ПАРЦАЛЕВ, КАЛОЯНЧЕВ, МУТАФОВА И ЧАСТНАТА ДЪРЖАВА  /ДА НЕ СЕ БЪРКА С ЧЕСТНАТА/

0
677

Какви комици имахме едно време. Политическият театър, колкото и да ни разсмива, няма да ги стигне. Защото те бяха истински. А комиците от новото време ще ни скъсат от сеир. Защото не е смешно, а сеирно, когато една Гинка, пък била тя и от легендарния Пазарджик, ще купи ЧЕЗ.

Оказва се, че новият Клондайк за българския бизнес не е Виена, а Прага. Тръгвате с минус 11000 лева натам и се връщат с активи за 320 млн. евро. Ех, Златна Прага. Знаете ли онзи неприличен виц за онзи, който си вървял по улицата и изведнъж вижда 20 лв. Навежда се да ги вземе и разбира, че ги и заработва. Ако наивно си мислите, че Гинка е настина новият собственик на ЧЕЗ, ще си го заработите. Защото 3 млн. потребители трябва да знаят на кого ще плащат за тока. Иначе новината изглежда добра – най-сетне печеливш сегмент на националната икономика се връща в български ръце. Само следата след таз новина  не изглежда добре. Може би и печалбата на щастливо задомената българска фирма ще се инвестира у нас. Може би ще е добре за нашите, а не за чуждите пенсионни фондове например. Може би. Може би ще се появи и интервю на Гинка от Пазарджик със снимка и план за намеренията. Може би с обяснението къде е намерила 320 млн. евро, което си е чист късмет.

Другото е тъжно. Нали знаете на кое място сме по бедност. И по коруция. С покупката на ЧЕЗ ни се връща оптимизмът. Стъпваме си на краката. Най-сетне български собственик. Нека да ни го покажат, за да го видим и да му се зарадваме. Че с онзи кипърец с пистите на Банско жал ни стана. Може и да направят изключение за него „зелените“ и да се съгласят някоя от неговите компании да му построи  едно по-прилично жилище в България. Дори да не е край пистите в Банско.

ОБАЧЕ

Коментари

comments