МУЗЕЯТ БРОУД, МЯСТО ЗА СЕЛФИ, ИЛИ ЗА СРЕЩА С ИЗКУСТВОТО

0
944

Писмо от Лос Анжелис

Мариана Тончева, която често прескача от снежните преспи на Мичиган до децата в Лос Анжелис, е намерила нещо, с което да ни извади от зимното униние, което медийно ни се натрапва и ни сковава най-вече с невъзможността да му избягаме. Но ето, че виртуалната музейна разходка, която ни предлага, може да ни стопли и разведри. Музеят е на един от най-големите филантропи, колекционер на изкуството сред топ десет, милиардерът Илай Броуд. За такъв го обявяват в световните класации. Ексцентричност, любов към изкуството, стремеж към непреходната слава, която само досега с изкуството дава или  проява на безкористен хуманизъм са подтикнали Илай Броуд да го построи, преценете сами.

илай броад 12

илай и едит броудИлай Броуд и съпругата му са подарили този музей на Лос Анжелис. Сградата струва 146 милиона долара, а изкуството в него е събирано в продължение на 60 години. Днес мистър Броуд е на 83 години, живее в Л.А. и е посветил голяма част от богатството си на идеята за образование и изкуство. Милиардерът, който е номер 56 в света по богатство е меценат на балета, операта, училищни програми за изкуство и наука.
В този музей посетителите са предимно млади хора, няма охрана, а младежи, които информират туристите за артефактите в залите.

Например, научих, че лалетата са направени от три тона стомана, синьото кученце също е от стомана и за него скулпторът е получил 59 милиона долара!!!.

илай броад 7

броуд4

Всъщност това е най-скъпо платеният художник в света. Негови са зайчето и Майкъл Джаксън с маймунката. Пълен кич, но  с амбициозни обяснения. Същият този художник никога на е правил каквото и да било изкуство – за всичко си има работници, той само обяснява/ дори не нахвърля ескизи/.

илай броад3илай броад 10

/Jeff Koons – Metallic Venus, Balloon Dog and Rabbit.
По-нататък идват японските художници с огромни пана и инсталации. Фрагментиот гигантския Мюръл наТакаши Мураками – „В страната на мъртвите“/

илай броад 8

 

Чаках 1:45 часа,разглеждайки залите, за да вляза в стаята на безкрайността за …..45 секунди. Като наближи моя ред, ми пратиха SMS. Пак извадих късмет, щото много хора не успяват да влязат в тази вълшебна стаичка – 2х2 метра – с огледала, в които се отразяват до безкрайност цветни светлинки и маш чувство, че си в открит Космос. Всъщност стъпваш на една платформа сред вода, в която пък се отразяват светлините от огледалата и в тъмнината илюзията за безкрайност е пълна.

илай броад 11
Най-интересното за мен е архитектурата на музея. Сградата отвън наподобява бяло покривало с елипсовидни дупки, а вътре прилича на пещера.

илай броад1

илай броад6

Отвън са направили маслинова горичка с горски пънове да седнат хората на пикник, а маслиновите дървета са поне на 100 години и са посадени със същата ориентация на стъблата, с каквато са „живели“ през тези години. И всичко това сред джунглата от небостъргачи и напълно безплатно. Броуд е нов и изключително популярен музей благодарение на социалните мрежи. Тук Адел си е правила  видео, тук идват много холивудски звезди, а младежите се надпреварват кой ще постне най- ефектни снимки в инстаграм.

илай броад9

За по-малко от шест месеца музеят стана задължителна атракция за младите хора от цял свят, а ако някой не успее да си резервира билети онлайн, няма проблем – един, два, че и три часа на опашката минават бързо в разговори, нови приятелства и вкуснотии от фургончета със закуски пред входа.
илай броад2

илай броад 14

мерелин монро
Много съм щастлива, че успях да вляза, защото билетите свършват месеци предварително, но тук не връщат никого – просто изчакваш на километрична опашка, ама си струва. Даунтаун Л.А. се очертава като столица на изкуството, противно на мнението на нюйоркчани. Чисто е, безопасно, поне денем, и има супер добър градски транспорт, както и много и не скъпи паркинги, което в НЙ е разорително.

илай броад 16илай броад5
М.
/Бел.ред./Сред  произведенията има такива от Джеф Куунс, Анди Уорхол и Андреас Гурски.
И още малко данни за Илай Броуд
Състояние: 6.9 млрд. долара
Стойност на даренията през 2012 г.: 376 млн. долара (5.5% от състоянието)
Общи дарения: 3.5 млрд. долара
Заедно със Стивън Коен, Борис Иванишвили, Франсоа Пино,  Илай Броуд дели второто място като инвеститор в изкуството.На първо място е музикалният магнат  Дейвид Гефен,

 

 

Коментари

comments