НА МОСКОВСКИЯ ФЕСТИВАЛ ФУТБОЛЪТ ПОБЕДИ КИНОТО

0
416

Тазгодишното издание на Московския кинофестивал изненада мнозина. Не толкова с филмите от състезателната и множеството паралелни програми, колкото с датите на неговото провеждане. Традиционно, вече повече от половин век, филмовият празник в Москва се провежда в края на юни. Тази година той бе открит на 18 април. По този повод шегаджиите се надпреварваха в търсенето на остроумни подмятания. Най-точна и смислена бе закачката с емблематичната фраза, приписване на Ленин „От всички изкуства за нас най-важно е киното”. В модерната си интерпретация тя звучи така: „От всички изкуства за нас най-важен е футболът”.

Да, цар Футбол измести традиционните дати на големия фестивал и това даде храна на различни дискусии – в каква степен това е хубаво за самото събитие, дали април ще стане постоянна дата и т.н. За организаторите провеждането на фестивала преди този в Кан е плюс за Москва, защото вече няма да събират за своя конкурс онова, което е останало след селекцията в Кан. От друга страна април е удобен, защото по това време няма аналогични по своите мащаби събития.

На практика обаче се оказа, че преместването на датата има соите минуси. В Москва, например, за разлика от предишни издания, нямаше ярко звездно присъствие. По червения килим дефилираха само местни знаменитости. Нямаше и световни премиери от класа. Което в никакъв случай не измести фестивала от фокуса на общественото внимание.  В конкурса намериха място амбициозни творби на млади режисьори от кинематографии, които обикновено не задържат интереса на широката публика. Това се отнася за интересните филми от Латвия, Казахстан, Армения, Естония, Нова Зеландия, Норвегия и т.н. Изненадите бяха наистина приятни, защото фестивалният екран даде зелена светлина на дебютанти с неочаквано свеж поглед към реалността. И със завидни професионални умения в търсене на непосредствен контакт с аудиторията.

Наградите потвърдиха тези наблюдения, споделяни от многото колеги, гости на фестивала. Но те отбелязаха и много стойностното представяне на съвременното руско кино. Прожекциите на най-новото от продукцията бяха обект на специално внимание от селекцинерите на големите световни фестивала, които търсеха подходящи филми за своите програми. А за хилядите обикновени зрители информационните прожекции бяха истинско предизвикателство. Събрани в рамките за седмица московските киномани видяха най-значимото измежду награждавани през годината филми по големите фестивали. Интересът към тези програми още веднъж показа, че фестивалите са възможност за ценителите на киноизкуството да контактуват с произведения, които рядко имат шанса да преодолеят тиранията на т.н. „масов вкус”.

И няколко  реда за присъствието на нашето кино в Москва. На специална прожекция бе отделено подобаващо внимание на филма на Виктор Божинов „Възвисяване” с присъствието на режисьора и продуцента на творбата. Късометражният „Срам” на П. Крумов достойно защити търсенията на младите ни документалисти.

 

Наградите на фестивала:

Голямата награда – „Цар птица”, Русия, реж. Едуард Новиков

Специалната награда – „Ню”, Русия, реж. Янг Га

Наградата за режисура – „Спитак”, Русия, Армения, реж. Александър Котт

Награда за мъжка роля – Кийран Чарнок в „Заблудените”, Нова Зеландия

Награда за женска роля – Джована Мецоджорно в „Неапол под пелена”, Италия

 

 

Коментари

comments