Опасен е не броят, а характерът и обхватът на туитовете

0
211

Не е важен броят на туитовете, а увреждащият характер на тяхното съдържание и техният обхват, реши съдия в дело за клевета в Туитър в Австралия.Скорошно решение на Федералния съд в Австралия, отнасящо се до брата на звезда от НБА, завърши с 550 000 долара обезщетение и забрана за публикуване в Туитър. Мотивите към него показаха, че изборът за публикуване на сериозни клеветнически обвинения в тази социална медия  може да се окаже много скъп дори и само в три туита.(Tribe v Simmons (№ 2) [2021] FCA 1164).

През април 2021 г. г-жа Оливия Симънс – сестра на звездата от НБА Бен Симънс – е публикувала поредица от три туита относно нея и полубрата на г-н Симънс, г-н Шон Трайб. Обвинението е било за неприлично поведение от страна на г-н Трайб, причинило посттравматично стресово разстройство. В отговор, г-н Трайб е започнал производство за клевета във Федералния съд. Събраните доказателства демонстрират много висока степен на субективна болка и покруса  у мъжа предвид естеството на повдигнатите обвинения. Освен това присъства и елемент на тъга и недоумение, като се има предвид, че твърденията са на човек, с когото ищецът преди това е имал близки семейни отношения. От още по -голямо значение за съда е и фактът, че публикациите са с изключително широко разпространение и публичност, която води до сериозна вреда. По времето, когато туитовете са публикувани, г -н Трайб е имал висока лична и професионална репутация, както в Австралия, така и в САЩ. На свой ред г-жа Симънс има 12 896 последователи в Twitter, като различни туитове, публикувани в Австралия, Великобритания и САЩ, разширяват техния потенциален обхват до милиони потребители.

След публикуването на туитовете, г -н Трайб е получил редица обидни съобщения както в Twitter, така и в Instagram и това го е накарало  да се почувства застрашен и уплашен за своята безопасност и тази на семейството  си.

Всъщност Twitter предоставя „firehose“ или нефилтриран поток от данни в реално време, създадени от сайт на социална медия или друга платформа  и има огромна  глобална база от активни потребители, включително 4,6 милиона потребители само в Австралия. По своята същност Twitter насърчава активното разпространение чрез повторение на съобщенията. В този смисъл съдът отбеляза, че случаят е ярка илюстрация за това как само три съобщения в социалната  медия могат да разпространяват клевета, публикувана отново във вестници и онлайн издания в цяла Австралия, във Fox Sports и в New York Post. Като се има предвид изключителното ниво на субективна вреда и необходимостта от реабилитиране при обстоятелствата на тези публикации, съдът е присъдил сума за обезщетение от 550 000 долара , като отбеляза, че всичка по-малка сума би била недостатъчна. Наложена е и постоянна забрана за публикуване на каквито и да е твърдения по темата от страна на г-жа Симънс.

Какви са уроците от това дело? Когато съдът решава, не се броят изпратените  туитове, а се преценяват увреждащият характер на тяхното съдържание и техния обхват. Затова тези, които публикуват клеветническо съдържание, трябва да помислят два пъти, преди да правят пренебрежителни коментари в социалните медийни платформи, които осигуряват достъп до изключително голяма аудитория, тъй като неформалното разпространение на информация, клюки или слухове от човек на човек,  може да увеличи сериозно въздействието на клеветническите коментари – особено когато жертвата е лице  с широко известна репутация.

В противен случай клавиатурните воини в социалните медии трябва да са готови да подкрепят своите изявления с убедителни доказателства пред съда или пред друг решаващ орган, ако не искат да рискуват да плащат значителни суми за обезщетение и съдебни разноски.

Линк https://thenewdaily.com.au/news/2021/09/14/ben-simmons-half-brother-defamatory-tweets/

 

Коментари

comments