Как читалище „Васил Левски 1928“ възражда коледуването в автентичен вид? Борис Самаринов разказва

0
1680

Искате ли да научите, какви са древните корени на коледарските традиции и как единствено в софийско са запазени най-старите им автентични белези?  Искате ли да знаете, какво представлява коледуването, как можем да разчетем митологическия разказ, предаван от поколения през вековете чрез ритуалите така, че да научим повече за собствената си история? Вижте видеофилма „Софийски коледари“ и чуйте проникновения анализ на проф. Венцислав Димов.
За проекта, осъществен благодарение на подкрепата на Столична община, разговаряме с Борис Самаринов, секретар на столичното читалище „Васил Левски 1928“.

-Обикновено  възстановката или говоренето за народни традиции и обичаи е някак си повърхностно и клиширано-битово, но това, което сте направили във видеофилма „Софийски коледари“ е изключително задълбочено, познавателно и интригуващо. Идеята е Ваша, как ви хрумна?

-Всичко тръгна от любовта ни към музиката и пеенето. Преподавателят ни по кавал и дудук – Любомир Желев реши да създадем коледарска група. Събрахме хора от танцовия състав и няколко преподаватели и започнахме репетиции. Пандемията обаче ни остави само на ниво репетиции без да може да посетим набелязаните адреси през декември 2020 г. Решихме че това може да прерасне в нещо по-сериозно и направихме няколко работни срещи с преподавателите. Навлизайки по-дълбоко в коледуването разбрахме, че този обичай е изчезнал на територията на София. Това ни мотивира да създадем нещо, което да популяризира обичая в столицата и околностите. Видяхме възможност за подкрепа в Столична програма „Култура“, изготвихме проект и кандидатствахме в раздел 6 на програмата – „Нематериално културно наследство“. В проекта заложихме да подберем 10 мъже, които да бъдат облечени в автентични шопски коледарски костюми, и да научат 10 песни, които екипа да издири и систематизира. От друга страна привлякохме музикални редактори, певци и продуценти на народна музика и проф. Венцислав Димов, който в последстиве зае основна роля във филма. За да може да се разпространява коледарството  създадохме и „Наръчник на коледаря“. В него са нотирани всички 10 песни от филма и могат да помогнат на всеки бъдещ коледар.

Трябва да призная, че и моите филологически знания, а аз съм държала изпит по фолклор при самия Петър Динеков, са бледи, в сравнение с това, което може да се научи от сладкодумния разказ на проф. Венцислав Димов в този филм. Нашето изучаване на фолклора в СУ по идеологически причини стигаше до славянските му корени.  Чест им прави на много мои колеги, които не са се спрели пред едната врата, и днес техните изследвания ни разкриват истинските корени на древността.
Защо е важно да се открои коледната традиция именно в Софийско, как древни тракийски ритуали могат да бъдат разчетени единствено в нея?

Аз далеч не мога да претендирам за познания в областта на фолклора. Моята роля в проекта бе по-скоро организационна и певческа. Но както е видно от филма, екипът ни разполага със сериозна експертиза. Професор Венцислав Димов е не само етномузиколог, той има дългогодишен опит като коледар и е свидетел на едни от последните певци и коледарски групи в Софийско. Точно заради тези причини той зае водеща роля като разказвач във филма. Има много интересни моменти в коледуването в софийско. Най-интересното е маскарадния елемент – обличане на мъже с женски дрехи, който доколкото сме запознати отсъства в другите региони на България.

– „В коледуването –казва проф. Венцислав Димов, е затворена митологията на времето и култа към предците“, идеята за обновяването, за раждането и новото начало,  как този митологичен разказ може да намери съвременна интерпретация като послание  без да се елементаризира?

Намеренията ни са да покажем и практикуваме максимално автентично обичая без каквито и да е интерпретации от наша страна. Вложихме много усилия за да намерим извори за тази забравена традиция. Това е автентичен обичай, който не се нуждае от творческа съвременна интерпретация и подчиняване към принципите на сценичното изкуство.

-За Вас самият какво означаваше работата по този проект, как работихте, как подбрахте екипа?  

За мен този проект беше сериозно предизвикателство, защото не съм експерт в областта на народната музика. С удоволствие обаче участвах в записите и цялостната реализация. Ядрото на екипа сме аз Любомир Желев, Дима Труфкин, Здравко Кръстев, Мирела Седларска, Емилия Желева – всички преподаватели в читалището. В последствие всеки използва личните си контакти за да разширим кръга на екипа с експерти. Така привлякохме проф. Венцислав Димов, проф. Елена Кутева, Илияна Найденова-Тафровска, Георги Величков, Даниел Спасов – всички със сериозни познания в народната музика, обичаи и традиции. Всички вложиха сърце и душа в проекта и въпреки, че нямаме опит в реализацията на филми, считаме, че се получи нещо добро, което ще остане за поколенията и ще възроди обичай коледуване.

-Как читалище „Васил Левски 1928-а година“ ще посрещне празниците, популяризирането на този проект ще бъде ли част от тях?

-За съжаление пандемията отново ще ни остави без голям коледен концерт. Ние обаче продължаваме да използваме възможностите от ситуацията и да си правим лимонада J Ще заснемем клипове с деца от школите и ще ги излъчим в нашите дигитални канали. Натрупахме доста опит с това, разполагаме с техника и екип. Така започнахме от 13ти март 2020 с „Приказки в пет следобед“(тази инициатива също с превърна в проект подкрепен от СП“Култура“) и други инициативи, които продължаваме да излъчваме и до сега. Ще наблегнем сериозно на популяризирането на „Софийски коледари“, защото сега му е времето! Тази стратегическа цел беше заложена още при писането на проекта. Вече имаме интерес от няколко телевизии, които искат да излъчват филма по празниците. Изключително се радваме, че резултата надмина очакванията ни. В бъдеже планираме коледарската група да се превърне в певческа и в репертоара и да залегнат и други песни, които да се изпълняват целогодишно.

 

 

 

Коментари

comments