ИНТЕРЕСЪТ НА РУСНАЦИТЕ КЪМ ТУРЦИЯ ПОЕВТИНЯВА ОТДИХА В БЪЛГАРИЯ

0
567

Туристическите пътувания до България, Кипър и Гърция започват да поевтиняват, след като падна ембаргото за руснаците да почиват в Турция, твърди ИТАР-ТАСС, като се позовава на Асоциацията на руските туристически оператори. Според експертите, най-силно понижение на цените на предлагането се забелязва в България, Кипър и Испания.  Цената на предлаганите услуги за най-популярните курорти в Средиземноморието са паднали с малко над 10 % и това е увеличило продажбите. Интересно е, че промените не са засегнали руските курорти. Интересът към турските курорти е нараснал заради очакванията да се подновят чартърните полети, но засега това се бави.

Използването на редовните авиопревози оскъпява  почивките в Турция с около 20 %, твърди Майя Ломидзе, изпълнителен директор на Асоциацията на руските туроператори. Въпреки спада, обаче продажбите на летен отдих в Турция остават стабилни. Сега седмичен отдих в тризвезден хотел в Турция струва 45-55 хил. рубли /700 – 860 щатски долара/. Въпреки че президентът Владимир Путин свали забраната за продажба на туристически услуги за Турция, руското правителството все още не е излязло с постановление за чартърните полети. Примерът Дмитрий Медведев даде седмица време  на министерствата на транспорта, културата и външните работи да съгласуват действията си и да направят общо предложиния за осигуяване на транспортна сигурност и избягване на зоните с повишена опасност от тероризъм в Турция.

Само за три дни след отмяната на забраната за отдих в Турция, турските туроператори вече са заели са  35 % от запитванията, макар че според Асоциацията на руските туроператори едва 30 % от интересуващите се купуват места за почивка. Според изпълнителния директор на асоциацията Майя Ломидзе обаче едва няколкостотин руснаци ще почиват това лято в Турция вместо 3-4 милиона, както беше преди, защото половината от сезона вече и минала.

Коментари

comments