„ТРИСТАН И ИЗОЛДА“ С ПОКАНА НА ФЕСТИВАЛА В ЛЮБЛЯНА

0
667

На 11 март беше последното представление за сезона на Вагнерова премиера „Тристан и Изолда” в Софийската опера и балет. Гости бяха г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на столицата и директорът на фестивала в Любляна г-н Дарко Бърлек, който е тук по нейна покана за обсъждане на възможностите за културно сътрудничество между българската и словенската столица.
Постановката на академик Пламен Карталов беше посрещната с възторг от публиката, вече спечелена за творчеството на Вагнер от тетралогията „Пръстенът на нибелунга”. Дълбокото вникване в музиката и философията на немския композитор се съчетава с оригинални и впечатляващи режисьорски решения.
Приказно –митичната атмосфера на операта беше пресъздадена завладяващо чрез сценографията на Миодраг Табачки , на костюмите – Лео Кулаш , на осветлението – Андрей Хайдиняк и на мултимедията – Георги Христов , в пълна хармония с внушителната музика на Рихард Вагнер, изпълнена превъзходно от оркестъра под палката на маестро Велизар Генчев.
С нестихващи овации зрителите възнаградиха солистите, сред които изпъкнаха Бисер Георгиев – Курвенал, Баясгалан Дашням – Брангене и особено Радостина Николаева и Мартин Илиев, които се превъплътиха в сложните централни образи на Тристан и Изолда – със завладяваща енергия, вокална интензивност и харизматична артистичност.
Господин Дарко Бърлек покани постановката на академик Пламен Карталов на „Тристан и Изолда” за участие на 63 фестивал в Любляна – септември, 2015 година. Бърлек е и президент и на Асоциацията на Европейските фестивали, основана през 1952 година, която включва около 100 фестивала от 40 държави.

Коментари

comments