Русия засилва контрола върху чуждестранните технологични компании

0
407

Русия фокусира усилията си за налагането на по-голям контрол върху онлайн платформите, включително Facebook, Twitter и YouTube. Президентът Владимир Путин заяви, че големите технологични компании са станали толкова влиятелни, че „се конкурират“ със суверенните държави. На 21 май 2021 г. в Държавната дума беше внесен и нов законопроект, който засяга дейността на чуждестранните технологични компании в Русия. Според текста на предложението, собствениците на чуждестранни Интернет ресурси с дневна аудитория над 500 000 руски потребители ще трябва да (1) създадат юридическо лице в Русия или (2) да отворят представителство /да създадат клон съгласно руския закон, който „би представлявал изцяло интересите на дружеството майка и би осигурявал комуникацията му с държавните регулативни органи“.

От чуждестранните компании също така ще се изисква да регистрират личен акаунт на уебсайта на Роскомнадзор (Федеральная служба по надзору в сфере связи, информационных технологий и массовых коммуникаций) и да добавят „електронен формуляр за контакт за руски граждани“ към своите уеб страници.

Тези изисквания, както е посочено в мотивите към законопроекта, ще важат и за доставчиците на хостинг услуги, операторите на рекламни системи и „организаторите на разпространение на информация в Интернет“, като последният термин е въведен с антитерористичния закон 97-FZ през 2014 г. и обхваща всички уеб услуги, които съхраняват потребителските данни на руски граждани.

Неспазването на новия закон може да доведе до тежки последици, включително забрана за популяризиране на уебсайтове с чуждестранна собственост чрез реклами и публикуване на всякакви реклами върху тях, ограничаване на приемането на плащания от руски граждани, забрана за търсачките и дори частично или пълно блокиране на услугата.

Наличието на местни офиси би дало по-широки правомощия на Роскомнадзор по отношение на контрола върху дейността на Интернет компаниите и би позволило на физически и юридически лица да подават искове срещу тях в руски съдилища с цел ограничаване или блокиране на определена информация (включително искове за клевета).

Линк https://www.themoscowtimes.com/2021/05/21/russia-moves-to-force-tech-giants-to-set-up-local-offices-a73977

Коментари

comments