КУЛТУРА НА ЗДРАВЕТО: ДА СЕ КЪПЕМ ИЛИ ДА НЕ СЕ КЪПЕМ ЧЕСТО?  

0
1585

Този въпрос стана  актуален в цивилизования свят, откакто през 2012 г. бе открито значението на микробиома- екосистемата от микроби, вируси и микроорганизми,  обитаващи нашата кожа, нарушаването на която води до редица болести. Какви революционни промени предизвика това откритие в областта на дерматологията и  козметиката, как да се съобразяваме с тях, разговаряме с  
 Доц. д-р Жана Казанджиева е член на Борда на Европейската Академия по Дерматология и венерология(EADV),  член на Етичната комисия към  Борда на ЕADV, член на Борда на Българското Дерматологично дружество,  ръководител на секцията по Дерматоалергология към Българско Дерматологично дружество, член на Немско-българското дерматологично дружество (секретар 2001- 2012 г., Член на Европейската организация за превенция на професионалните кожни алергии (EPOS).    

Доц. Жана Казанджиева,  микробиом или микробиота?

– Микробиома наричат различните секвенции при микроорганизмите, а микробиота – популациите микроорганизми, които населяват цялото тяло, нашата екоситема. Тя е различна при различните хора. Смята се, че в бъдеще ще се използва като отпечатък вместо пръстовия отпечатък, макар че аз не си го представям. Защото, според мен, тя се мени в зависимост от това как се менят условията на кожата. При прекомерно изпотяване, при прекомерно омазняване, при развитие на диабет, се очаква микробната флора да се променя. И от тази гледна точка е по-скоро научна фантастика. Но, така или иначе, микробиома, както е прието да се нарича, вече се разгадава при много и различни заболявания. В дерматологията две големи заболявания са интересни от тази гледна точка: едното е атопичният дерматит, защото там много често кожата се колонизира с така наречения златист стафилокок (стафилококус ауреус) и това допълнително усложнява протичането на атопичния дерматит. И другото голямо заболяване е себорейният дерматит.  Виновник за себорейния дерматит са гъбички – маласеция,които навремето ги е описал французин, чието име е Маласец. Тяхното неравновесие, преобладаването на този вид гъбички, е причина за себорейния дерматит. Затова и той много често и успешно се повлиява от противогъбични средства.

-Вие и друг път сте казвали, че враг на здравето е прекомерната хигиена. Опасността да се наруши равновесието на тази различна и комплексна екосистема ли е причина в редица европейски страни да идва на мода отказа от често вземане на душ?
д-р Жана Казанджиева:
– Тези неща предизвикват усмивка при дерматолозите, но така или иначе е вярно, че човек преосмисля поведението си. Едно много интересно изследване например, макар че не е точно в моята област, доказа следното: бебетата, които са родени по естествен път и които са родени чрез секцио, имат различен микробиом. Тези, които са родени по естествен път, носят лактобацилите на майката, а тези, които са родени чрез секцио, добиват микробната си флора от различен източник – от операционната зала. И затова се смята, че след като се роди чрез секцио, бебето трябва да се обтрие със секрета на майката. Това може да е залитане, но така или иначе, е обосновано от тази теория, да може бебето да се сдобие с микробиом, подобен на този, на майката,който да пази кожната му бариера, защото тя още не е съвършена. На края на 3-ия, 4-ия месец бебето има истинска, съвършена кожна бариера. И то е нормално-от една околоплодна течност, водна среда, попада на въздух.
Разбира се, ние сме съвършено измислени като организми и нещата стават безпрепятствено и без да го разберем. Едва когато се появят обриви при бебетата, едва тогава започваме да се замисляме какво става. Дали не е родено недоносено и затова кожата иска допълнително обогатяване и понеже си говорим за козметика, все повече съвременната медицинска козметика, колкото и да е спорен този термин, се старае да бъде с pH около 5, за да може да отговаря на физиологичното pH  на кожата. Всеки  производител на кремове се замисля в тази посока. На тази основа са базирани почти всички големи козметични компании -базиран е научният процес за създаването на различни видове продукти за кожата. Т.е да имат една липидна компонента, където има повече серамиди, да имат една водна компонента, която да е близка до водата.Това е стремежът на модерната козметика. Да направи такива козметични продукти, които да се доближат максимално до кожната бариера, за да могат да и помогнат тя да ни защитава.

–  Ние, възрастните, които сме й нанесли доста вреди, без да знаем нищо за микробиома и цялата тази сложна структура на нашата кожа в процеса на развитие на цивилизацията, как сега  да се научим да я  разбираме, за да възстановяваме?
– Ако си говорим за честотата на къпането, тук може да поспорим. Въпросът е, като се къпем да е само с вода или с някакъв щадящ продукт. Да не изтриваме с продукта целия микробиом, или по-скоро да не отстраняваме голяма част от него. Да не пресушаваме, грубо  казано кожата, къпейки се два пъти на ден с различни измивни продукти.
Днес се препоръчва къпането да се разрежда и да бъде основно с вода.Това вече се въведе при бебетата навсякъде в Европа, САЩ:  до три-четири пъти на седмица, един път, за мен е залитане, като в Германия, но така или иначе това е във връзка с микробиома.

-Всъщност кои се оказаха най-големите врагове на микробиома и има ли начин да се сдобрим с нашата кожа, да възстановим естествената й среда?
– По принцип не мога да кажа, че нещо е враг на кожата, защото за козметичните продукти се мисли, когато се създават. По-скоро ние сме виновни с прекалено честата им употреба и втората грешка, която се прави, е употребата на неправилни козметични продукти. Аз много често се срещам с възрастни пациенти, които имат кожни алергии, които са много чести при тях, защото колкото по-дълго живееш, толкова повече средата в която си, те алергизира взависисимост от професията, от различните алергени с които се влиза в контакт. И когато тези пациенти дойдат при мене и кажат гордо -„аз ползвам бебешка козметика  и затова не може да се алергизирам“ –  питам: „Защо?“. Бебешката козметика си е за бебета.  Тя е съобразена спрямо тяхното pH на кожата, спрямо тяхната кожна бариера, която е много по-тънка.Тази бебешка козметика не е предназначена за възрастни хора нито за техния състав на кожата, нито за техния микробиом, нито за техните нужди. Затова, когато има проблеми, не защото съм дерматолог, но трябва първо една консултация с експерт, който да препоръча точната козметика. И повярвайте ми, може да се случи някой бебешки продукт да помага, но пазарът е пълен с продукти, изцяло подчинени на кожата, която се променя с възрастта.

-Как обаче се променят  продуктите за тяло? Връща ли се модата на сапуна?
-Според мен, според дерматолозите, категорично не. Защото сапунът е доста по-силен и доста повече изтрива микробиома, отколкото останалите щадящи продукти. Освен това в сапуна съществуват най-честите алергени – това са консервантите и обикновено сапунът мирише. А пък ароматите са вторият по честота алерген. Така че, не знам защо сапунът е толкова любим на  практика.  Възрастово променената кожа иска не душ-гел, а душ-олио дори, за да запази хидратациите на кожата, да възстанови липидният слой и това е, което аз препоръчвам, а не сапун.

– Има огромно изобилие от продукти и е трудно човек да се ориентира, а и   какво ви е мнението за хранителните добавки?
–  За добавките можете да си говорите с гастроентеролозите. Аз водя винаги една и съща беседа с пациентите, да кажем за подобряване на кожния релеф, за подобряване на кожната структура, когато те  ме питат – дали да не си взема хранителни добавки, винаги казвам-ако искате си вземете, но помислете логично, кое по-бързо стига до кожата? Дали това, което намазвате върху нея и което на секундата се  възприема  от нея, или ще чакате тази добавка да отиде в стомаха и червата, да мине през техните стени, да мине в кръвообращението, а от кръвообращението в цялото тяло, да стигне до  крайните окончания, които на всичкото отгоре са в дермата, защото най-горният  епидермис изобщо няма кръвоносни  съдове. Ако имаме епидермален процес,  хранителната добавка която сме погълнали, доста трудно ще ни помогне. За дермален процес, за анти ейдж, за колагените и еластините, може да се вземат разбира се, допълнително. Но пак, пътят е далеч по-дълъг от този, който бихме могли да постигнем, като нанесем един продукт или, когато говорим за дермата, можем да го инжектираме.

-И понеже сме в началото на летния сезон, много хора се запасяват с козметични продукти със слънцезащинн фактор, има ли опасност от кожни алергии?
– Изключително рядко. Имаше една дисертация на д-р Бръмбарова в Пловдив, в която тя си беше поставила за цел да изследва точно алергиите, свързани с фотозащитни продукти и  се оказа, че те са пренебрежимо малък процент. Защо е така? Защото козметичната индустрия, която има и много финансов ресурс, прави всичко възможно това да не се случва. Нямат интерес, защото  ако има проблем, продуктът ще трябва да се изтегли.Преди да се пусне един продукт на пазара се правят  сериозни тестове.  Но това, което е в основната част на оплакванията на потребителите,  които казват – на мене ми пари, тежък ми е, това просто е несъобразеният с определена кожа козметичен продукт. Неправилният избор. Ако се оплаквате,  посъветвайте се с вашия кожен лекар.

 -Какви са вашите лични предизвикателства? Какво ви предстои в научната област, какво ангажира вниманието ви?
– Разбира се, както винаги, кожните алергии. Това е нещо, върху което аз работя с удоволствие, защото там предизвикателствата са много и много различни. Например последното предизвикателство, което си мислех, че няма да дойде в България, но дойде и вече първите два случая ги видях, това е шийтаке дерматитът. Шийтаке дерматитът се получава, когато гъбата шийтаке се консумира във суров вид. Или недопечена, недосварена. И се появява един много интересен дерматит, който прилича на удари от камшик. Той е много известен в Япония, но в Европа появата му бе отбелязана неотдавна. На конгреса на Европейската академия в Будва моята приятелка Маргарида Гонсало, президент на Асоциацията по контактен дерматит, съобщи, че в Португалия вече се е появил. Тогава  аз си помислих – слава богу, ние още го нямаме в България, но на следващата седмица видях първия случай. Причината е в глобализацията, в това взаимопроникване на културите и в това, че ние непрекъснато пътешестваме. Всичко това води до нови диагнози, които не очакваме. Така че това е едно вълнуващо предизвикателство. А второто, което ми предстои, са две големи лекции – едната на Световния конгрес по козметична дерматология  в Дубровник в края на юни. Там ще говоря за усложненията от татуировките, които стават все повече и повече – както временните  така и постоянните. Ние още 2001 г. издадохме с проф. Цанков една книга, „Светът на татуировките“ и оттогава виждам с увеличаването им, както и все повече странични реакции.
Предстои ми и участие  на Конгреса на Европейската академия за контактния дерматит.Това е  много интересна тема, става дума за дерматит от дразнене, за който, между другото в България имаме богат опит. Защото българинът има една интересна схема за лечение на кожните заболявания: той тръгва първо да пита съседката, и често се сдобива с някой крем, който става или не става – не е ясно, след това отваря Интернет и започва да търси информация, която също не винаги е правилна, а след това отива до аптеката, където колегите фармацевти дават най-безобидното, разбира се, защото няма начин без предписание да дадат силен локален или системен медикамент, и чак след това, ако не завие към ветеринарната аптека, защото има и такива препоръки в Интернет, се добира до кожния лекар. И ние почваме да разгадаваме. Освен това, има едни три големи нашенски предпочитания, за които аз вече автоматично питам дали са употребявани: прополисът, който се слага навсякъде под формата на тинктури, мазила и пр, невенът, като и прополисът, и невенът са силни алергени и да завършим с алоето. Оставям настрана всички налагания с листа от Дебела Мара, смрадлика – не говоря за отварата, която е добра, а за листа от смрадлика, за млечка, змийско биле, с които горят  брадавици и всякакви други растения. Така че, темата за контактните дерматити от дразнене много ще ми допадне. Тъй като имаме богати запаси от народната медицина. Не искам да разбирате неправилно, изобщо не съм против нея, просто съм против неправилното й прилагане, иначе българската народна медицина има невероятни достижения.
-Ще бъде интересен и полезен  разговорът с Вас след завръщането Ви от тези два форума, да си обещаем продължение.
– С удоволствие.

Коментари

comments