КАРТИНИ ВЪРХУ ХАРТИЯ – АНДРЕЙ ДАНИЕЛ РАЗЛИЧЕН, НО СЪЩИЯТ  

0
1939

Разбира се, че Андрей Даниел винаги е намигвал на света и е гледал на него като на игрова сцена. Но на изкуството е гледал сериозно и академично. В тази предколедна изложба в галерия „Ракурси” е и същият, и друг. Неговият  многобагров свят, в който погледът е отворен и на вътре, към душата, и навън- към  голямата загадка на космоса и природата, отново ни провокира и отваря сетивата ни за нови светоусещания.
А  лекотата и ефимерността на материалите, които е подбрал  този път, допринасят за   повече „сценичност” , и състоявие на емоционална фриволност.
Важно е да се чувстваш в професията все по-свободен.”

– казва художникът в едно интервю. И  признава, че е провокиран от студентите си да прескочи в „безотговорността”,  загърбвайки табу-тата на сериозната живопис. Да посегне към гвашове и акрили и сътвори хартиени картини. Да хване четката ей така, експромпто с почти „непрофесионални материали” -темпери и акварели за да  изрази своите виждания по един  по-непосредствен,  и  несериозен начин:
 „В тази изложба показвам няколко от хартиените картини, които е получиха от моите свободни спонтанни игри, с тези ескизни материали.Оказа се, че за известно време, тези игри ми доставиха голямо удоволствие. Така че, никога не е късно да научиш нещо ново, пък макар  и от своите ученици.”  И така неговият човешки свят, в който присъствието на човека не е непременно задължително, защото е потопено  в атмосферата, която сам трябва да разчетеш, свата по друг начин познаваем.

Сякаш ни казва- всичко може да изглежда и нещо друго, когато го поставиш на фокус и извадиш от естествената му среда. Да, целият свят е сцена. Бъди и ти режисьор и актьор в него. Материалното е само реквизит.

 

Коментари

comments