МЕЖДУНАРОДЕН СУИНГ ФЕСТИВАЛ В СОФИЯ- ТАНЦИ ЗА ЩАСТЛИВИ И СВОБОДНИ ХОРА

0
852

Организиран от Lindy Hop Bulgaria, международният Суйнг фест за пореден път събира фенове от цял свят. С което приобщава столицата ни към световната тенденция, набираща все повече фенове, която  възражда  културата на социалното общуване чрез музика и танци, без граници и предразсъдъци. Културата на Джаза.

Трябва да се знае, че всичко започва с музиката. И разбира се, в Харлем. Началото на 20-и век бележи началото на регтайм-а, времето принадлежи на Дюк Елингон, Каунт Бейзи, Бени Гудман. Терминът „swing“ обикновено включва много стилове:Jitterbug, Balboa, Shag,   Boogie Woogie,  Jive, Rock and Roll, Ceroc, а танцът  Lindy Hop се налага като водещ и е олицетворение на философията на свободните улични танци.
Танцът се превръща във културен феномен във времена, в които сегрегацията и дискриминацията са норма, като разбива расовите  бариери. Той е свободен, неограничаван в рамките на строги стъпки, важното е да се предаде  енергията, а импровизацията да произлиза и следва музиката. Това е танц на общуването, на партньорството, на желанието да опознаеш и усетиш другия. Да заживеете в музиката като едно цяло.Черни бели, богати, бедни, танцът не признава граници и раси и завладява света.
Има доказателства, че стъпките на танца произхождат от африканската култура на южните щати. Интересно е, че чрез  своите танци, като  Texas Tommy, Turkey Trot Cakewalk и пр., афро-американците са имитирали и иронизирали формалните танци на белите. По ирония на съдбата, именно стъпките на тези танци стават основа за модата, завладяла света след Втората световна война, пренесена в Европа от  GI,s, както са наричани американските войници, и възкръснала през 80 години на 20 в., набираща сила до сега- Линди Хоп.
И още един знак, олицетворяващ неумиращия дух на тези танци, които се раждат и  във времена, когато хората са запрашени от агресия и нестабилност, танци които дават смисъл на съществуването в  заедността и отхвърлянето на догматичните общества- това е легендата за името на Линди хоп-а.
1927- ма  Чарлз Линдберг прекосява Атлантика със самолет. За вестниците, за които кратките заглавия са жизненоважни, скоро дългото име на летеца е прекръстено на Линди. И в един вестник се пръква заглавието „Lindy hops for St. Louis. „hop” на англ. Означава и скачам, и прелитам, и дори, пътувам без билет.   Това се случва в разгара на  набралите популярност танци във Харлем. Където един от най-известните танцьори, легендарният  Джордж Сноудън- „Shorty”  – запитан  от репортер по време на един данс маратон-  как прави тази магия с краката-отговаря-„Не, прави го Линди”.
Линди Хоп е танц на движението, на любовта към промяната и любопитството към света. Затова и линдихопърите обичат да пътуват. Да се срещат на разни места с различни хора, да експериментират и пресъздават света на своите желания.
Линди Хоп възкръсва и е преоткрит  средата на 80-те. И днес е вече по-популярен дори от времената на неговото създаване. Първите линдихопъри надали са си представяли, че танцът ще завладее света през интернет, ще се разпространява чрез видеообмен, ще се организират уъркшопи, и клубове по танци.
Сега съществуват из цял свят общества, които организират фестивали и партита, пътуват, срещат се, създават последователи, демонстрират на открито своята любов към живота,радостта от свободното общуване.
И ето, както казват българските организатори, „Въпреки някои слухове, че българите са груби и нещастни хора”, Линди хоп-ът набира скорост и у нас.Явор Кунчев и Стела Стаменкова  са първите танцьори по суинг на България, завършили международната програма за обучение Чрез организирания от тях  Sofia Swing Dance Festival те успяха да превърнат и София в щастливо място за свободни хора, а и да покажат  столицата ни нетрадиционно,  в стилистиката на Линди хоп-а.

„ Едно от първите неща, които ще забележите е, -казват те-че с почти всяка стъпка, която правите, ще видите различен вид архитектура. Комунизмът напусна нашия живот не много отдавна, така че има много сгради, които го казват съвсем ясно.Освен това ще видите красива стара архитектура, която ще ви напомни за някои от най-добрите европейски столици. Разбира се, има и още! Също така имаме съвременните стъклени и бетонни сгради, които понякога желаете да не са там, но хей – имат и своите истории .”
Фестивалът се превърна в запомняща се история за столичани, благодарение на  веселото и заразяващо с настроението  шествие по централните улици, под звуците на великолепната банда от Словения:“Тhe Heart of Dixie“. Сърцето на юга и любовта затуптя в София.

 

Коментари

comments