„Жената от езерото“ пристига на лодка  в Панчарево и превръща сцената на фестивала „Музи на водата“ във вълшебна приказка

0
435

Фестивалът е на път да се превърне в традиционен, предлагайки на публиката не само прецизно подбрания си репертоар, но и незабравими преживявания, превръщайки природната среда в необичаен зрелищен спектакъл.

Със съдействието на Италианския културен институт за първи път у нас ще се играе  „Жената от езерото“ на Джоакино Росини по едноименната поема на сър Уолтър Скот. Сопраното Мария Радоева ще се превъплъти в образа на Елена. Действието се разиграва в Шотландия през XVI век, по времето Крал Джеймс Пети, чието сърце е в плен от красотата на Елена. Елена обаче обича Малкълм, който е готов да даде живота си за нея. Ролята на Малкълм  ще се изпълнява не от мъж, а от жена – оперната певица с опит в мъжкия репертоар Виолета Радомирска.

Тази опера има всички емоции – от най-лирични до най-драматични фойерверки и вокално, и сценично„, споделя Мария Радоева.

Маестро Карталов:

„Защо „Жената от езерото“, защото в моята репертоарна политика търсим произведения с езерна, водна, речна тематика. Миналата година Искър беше превърнат в река Рейн, а тази година „Жената от езерото“ в Панчарево“.
И съм сигурен, допълни той, че Джоакино Росини и Уолтър Скот ще бъдат много доволни, че ще видят от небето този свой шедьовър, тъй като Елена, главната героиня пристига с  лодка по водата, качва се на сцената и продължава.
Такива приятни изненади ще има, целта е да създадем една истинска емоция, като  претворим режисура, сценография и природни дадености в една драматургия, благодарение на вълшебните артисти от България, Венецуела, Италия, Чили, както и на нашия деригент, Франческо Роза, с когото сме правили и Лакме, и Дон Кихот.
Вярваме, че този проект в тези тежки дни за всички хора по целия свят и у нас, носи устойчивост на духа.

„Добре дошли зад кулисите на творческия процес на нашия фестивал, който е възможен благодарение на г-н Гяуров, кмет на община Панчерево, на Георги Спасов, приятел и покровител на  Софийската опера. Сцената не е миналогодишната, има нова трибуна която дойде тези дни от Италия и ще остане тук, на тази територия, за да бъде част от тази емоция, която очаква нашата публика.“

Биляна Генова, директо нар дирекция Келтура на Столична община:
„ Музи над водата“ е част от фестивала опера в парка 12-то поредно издание част от културния календар на Столичва община, образец за фестивал,  иновативен в своите решения, който търси нови локации, провокирайки въображението, пример за това как изкуството може да се случва в различни райони, не само в центъра, реализиран  благодарение на партньорства- в случая с район Панчерево, с много спонсори и с подкрепата на Столична община.

„Емблемата на фестивала  все пак  „Лебедово езеро“ добави маестро Карталов. От  9 юли до 17 септември ще бъдат представени между 40 и 50  спектакъла, сред които „Пепеляшка“, „Селска чест“, „Мадам Бътерфлай“ и „Mamma mia!“.

Коментари

comments