„ЗЛАТНОТО РУНО. ПЪТЯТ НА АРГОНАВТИТЕ“  ИЗЛОЖБА -РАЗКАЗ ЗА КОРЕНИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КУЛТУРА

0
2881

На 15 март 2018 г. беше открита изложбата „Златното руно. Пътят на Аргонавтите“ – Колекция Васил Божков, като част от програмата Европейска година на културното наследство 2018.
В Националната галерия „Двореца“ посетителите ще могат да се отдадат на изключително преживяване, през призмата и поетиката на един от най-красивите митове на Европа, чиито исторически корени са тук, от черноморския регион, могат да се запознаят с изящното изкуство и битова естетика на хората, живели по нашите земи  оставили неизлечими следи в културата и  на цяла Европа.

16 предмета от Колекцията ще видят бял свят за първи път   Като сред тях водещо  място има непоказван кантарос Той е ценен и с   едно от най-древните изображения, показващи извличане на злато от земята.

Подобно на един от най-престижните музеи, този на египетското изкуство в Торино, вижждаме сценарно разгръщане на изложбените площи,в една забележителна светлилнна аранжировака, която създава  усещане за  потапяне в епохата и сякаш легендата за Колхида оживява.

62 експоната от Колекция Васил Божков ще поведат посетителите на приказно приключение с аргонавтите. Те включват златни и сребърни източни съдове, ритони, червенофигурни вази, ритуални сребърни позлатени съдове, погребални дарове, обредни сервизи и др.

 

Колекцията съдържа предмети от ранния неолитен период. Включва тракийски, персийски, гръцки образци. Специализацията върху метални предмети прави експозицията уникална. Няма световен музей с такава богата колекция.

16 от предметите ще бъдат изложени пред публика за пръв път – по-значимите от тях са сребърният ритон със скулптирана фигура на стар Силен, възлегнал върху винен мях от кожата на пантера – блестящ пример за изтънчено произведение на лукса.

Масивен златен кантарос от ХІІ-Х в. пр. Хр., сребърна амфора-ритон със зооморфни дръжки, произведение на Западноанатолийско ателие от края на VI в. пр. Хр., сребърен позлатен кантарос с изображение на Херакъл и централният предмет в експозицията – непубликуван досега сребърен кантарос със златни детайли, със сцена, изобразяваща жертвоприношение на овен.

 

 

Куратори на изложбата са д-р Любава Конова – специалист по тракийска и антична история и археология и Елка Пенкова, подготвили и реализирали над 30 временни изложби в България и чужбина, както и раздели от постоянните експозиции в Националния исторически музей.

 

Артефакти от Колекция Васил Божков се представят пред публика за седми път. Някои от миналите изложби са „Спасените богатства на Древна Тракия от Колекция Васил Божков“ през 2009 г. в Москва, „Тракия и Древният свят“ в НИМ – София през 2011 г., „Тракийско злато от България. Легендите оживяват“ в Държавния исторически музей в Москва през 2013 г. и др.

 

Софиянци и гости на столицата ще имат възможността да посетят събитието от 16 март до 10 юни 2018 г. в Национална галерия – Двореца.

Коментари

comments