„О, ФОРТУНА“, СОФИЙСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ ЩЕ НАВЪРШИ 90 ГОДИНИ

0
1042

Юбилейният сезон, който ще мине под знака на „Кармина Бурана“, ще ни остави „без дъх“, твърдят филхармониците.
За своята  90 годишнина Софийската филхармония ще поднесе на почитателите си изобилие от музикални събития, които, верен на себе си, маестро Найден Тодоров е подчинил на едно основно послание-за повече хармония между хората.

Найден Тодоров:„Софийската филхармония става на 90 години. Една добра възраст за една филхармония защото това вече значи история. В същото време не бива да забравяме, защо съществува тя. Във връзка с тази годишнина възникнаха дискусии на тема идентичност, на тема защо съществуваме, защо ни има.

 

„Фил-хармония означава обичащи музиката. Но хармонията не е нещо, което съществува само в музиката.  И не е нещо, което може да липсва само в музиката. Хармонията е това, което прави едно общество единно цяло. Вярвам, че това е мисията на Софийската филхармония, нещо, на което тепърва много ще акцентираме- да се борим не само за хармонията в музиката, но и за хармонията в нашето общество. Нашата цел е чрез изкуството, което създаваме да се борим за по-малко агресия в обществото и повече хармония в живота. Това  смятаме да го правим по много начини и музиката е само един от тях.“

„ Сезонът е под мотото на главната тема на Кармина  Бурана- Съдбата. Това е онзи кръг, който продължава да се върти каквото и да правим:Когато сме горе, очаква ни спускане, когато сме долу, предстои изкачване нагоре.  90 годишнината е един добър момент да се сетим отново за това и да се стараем да направим кръга колкото се може по-голям, за да се изкачваме колкото се може по-нагоре. Когато  човек или една институция има юбилей, това е моментът за преоценка и момента за нови идеи.Това е за мен моментът да преценим къде се намираме и да намерим посоката, в която да вървим оттук нататък. В този смисъл- „О, Фортуна!“

Постарали сме се  да ви покажем най-добрите музиканти по света, наши и чужди.“

Световноизвестни диригенти и солисти ще музицират с националния ни оркестър от септември 2018 до юни 2019 г. Сред тях са имена като големият грузински бас ПААТА БУРЧУЛАДЗЕ, изумителните цигулари и виолисти ТАБЕА ЦИМЕРМАН, ДЖОШУА БЕЛ, ВАДИМ РЕПИН, виртуозите на пианото, ветеранът ПАУЛ БАДУРА СКОДА, ЕЛЕНА БАШКИРОВА, оперната прима АНДЖЕЛА ГЕОРГИУ, диригентите, които работят с най-добрите оркестри в света АНТОНИ ВИТ, ЮКА-ПЕКА САРАСТЕ, АЛФРЕД ЕШВЕ, ЛЕИФ СЕГЕРСТАМ, ШАРЛ ДЮТОА, ЯН ЛАТАМ-КЬОНИГ, ЙОРМА ПАНУЛА, ДАРИЛ АНГ, ПАВЕЛ БАЛЕВ и любимците на публиката ВЕСКО ПАНТЕЛЕЕВ-ЕШКЕНАЗИ, ЙОАННА КАМЕНАРСКА, СВЕТЛИН РУСЕВ, НАЙДЕН ТОДОРОВ, ГЕОРГИ ЧЕРКИН, ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ, АГЛИКА ГЕНОВА И ЛЮБЕН ДИМИТРОВ, БОРИСЛАВА ТАНЕВА, ЕМИЛ ТАБАКОВ, ЕВГЕНИ БОЖАНОВ, МАРИО ХOСЕН, МАРТИН ПАНТЕЛЕЕВ, МИЛЕНА МОЛЛОВА, ВИКТОРИЯ ВАСИЛЕНКО, ЛИЯ ПЕТРОВА и още много други.
Още на 21 септември ще имаме възможността да чуем един от най-големите баси на нашето време Паата Бурчуладзе със сцени из „Борис Годунов“. Седмица по-късно, на 27 септември, ще бъде и концертът, с който официално ще се открие юбилейния сезон. Солист на концерта ще бъде Вадим Репин, а диригент ще е маестро Найден Тодоров. На 14 октомври ще имаме възможността да се насладим на изумителния Паул Бадура-Скода, който продължава да радва публиката и в своето девето десетилетие. На 4 ноември сцената на зала „България ще си разделятвиртуозите Светлин Русев и Георги Черкин. На 11 ноември най-големият полски диригент Антони Вит ше представи полска програма. 22 ноември е денят на ексцентричния Йорма Панула, а на 30 ноември ще имаме възможност да се насладим на Юка-Пека Сарасте, който има намерение да направи майсторски клас и да работи и с родни студенти. На 14 декември Табеа Цимерман ще свири за първи път с нашия оркестър. На 3 февруари ще слушаме оркестъра под диригентството на Алфред Ешве. Ексцентричният Лейф Сегерстам ще дирижира нашия оркестър на 21 февруари, а голямата звезда на оперния небосклон Анджела Георгиу пристига на 25 февруари. На 1 април не на шега Джошуа Бел ще свири под диригентската палка на Найден Тодоров, а на 6 юни маестро Павел Балев ще си партнира с младото дарование и ученичка на Юрий Башмет Рейджун Хю.

Найден Тодоров:„Видяхте имената.. с някои оттях аз съм имал възможността лично да се срещам, други са резултат от разговорите на нашия артистичен съветник, г-н Йоан Холендер*, който се  включи много активно още от миналата есен в подготовката на следващия сезон. Мисля, че ще забележите къде е неговия почерк. Старали сме се да продължим тази възникнала и развиваща се във времето традиция, а именно-от една страна да даваме сцената на най-големите музиканти на нашето време, от друга страна да сме  сцена за  изява на младите тези, които ще бъдат големи звезди  тепърва.“
„Ще забележите, че в следващия сезон сме се обърнали не само към българското изпълнителско изкуство, но и към българското композиторско творчество. Имаме цели два цикъла посветени на българската музика. Единият на вече станалата класическа, другият-на тази, която може да стане класическа.“
„В музикалната академия във Виена –аз се възмущавах, че няма днес композитори като Хайдн, Чайковски, Дворжак, Бетовен, Гершуин, ако щете, че класическата музика е на път да умре поради липса на творчество. Моят професор по история на музиката обаче, ме обори с един въпрос: „Колко произведения са писани по времето на Хайдн, Моцарт и Бетовен в този изключително кратък период от 50 години?  А колко симфонии познавате?“ „ В най- добрия случай, казах-около 200″. „Написани са около 20 000.  Това, което наричаме класическа музика е класическа, защото е оцеляло и се е превърнало във класика. От 20 000 симфонии  най-доброто е станало класика.“Вярвам, че част от произведенията, които ще чуете през следващия сезон, ще бъдат част от класическата музика във времето. Вярвам, че това е част от мисията на Софийската филхармония.“

„Аз обичам закачките. Един от циклите се нарича „Картини от една изложба“ Този цикъл е подобен на останалите-от четири концерта, като всеки един се нарича „Картини от една изложба“ от Мусоргски. Но не го повтаряме, че да го запомните. Истината е, че Мусоргски е написал това прекрасно произведение за пиано и всички знаем, че е оркестрирано от Равел, но това, което не знаем е,че не е единственият Равел, който го е оркестрирал. Съществуват поне 30 оркестрации, ние решихме да изберем трите най-интересни. Аз самият, когато съм слушал тези оркестрации, съм имал проблем да разпозная произведението..
Това което смятам, за важно е,хората не само да чуят това, което харесват, но и това, което биха харесали. И това е част от политиката, която водим.
Целта е да чуете и видите неща, които ще се запомнят от нашия 90-и сезон.“

Очаквайте още много изненади в юбилейния сезон на Софийската филхармония.

Билети за концертите ще бъдат пуснати до дни, като първоначално ще се предлагат пакетни цени с големи намаления, ако си закупите билети за цял абонаментен цикъл.

Купи билет на сайта:

https://www.epay.bg/v3main/epaygo

*Йоан Холендер  Роден е  през 1935 г. в Тимишоара, Румъния. През 1959-а емигрира в Австрия. Завършва оперно пеене във Виенската консерватория и през 1966 г. създава собствена продуцентска агенция. Славата му на импресарио и откривател на млади таланти през 70-те и 80-те години на XX век е легендарна. Оттогава датира творческото му сътрудничество с най-големите звезди в жанра – Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Агнес Балтса.

 

 

Коментари

comments