ЧЕСТИТ 24-И МАЙ, ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на хората, за които съхраняването на знанието не е само професия, а и съдба, честит празник на БИБЛИОТЕКАРИТЕ!

0
475

 

Регионалната библиотека Пейо Яворов” Бургас една от 4 те библиотеки, носители на приза  за 2017 година на международната фондация  EIFL. Наградата предстои да бъде връчена на 12 юни в Дания.
За начините и възможностите бибиотеката да се превърне в привлекателно и желано културно и духовно средище, разказва директорката на библиотеката със 120 годишна история, Мария  Бенчева

БИБЛИОТЕКАТА КАТО ЖИВ ОРГАНИЗЪМ

Библиотеката в Бургас е създадена през 1888 г. Тя е доказала през годините, че е един културен институт от национално значение. В работата си залагаме, както на традициите, така и на новите технологии и новите методи на работа.

Библиотеката е жив организъм. Тя не е хранилище на стари книги, а е храм за душата. Тя трябва да съумее да приюти всички поколения на едно място –да отговори на новите предизвикателства на времето и да съхрани всичко истинско и ценно.

В последните години се стараем да работим не само с книги, а с хора, за да  стигнем по-близо до четящите и да им бъдем полезни. Даваме си сметка, че в това забързано ежедневие не е лесно да се отдадеш на книгата или по-точно да стигнеш до хубавата книга. Затова ние сме готови да бъдем навсякъде!

Четем във влака – по повод рождения ден на Христо Фотев предлагаме на пътниците във влака от София до Бургас приятно пътуване със стихотворението  “ Тоя влак за Бургас е тъй бавен….“, четем в хотелите  – всеки, който е гост на два от хотелите  в града ни може да си заяви любимата книга on-line и тя ще го чака на нощното шкафче в хотела, четем на улицата пред библиотеката „поезия,а не пост“.

Мислим и за различни други проблеми на обществото – например: екологията. Възпитаваме подрастващите, че няма нищо трудно в това да почисти всеки сам Земята, а това да му донесе знания…

Създадохме мейкър – пространство в библиотеката и работим усилено с новите технологии – 3D принтер и 3D скенер.

Не забравяме и нашите архиви – това, което притежава само нашата библиотека – личните колекции на Паулина и Стефан Станчеви, на Петко Росен, на Георги Попов и Люба Колчакова – в най-скоро време те ще може да бъдат видяни от всяка една точка на света. Ще ги покажем на страницата на библиотеката.

Грижим се, както за старопечатните ни книги, така и за електронните ресурси, които предлагаме.

Съвсем скоро получихме награда от фондация EIFL за нашия проект „Земята по-чиста, ние по-знаещи“. Четири библиотеки в света са отличени и Бургаската е една от тях! Това ни дава увереност, че сме на прав път и така трябва да продължаваме.

В навечерието на най-хубавия български празник – 24-и май – искам да пожелая повече четящи хора! Ние се радваме, когато в библиотеката влизат млади хора, когато при нас идват деца –така библиотеката  оживява.

Честит празник на всички, които работят в сферата на културата и на онези, които ценят този труд!

Коментари

comments