значи нас наистина ни е финансирала държавната компания „Газпром“. Ако смятаме, че кредитирането е финансиране, значи Путин е знаел за радиостанцията повече от мен като главен редактор и акционер, обясни решението си Венедиктов пред РБК. През 2017 г. Павлова тегли заем от 48 млн. рубли срещу 12 % лихва от „Газпромбанк, без да поиска одобрение от борда на директорите, с което е превишила пълномощията си и затова минотарните акционери са поискали оставката й. Предишният заем от 40 млн. рубли от същата банка през 2016 г. е бил одобрен от борда. Според Венедиктов, вторият заем е бил излишен, тъй като радиостанцията е имала средства на разположение.

В откритата линия през юни т.г. президентът Владимир Путин заяви, че финансирането на „Ехото на Москва“ от „Газпром“ показва грижата, която властите полагат за онова, „което се нарича свободна преса“. Макар че съм съгласен, че някои неща, които се пропагандират там, се нуждаят от внимателна филтрация, подчерта Путин. През февруари 2017 г. той заяви, че европейски средства за масова информация са станали оръжие за манипулиране на общественото мнение. Информационни „изтичания“ са започнали не само да рушат отделни съдби, но и да променят политическия ландшафт на цели държави, поясни руският президент, като упрекна „ангажирани“ медии, че водят информационни войни и представят изкривена картина за случващото се в Русия и в света. Казаното от Путин съдържаше скрит упрек към „Ехото на Москва“, която се смята за една от най-критичните медии към управлението на страната. Радиостанцията през годините поддържа опозиционен характер и често дава трибуна на различните мнения. Една от ярките и спорни фигури в радиоефира е Алексей Венедиктов, дългогодишен водещ и коментатор на радиостанцията. Той започна работа в радиостанцията през 1990 г. по покана на учредителите на радиостанцията Сергей Корзун и Сергей Бунтман, като кореспондент и наблюдател на печатната преса. От 1995 г. става ръководител на информационната служба на радиостанцията,  а от 1998 г. е главен редактор. През 2002 г. става ръководител на телевизионната компания „ Ехо-ТВ“, а от 2007 г. е член на борда на директорите, като по това време притежава 18 % от акциите. 62-годишният Алексей Венедиктов е постоянен член на делегацията на Русия на сесията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, носител е на френския орден на Почетния легион, на медал „За заслуги пред отечеството“ –  заради освобождаването на 14 руски офицери от плен в Чечения. Радиостанцията „Ехото на Москва“ неведнъж е била на ръба на закриване, особено заради позицията си относно руската политика в Северен Кавказ и Чечения.

Коментари

comments