Музиката на Великия Астор в зала България: джаз и класика в страстна танго- прегръдка.

0
609

На 24 юни Концертът на Софийската филхармония е посветен на 100-годишнината от рождението на Астор Пиацола

Разпознаваемостта на звука на неговия бандонеон е белег за култура и класа. Музиката на Астор Пиацола, създателят на танго нуево, съчетал страстта на класическото танго с философските дълбини и търсения на съвременната класическа музика, както и с насечените ритми и импровизации на модерния джаз, е пристрастяваща и обсебваща.

Астор Пиацола започва да свири на бандонеон от 8-годишен, става един от най-вдъхновените изпълнители на този инструмент. През 1939 г. влиза в състава на оркестъра на Анибал Троило – сред най-славните танго оркестри за всички времена. Животът му в Ню Йорк го среща с джаза, а в Париж с Надя Буланже, музиката на Бела Барток и Игор Стравински.

Сътрудничи с Хорхе Луис Борхес и Орасио Фереро и пише музика към техни творби, приема поръчки за нови инструментални творби и филмова музика, превръща тангото от танц в концертна музика. И гастролира с огромен успех като солист на бандонеон със симфонични оркестри в САЩ, Япония, Италия, Германия, Франция, Латинска Америка.
Астор Пиацола е сред вдъхновителите и от изигралите най-важна роля в живота на великия китарист Ал Ди Меола, който издава албуми с творчеството на Пиацола.

На 24 юни от 19 ч. в зала „България“ Софийската филхармония отдава почит на големия аржентински композитор Астор Пиацола. В концерта ще звучат негови емблематични  творби като „Микеланджело 70“, Концерт за бандонеон, пиано и струнни „Аконкагуа“, „Адиос Нонино“и „Либертанго“. Диригент на вечерта е Константин Илиевски, а солисти са бандонеонистът Стоян Караиванов и пианистът Доач Бездюз – студенти в Нов Български университет. „Молитвата на тореадора“ от Хоакин Турина допълва страстната програма на вечерта.

Астор Пиацола, наричан в своята родина „El Gran Ástor“ (Великият Астор) остава в музикалната история като „големият обновител на аржентинското танго“. По неповторим начин той издига тангото от „музика на улицата“ до музика, изпълнявана в концертните зали.  Езикът на създаденото от него „танго нуево“ е революционен и специфичен, той включва елементи от джаза и класическата музика, като ги примесва с ефекти от улицата и мотиви от френския шансон.

Бандонеонът е любим инструмент на Стоян Караиванов, който е носител на поредица награди от национални и международни конкурси по акордеон и баян. От есента на 2020 г. той започва образованието си по бандонеон при проф. Фабио Фуриа в Консерваторията “Джовани Пиерлуиджи да Палестрина“ – Каляри, Италия. Специализирал е жанрова музика в Международен и национален център за акордеон и музика “Жак Морне” при проф. Жак Морне във Франция. През 2019 г. започва образованието си по баян в Нов български университет. Стоян е участвал в майсторски класове при едни от най-видните и доказани преподаватели по баян и акордеон като Народния артист на Русия проф. Фридрих Липс , проф. Мие Мики, проф. Николай Кравцов, проф. Юрий Шишкин, проф. Фредерик Дешамп и проф. Владимир Мандич. В България се обучава под ръководството на Здравка Андреева и Диана Станчева.

Турският пианист Доач Бездюз произхожда от музикално семейство. Неговият баща е най-обичаният турски тенор. Младият пианист започва музикалното си образование в Държавната консерватория към Мерсинския университет като ученик в класа по пиано на Марина Джинджарадзе. В периода от 2013-2015 учи в Анкарската гимназия за музикално-сценични изкуства към Университета Билкент в класа на проф. Гюлнара Азиз. Периодично работи и с Цветелина Тунтева – преподавател в Държавната консерватория в Адана. През 2017 завършва гимназиалното си образование в Мерсинската консерватория и през следващата учебна година постъпва в Нов български университет като студент в класа по пиано на проф. Людмил Ангелов.  През годините участва в майсторските класове на най-изтъкнати пианисти като Муитин Дюроглу, Мартин Блументал, Озгюр Айдън, Емре Еливар, Жан Клод Ванден Ейндин, Гюлсин Онай, Марта Гуляс, Винченцо Балзани, Артур Писаро, Людмил Ангелов.  Носител е на редица награди от национални и международни конкурси.

Ограничено количество билети за концерта все още са налични на касата на зала „България и в Ивентим.

Коментари

comments