СОФИЙСКАТА ОПЕРА ЩЕ ИЗПЪЛНИ ВАГНЕР В ПОДНОЖИЕТО НА ЗАМЪКА НОЙШВАНЩАЙН

0
1075

 

Във фестивалния град Фюсен ,от 12 до 17 септември ще бъде показан грандиозният спектакъл на Софийската опера и балет, „Пръстенът на Нибелунга“.Фюсен е мястото, където се е зародила идеята за знаменитата творба на Рихард Вагнер, но „Пръстенът на Нибелунга” никога не е поставяна тук.Сега това ще направи Софийската опера и балет по идея и под режисурата на директора Пламен Карталов.
“ В изкуството няма малки и големи държави, а големи и малки таланти, затова съм сигурен, че „Пръстенът на Нибелунга” във Фюсен ще се превърне в поредния триумф в 125-годишната оперна традиция на България”, заяви на специална пресконференция във Фюсен министърът на културата Вежди Рашидов, който е на еднодневно посещение там.

В пресконференцията участваха също така и акад. Пламен Карталов – режисьор на „Пръстенът на Нибелунга”, българският посланик в Германия Ради Найденов, кметът на Фюсен – Паул Якоб, Клаус Билланд – един от най-големите европейски музикални критици, който пристигна специално от Виена, както и директорът на Фестивалния театър Стефан Вайгерт.
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, на други институции, както и на дарители и меценати от България и Германия. Залата на Фестивалния театър във Фюсен има 1 360 места, а комплексът е разположен срещу прочутия замък „Нойшвайнщайн” на крал Лудвиг Втори, покровител на Вагнер.
„Този впечатляващ проект на Софийската опера под ръководството на маестро Карталов е и своеобразна подкрепа за културната програма на предстоящото българско Председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., може да се каже, че стартираме подкрепата на тази програма именно от Фюсен
От 12 до 17 септември 2015 г. 226 изпълнители от Софийската опера ще изнесат четири спектакъла на „Пръстенът на Нибелунга” сред многобройна публика от 11 държави. Само декорите на представленията заемат 6 камиона. Интересът към българския проект е много голям, тъй като във Фюсен годишно минават 2 млн. туристи – градът е част от прочутата туристическа дестинация „Романтичната улица”, която започва от Венеция и стига до Аугсбург. По време на гостуването на Софийската опера с „Пръстенът на Нибелунга“ на спектаклите се очаква многобройна публика и от Вагнеровите общества от Германия.
Оперният театър на Фюсен има 1360 места. Той е строен по типа на байройския театър – оркестрината с музикантите, които свирят, е закрита, защото Вагнер е искал да се съсредоточи върху действието на сцената, без публиката да се разсейва от движенията на диригента и оркестъра под нея. Мястото се намира на 80 км от Мюнхенската опера и на 120 км от Байройт – меката на Вагнер.
На среща с кмета на гр. Фюсен г-н Паул Якоб, министър Рашидов договори през 2016 г. Софийската опера да има специален свой оперен фестивал във Фюсен с творби от италианската, немската и руската класика. Кметът на Фюсен поздрави българския министър на културата за изграждането в София на новата Национална галерия „Квадрат 500” и поиска ако е възможно българска скулптура да краси историческия център на града, така както скулптурни творби от Япония и други държави са разположени на емблематични места във Фюсен.

Коментари

comments