БУДИСТКО ИЗКУСТВО ОТ ХИМАЛАИТЕ С ПОСЛАНИЕ ЗА МЪДРОСТ, СЪСТРАДАНИЕ И ЛЮБОВ

0
957

В днешните тревожни времена, в които насилието, агресията, тероризмът отнемат все повече от териториите на разума и човечността, имаме изключителна нужда да почерпим познание, което ни връща към състояния на състрадание и любов, на мъдрост, простота и душевна чистота. Това ни предлага Националната художествена галерия, КВАДРАТ 500.


От 8-и юни 15-и септември софиянци и гости на столицата могат да се докоснат до автентични източници на източната култура и философия и да се потопят света на древното будистко изкуство, представено ни с прецизното кураторство д-р Людмила Класанова.
Изложбата е събрала творби от Националната галерия, от  Историческия музей –Димитровград и от колекциите на Николай Генов и Людмил Веселинов. Включва пластика от региона на Индия, Тибет и Монголия –дарение от 2011 от тогавашния извънреден и пълномощен посланик на Китайската Народна Република-будистки икони- тханки, ръкописи, ритуални предмети, които  ни посвещават в тайните на две будистки направления : махаяна („Голямата калесница”) и Ваджраяна. („Диамантената колесница”).
Сакралният смисъл на  религиозните и философски представи на тези направления са въплътени в образите живописта скулптурите, в тибетските икони-тханките…


Бодхисатва Авалокитешвара с осем ръце, Монголия, X|X в тханкал Колекция Н.Геновл Авалокитешвара е бодхиства, който въплъщава великото страдание на всички буди.  Когато той е с осем ръце, те символизират безграничното състрадание.

„ Ние всички си мислим, че знаем по нещо  за будизма и будиското изкуство”- Казва Яра Бубнова, зам. директор в Националната галерия. Но само когато имаш възможност да се докоснеш на живо до артефакти, които носят същността на философията на тази култура, можеш да разбереш колко не знаеш.

 

Защото „Будисткото изкуство отразява качествата на просветления ум.”
Ако отвориш душата си  обаче, ако оставиш чувствата и мисълта да те поведат в „едно вълнуващо пътешествие из мистичните светове на Хималаите”-по думите на куратора на изложбата, ще усетиш  послението-силата на енергията, която излъчват изложените  тханки и свещени предмети, ще откриеш, че те  са именно образите на просветлението, които имат силата да пробудят човешкия дух.

Докосването до същността на будистките „икони”зависи от менталните, психологическите философските и духовните нагласи на всеки, изправил се пред тях. Тези свещени образи не се възприемат само с очите, а с онова, което наистина прави възможен процеса на „виждане” -съзнанието. Разбирането на образите на просветлението е свързано както с ролята на съзнанието в интелектуалния процес на осмисляне на определени идеи, така и с неговия съвършен покой по време на медитация. Някъде там, по средата, между формата и пустотата, се появяват образите на будистките „икони” с цялото си великолепие и загадъчност.


Фотографиите  на Теодор Малчиев заснети в Индия, Тибет, Бутан и Непал, допълнително пренасят зрителя в магическия вдъхновяващ свят на Изтока.

Коментари

comments