„Летните акценти“ в галерия „Нюанс“ като пътешествия в света на изкуството

0
574

Галеристите  от столичното пространство за изобразително изкуство на ул.“Денкоглу“ 42 са сбогат опит в представяне на тематично подбрани експозиции. Не за пръв път лятото присъства като фокус и не просто като емоция, а като повод за преоткриване на автори и творби. За експозицията си „Летни акценти“, която може да бъде посетена до 12-и септември, от фонда на галерията са подбрани и представени картини на най-изявените ни художници, една истинска панорама на художествени търсения от началото на 20-и век до ден днешен. Ще видите творби на Иван Мърквичка и Ярослав Вешин, на първия ни маринист Александър Мутафов, на Никола Танев, Борис Георгиев, на Едмонд Демирджиян, Бенчо Обрешков, Борис Георгиев, Борис Денев, Димитър Казаков-Нерон, Иван Христов, Никола Вълчев, Христо Йончев – Крискарец, и много други големи имена.

В един разговор с двете млади уреднички на изложбата Неда Митковска и Михаела Михайлова, можем да научим повече за възможностите, които един такъв подбор ни дава за едно по-интимно общуване с изобразителното изкуство, както и да споделим радостта им от факта, че галериите отварят врати и посрещат отново своята публика.

Неда  Митковска:
-Тази изложби, „Летните акценти“, станаха  наистина емблематичен момент за нас. В сезона, който не е толкова активен- лятото, по време, в което нямаме  кураторски проекти  и не представяме определени художници   правим тези изложби, с идеята да обединят в едно общо лятно настроение различни творби, в които да има и много морски пейзажи. През годините сме правили и голяма експозиция на Марио Жеков, която всъщност ни вдъхнови да продължаваме с летните акценти. Сега имаме три забележителни морски пейзажа на Александър Мутафов. А от друга страна гледаме и да представим нещо, което е една романтична част от историята на българското изкуство- романтичния селски бит. Имаме и фантастични пейзажи- един прекрасен пейзаж на Борис Денев, имаме и Атанас Михов с неговите Витоши, които той рисува от тай-различни ъгли, в малката зала предлагаме една интересна селекция на стари майстори.


Иван Мърквичка                 Ярослав Вешин            Никола Танев

Вижте този пейзаж от стария Пловдив на Никола Танев, много летен, по пловдивски топъл, с ярък колорит.
По-модерното изкуство е в другата ни зала. Там има много интерестни творби това лято. Имаме четири работи на Едмонд Демирджиян от различни негови периоди. Нашите посетители могат да открият един емблематичен негов портрет –много „Пикасо“, много „Едмонд“,  имаме една фантастична работа на Атанас Хранов- лятно сутрешно утро с кафе

Атанас Хранов „Кафе“

Интересното  в тази експозиция е, че тя живее свой собствен живот. Ние сме частна галерия и в момента, в който една работа намери своя нов собственик, ние предлагме нещо друго, така че не сме извадили всички съкровища, които можем да предложим на депо имаме още прекрасни неща, част от които ще могат да бъдат видени през юли и август, така че каним публиката да дойде повече от един път. Какво ще покажем още, не се знае, аз знам за един прекрасен пейзаж но Светлин Русев, например.

Едмонд Демирджиян Портрет

Михаела Михайлова:
-Истината е, че тези изложби станаха емблема на тази галерия, когато си правим календара цяла година ги мислим картините но така или иначе, винаги има един художник, който е на фокус и в летните и в зимните ни акценти. И това се получава някак много естествено. Обикновено през лятото това са маринисти. Тази година това е Александър Мутафов. И някои от неговите работи вече си намериха своите нови собственици. Тръгнаха си. Тези, които останаха, са от по-късните му морета, които вече са по драматични, по – бурни. Александър Мутафов е роден на 8-и май 1879 в семейството на опълченеца в Руско-турската освободителна война, Нако Мутафов, но много малък отива да живее от Шумен във Варна, където се влюбва в морето.  Морската стихия и животът на рибарите край морето стават преобладаващи теми в творчеството му, макар че в началото е рисувал портрети и фигурални композиции. Преди години в Националната галерия беше представено цялостното му творчество и бях изумена колко всестранно развит художник е бил. Това, което е при нас, е от периода на най-драматичните му маринистки пейзажи в тъмни, колоритни краски.

Александър Мутафов Море

Всеки посетител обаче  може да потърси и  намери своя сиа акцент

Неда:
-Това  е идеята. Картините не могат да бъдат да бъдат обединени под една цялостна концепция, която следва било тенденции от историята на изкуството, било прочита на отделно взет художник. Нямаме тази претенция, просто смятаме, че това е изложба, в която всеки може да намери свой момент, своето разбиране за летния ден, свое лично лятно преживяване.

-Следите ли как се завръща животот и в другите столични галерии?

Неда:
-Така се получи, че имаме работи на автори, които бяха почетени в последно време.
Напримир бих искала да спомена няколко изложби, които си заслужават вниманито, защото всички сме много щастливи, че след пандемията отново културният живот се завърна, галериите отвориха и се случват истински събития. Ще спомена на първо място голямата изложба на Борис Денев и Славка Денева на „Шипка“6, която препоръчвам да бъде видяна. Гордеем се, че и ние показваме също  един пейзаж на Борис Денев.

Борис Денев Пейзаж

Имаше и една фантастична изложба на Атанас Хранов в галерия „Ракурси“ с изцяло нови негови работи. Ние пък показваме една по-стара негова  работа с по-различни чувства и страсти вплетени в нея.
Също така невероятната изложба на големия Андрей Даниел в Софийската градска галерия, върху която колегите работиха толкова много беше истинско събитие. Ние показваме един интериор.

Андрей Даниел „Интериор“

-Той обичаше да излага картини във вашата галерия

Неда:
–  За съжаление така се случи, че  последната му изложба беше при нас. Да, имаме много хубави моменти с него. И творчески, и професионални, и човешки..

Михаела:
-Този интериор е от първата му и последна изложба, в която рисува акварели в галерия „Ракурси“.  Той иначе предимно рисуваше с масло. Всеки си струва да я види, защото хем е Андрей Даниел, хем не е Андрейй Даниел. Просто е по-различна.

Другата интересна работа, която имаме  е на един художник, към когото едва ли би имало човек да остане беспристрастен, един от най-емблематичните български художници, Борис Георгиев. Толстоист и пътешественик.  Забележителна личност. Рисувал е и Махатма Ганди и Айнщайн. Рисувал е многократно едни и същи лица и когато е пътувал, е вземал със себе си тези рисунки, които отново и отново прерисувал. Ние имаме една от версиите на неговото „Майчинство“.
Изуството му е безкрайно духовно. Един наш познат дори каза за него „Това само Борис Георгиев и Леонардо могат да го нарисуват..“
По-голямата част от неговото творчество е във варненската галерия, не случайно се е подписвал  Boris Georgiev di Varna, така че каквото и да било от неговото творчество  изложено другаде, си струва да се види.

Хубаво е и да ма  някой да му разкаже, за да може посетителят да установи връзката си с художника.

Неда:
– Ние затова сме тук. Наистина и с една картина можеш да се доближиш до творчеството на един художник.
Имаме един фантастичен Мърквичка малък портрет, който сам разказва истории. Имаме и работа на Вешин, извън познатите му платна, която си заслужава да бъде видяна в една по-интимна и по-лична обстановка, което винаги създава условия за лично преживяване.

Нора Ампова Пътуването

Ул. „Денкоглу“ 42 е на крачка от площад „Гарибалди“, не пропускайте една разходка, едно лятно пътешествие в изобразителното изкуство. Има кой да ви поведе в него. Доверете се на Неда Митковска и Михаела Михайлова.

Коментари

comments