Руски експерти прогнозират спад на руските туристи у нас през август

0
334

България не попада сред най-популярните туристически дестинации за август, твърди рускияк вестник „Известия“, като се позовава на директора на мрежата от туристически агенции „Пинк слон“ Алексан Мкртчян. Най-привлекателни за най-активния период на летния туризъм в чужбина за руснаците са Турция, Кипър, Крим и Краснодарският край на страната.  Мкртичян смята, че руснаците не са така привлечени от България, защото Черно море има и в Русия, а плувният сезон у нас  е почти толкова, колкото и в Сочи. Друг фактор е липсата на достатъчно услуги он инклузив (всичко включено), твърди той, като прогнозира спадане на интереса към България от страна на руските туристи през август.

Съществува обаче и друга гледна точка. Неяснотите около пандемията и условията за летен отдих в България за чуждестранните туристи промениха няколко пъти нагласите на желаещите да почиват в българските курорти. Закъсняха и чартърните програми.Това затрудни даже руснаците, които имат апартаменти в курортите по българското Черноморие. Намалели са и услугите, с които са свикнали туристите. По-затруднен е и визовият режим. Въпреки това, българската кухня, плодове и зеленчуци, езиковата близост и навиците са фактори, които поддържат стабилен интерес към почивка в България.

От 29 юли условията за влизане на чуждестранни пътници, включително тези от Русия, са се променили в България поради стабилизирането на епидемиологичната обстановка в страната. Туристите трябва да предоставят сертификат за ваксинация, PCR тест, бърз тест за антиген или документ, потвърждаващ, че пътникът е имал коронавирус през последните 180 дни.

Коментари

comments