ПАРИЖ И НАВОДНЕН Е КРАСИВ, НО НЕ В ТОВА Е ДРАМАТА

0
615

В блога си „Messy Nessy” англичанката Ванеса, тъкмо защото е истински влюбена в Париж, си е поставила за цел да обърква нещата, като показва необичайното и непознатото  в „града на  любовта”. Да разкрепостява Париж от клишетата. Клишето си е клише. Париж е романтично красив, дори залят с вода. Пускайки  снимка в Инстаграм обаче, Ванеса се смутила от свръх тревожната  реакция на последователите си. Затова ни  показва и разказва за наводнението  от малко по-различен ъгъл и с придобито парижко намигане.. Don’t cry for Paris, don’t cry .
Не са ли за това и новите медии, да поразбъркат  гледните точки, за да наместят представите.


„Сигурно сте чули, че Лувърът мести произведения на изкуството но по-високои етажи. От тази история стават хубави заглавия, но само да припомним, че говорим за произведения, които по принцип се  държат в мазето и това е само предпазна мярка, поради  близостта със Сена.
Ето как изглеждат бреговете й преди и сега около Нотр Дам, например.

floodcomparisonparis (1)

Всъщност повечето парижани вероятно едва ли забелязват, че техният град преживява най-тежкото наводнение от 100 години, докато не слязат до бреговете на реката, където се случва всичко.
И, ако не друго, това е възможност за всеки като мен, да се измъкне от офиса и се пошляе покрай реката през обедната почивка, като  да заснеме няколко впечатляващи снимки, които едва ли би видял  отново в живота си.”

parisflood19parisflood6

Сега, наистина е да ти стане мъчно, че ей тук, дето  всички парижани през лятото  хапват пийват и се забавляват като на пикник край Сена,/ че и аз дори съм си клатила крака  над  водата сигурно на това място бел.ред./ всичко е залято с вода.

IMG_2947parisflood27
Само полицейските и лодки и тези, на спасителните отряди   минават и то със затруднение под мостовете, промъквайки се под арките. Забелязва  и документира Ванеса.”Но подозирам, че това ги забавлява.

parisflood17parisflood15
Реката определено става място за развлечение през тези дни..Надявам се да не съжалявам за думите си по-късно, продължава тя, но мисля, че всичко ще е наред. Предградията на Париж, обаче преживяват далеч по –трудно наводненията и краката им са далеч повече мокри.
Все пак надявам се, скоро Париж да си е същият.“

http://www.messynessychic.com/

И за да ни убеди, че духът на Париж и парижани надмогва природните бедствия като намира начин да не си мокри краката много много, успявайки да се забавлява с обстоятелствата, Ванеса предлага да погледнем и няколко архивни фотоси от 1910-та година, годината на голямото наводнение. „Просто, за да видим нещата в перспектива..”както казва тя.

Paris-9

Paris-16

http://mashable.com/2015/05/29/paris-flood/#Nvm0dfxRmkqJ

Коментари

comments