ЕДНОЕТАЖНА АМЕРИКА: ЛЯТО КРАЙ „ГОЛЯМАТА ВОДА“

0
689

писмо от Мариана Тончева
„Горното езеро е най-големият сладководен басейн в света и е едно от петте велики езера в северна Америка. През него минава границата с Канада. Ние живеем на пет минути от брега му и цяло лято обикаляме дюните, поляните, скалите, парковете и безбройните му  плажове, на които през периода на жегите, се преселват хиляди туристи от южните щати. На снимките езерото изглежда спокойно, обаче гигантските му вълни са потопили много кораби и яхти. Има няколко музея, посветени на корабокрушенията във водите му.

Fall colors

Повечето приятели с яхти плават обикновено недалече от брега. Водата над десет метра дълбочина е толкова студена, че ако падне човек зад борда, загива за десет- петнайсет минути, без значение дали е добър плувец и дали си е сложил спасителна жилетка. Има и топли течения,които се виждат най-добре между заледените масиви. Ледът стига до 2 метра дебелина и тогава идват рибарите с колите си,  монтират дървени къщи с печка и кюнци, дупка за въдицата, слагат в ъгъла каса бира и на печката тиганче с наденица от еленско месо. А, на покрива стърчи антена за телевизор.

thumbnail_Deep into frozen lake Тук повечето местни нямаме климатици. Като стане горещо, отиваме на езерото. Чиновниците си ядат сандвичите на пейките край водата, Градските власти са сложили пейки, барбекюта и маси по протежение на цялата водна променада, която е около пет километра. Градчето ни е свързано с полуострова с подвижен мост / на самолетната снимка/, който навремето е бил инженерно чудо с вдигащите се платформи за големите кораби. Един такъв кораб стои закотвен цяла зима. През есента разхожда пътниците, които обичат шарените цветове на листата на дърветата за $10. Това е другият популярен маршрут – шарени дървета и шарени скали. През зимата идват сноубордистите . Яхват машините и най обичат да препускат през малките часове, особено да пресичат заледеното езеро с високи скорости. Иначе, по-предпазливите си карат по улиците, особено ако са качили малки деца. Една година секретарката ни  беше взела бебето си на такъв мотор.
twin lakes Ако на някого голямата вода не е по вкуса, в района имаме десетки малки езера, пълни с всякаква риба. Разрешителното за цяла година струва $26, продават го с карта на езерата и каква риба се въди по тях. Например, на едно  от тях пише, че вирее есетра. А имената им са цяла митология; езерото на близнаците, езеро на облаците, оризовото езеро, езерото Ани, после идват имена на индиански племена и индиански статуи.

Статуята, която виждаш, е thumbnail_Винетунаправена от унгарски скулптор, една от стоте, които той е поставил из цяла Америка в знак на протест срещу изтреблението на индианските народи. Намира се в щата Уисконсин, на брега на нашето езеро. Питам продавачката на сувенири това Винету ли е, или Оцеола. Е, не беше чувала ни за единия, ни за другия и аз си го кръстих  както ми хареса. Иначе е посветена на хората от Негони.
Сега като се замисля, за реките и езерата мога да ти разказвам много истории, ама най-важното е, че нашите места са с може би най-чистата природа в страната – няма заводи и фабрики в радиус от 300 км. Най-голямата индустрия е образователната – два университета, един малък колеж, няколко училища и ферми. Въобще, едноетажна Америка.

М.

 

thumbnail_Lighthouse and storm

Коментари

comments