„МОРЕ В МОЛА” ЛЕНД АРТ ИЗЛОЖБА В КОМЕРСИАЛНА СРЕДА

0
2066

От 20.06 до 16.07 в издържаната в минималистичен иднустриален стил галерия „ЕДНО” – атриум в сърцето на търговския център „Сердика”, се появиха произведения родени край морето, вдъхновени от идеята да защитим естеството на природата в себе си. Творбите са на художници дизайнери, млади артисти и преподаватели в НБУ, създадени по време на творческа работилница- ленд арт-пленер: „Биоморфни форми- Да запазим Корал- 2017”. „Корал” е  едно от последните   диви места по нашето бетонирано и опустошено от човешка намеса Черноморие.


         „Представени са иновативни идеи, обекти, инсталации и проекти, артистични творчески и дизайнерски решения, както и всякакви предмети, които могат да помогнат на обществото да осъзнае и реализира желанието си за по-здрав, по-интелигентен  и по-устойчив начин на живот”  – казва  проф. д-р Борис Сергинов директор  на  департамент: „Интериорен дизайн” в НБУ и ръководител на проекта.

 

Изненадващо вдъхновяващо се оказва сред бетона и стъклото в Мола, да изживееш заедно с младите творци повторно мига, който е пробудил творческите им инвенции там, на брега на морето. А може би именно тук ти се отварят очите повече за посланията на самите творби.

Ленд артът е ефимерно изкуство. Land art-възниква 60 години на 20 в , като изкуство, сътворявано от естествени елементи сред приодата- ландшафта и е неразвривна част от протестните движения срещу консуматизма на общестнвото и догматичните стандарти. Това е изкуство на мига, на търсенето на хармония с природата, на открояването на смисъла на   духовното и философията на преходното.  Христо Явашев е едно от емблематичните имена в тази област. Както се възхищаваме на  неговите произведения,  добре е да окуражим и младите български творци, търсещи своя език на общуване с природата.

 

-„Море в мола”- в  криещото се в заглавието  противоречие между природа и комерсиалност  вероятно е и посланието на изложбата?
 Борис Сергинов:
-Става въпрос за изложба, която е посветена на опазването на природата и е свързана тясно с изкуството на леднд арт-а, както и с еко- арт искуството, т.е там, кътето екологизмът се използва като социална техника.

-Кажете повече за теизи тенденции  в съвременното изкуство, които се стремят да променят начина ни на мислене, да преобърнат представите и стереотипите ни.
-Ленд артът се стреми именно към това- да изтрие баналността в мисленето ни и да ни изтръгне от комерсиализма, който ни обкръжава. „Море в мола” е точно това.
От друга страна става въпрос за пусти плажове, които са постоянно застрашени от застрояване. знаем че нашето море прилича на бетонна джунгла  например т.н. „Меча дупка”, която е на двеста метра от снимките, които виждаме тука, е вече наистина бетонна джунгла.   Корал е  това е едниствената част от нашето черноморие, останала незастроена.  Ние вече за трета година показваме красотата на мястото и чрез  това, че показваме тази красота тук, в мола ние, сдружението, успяваме  помагаме си вършим и работата.

-Една гражданска инициатива ражда изкуство?

Да. И обратното. Каузата” Корал”  е провокирала всичките тези произведения и те  трябва да достигнат до повече хора.Повечето работи са направени на плажа с намерени предмети   –дървета, камъни,   които,  аранжирани на пясъка,  превръщат плажа в арт галерия

-Какво чаквате от  традиционната  публика на мола?

-Ако са на шопинг терапия-добре, тук биха разширили терапията си счрез съзерцание.. Но идеята е  хората, дошли на шопинг или по бизнес задачи, да се откъснат за малко и  да се замислят за нашите послания:от една страна да усетят красотата на мястото  през нашите фотографии, от друга страна да усетят и осъзнаят  чистотата на природата,  красотата на обраротените от водата парчета дърво, камъни, и пр. артефакти, изпъкващи на фона на боклуците, плод на човешка намеса, на опасните и за човека човешки отпадъци. Знаем какво  те  на птиците рибите,животните,  но и в обратен ред останките се връщат като отрова за човека…Ето тези подобни на надгробния картини  показват как закопаваме морето, замърсявайки го..

 

-Представете художниците, които участват 

  • В изложбата участват млади автори, които вече се налагат това са Лиляна Караджова, Христо Ангелов- Аблански, Марта  Маджарова-Абланска, Биляна Калоянова,  някои съвсем млади имена, които са току-що завършили семестриално, като  Гергана Йончева, Таня Бакалова , Вали Стойчева, Даниела Панайотова..
  • -Можем ли да кажем, че тази изложба ленд артът прохожда у нас, при положение, че имаме Христо  Явашев?
    – Христо Явашев е от големите имена, разбира се. Той много често може да бъде срещнат и в сайтове за дизайн и градска среда .Т.е нещата, които се правят в тази посока,  имат и дизайнерски характер. Ние сме спициалност Интериорен Дизаин и практически се  занимаваме с аранжиране и композиране на предмети в пространството.Така че, тези задачи имат така да се акаже и учебен характер за по-малките….
  • -Това изкуство обаче, разчита на подготвени зрители, а културата на възприемане на концептуалните трорби не е много разпространена у нас?
  • -Точно така, в съвременното изкуство много е важно зрителят да бъде подготвен. Защото чрез работата си, художникът превръща и зрителя в творец.

Използвани са фотографии на Христо Ангелов-Аблански и Марта Маджарова-Абланска

Коментари

comments